Για το πώς γλίτωσε από τον «εφιάλτη» στην Μπούκα μίλησε ο Ουκρανός Ντμίτρο Λίσοβι, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο CNN. Ο ίδιος κρυβόταν στο υπόγειο του σπιτιού του για δύο εβδομάδες, καθώς οι Ρώσοι επιτίθονταν «κάθε μέρα και κάθε νύχτα» σε κοντινή απόσταση.

Τα ρωσικά στρατεύματα ήταν «παρόντα στους δρόμους. Ίσως από την τέταρτη ή πέμπτη ημέρα, αποφάσισαν να ελέγξουν όλα τα σπίτια. Ήρθαν στο σπίτι μας. Κατέστρεψαν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές μέσα στο σπίτι μας, συμπεριλαμβανομένων των φορητών υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης και ούτω καθεξής», δήλωσε ο Λίσοβι στο CNN.

Καθώς τα στρατεύματα προσπαθούσαν να βρουν smartphones, ο Λίσοβι είπε ότι η οικογένειά του έκρυψε τα τρέχοντα τηλέφωνά τους και εγκατέλειψε τα παλιά.

«Ως αποτέλεσμα, είχαμε κάποια σύνδεση με τον κόσμο. Καταλαβαίναμε τι συμβαίνει και ποια θα μπορούσε να είναι η ώρα για εκκένωση», είπε.

Ο Λίσοβι μίλησε επίσης για τη φρίκη του να ζει κανείς σε αυτή την κατάσταση.

Τελικά, ο ίδιος και η οικογένειά του αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο και να χρησιμοποιήσουν ένα ανθρωπιστικό διάδρομο για να διαφύγουν.

Το έδαφος ήταν «όλο υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων. Υπήρχαν πολλά αυτοκίνητα πολιτών που καταστράφηκαν από τους Ρώσους κατά τη διάρκεια της εκκένωσής μας. Το είδαμε. Πυροβολούσαν. Ήταν πολιτικά αυτοκίνητα – όχι κάποια άλλα στρατεύματα ή κάτι τέτοιο», είπε μιλώντας για το ρίσκο που πήρε η οικογένειά του για να διαφύγει.

Τώρα είναι ασφαλείς και ο Λίσοβι μίλησε στο CNN από το Κίεβο. Ωστόσο, πολλοί από τους φίλους του εξακολουθούν να παραμένουν στην Μπούκα.

«Οι φίλοι μου, δυστυχώς, είναι ακόμα σε αυτή την περιοχή χωρίς καμία επαφή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κανείς δεν ξέρει αν επέζησαν ή αν είναι καλά», δήλωσε.