Την ώρα που Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι μιλούσε με zoom στο ΝΑΤΟ ζητώντας να του στείλουν περισσότερο οπλισμό και κυρίως αντιπλοϊκούς πυραύλους για να αντιμετωπίσει το ρωσικό ναυτικό που βρυχάται, οι Ρώσοι στην πολιορκούμενη Οδησσό βομβάρδιζαν και πάλι. Κάθε μέρα γίνεται αυτό το κακό, με τους κατοίκους να έχουν πλέον συνηθίσει και τους βομβαρδισμούς αλλά και τις σειρήνες. Και συμβαίνει τα εξής παράδοξο.

Ακούνε τις σειρήνες και αντί να τρέξουν στα καταφύγια να σωθούν, δεν δίνουν καμία σημασία, συνεχίζουν την ζωή τους. Αφήστε που ο δήμαρχος της πόλης κ. Τουρχάνωφ τους ζήτησε να αφήνουν τα καταστήματα ανοικτά ώστε να δίνουν πνοή στην οικονομική ζωή της πόλης. Οι Ουκρανοί της Οδησσού περιφρονούν τον Πούτιν και τα πολεμικά του πλοία που από χθες αύξησε τον αριθμό τους. Από 12 τα έκανε 16 και τα κανόνια τους συνεχώς «κελαηδούν».

Ήταν και η ζέστη της χθεσινής ημέρας. Η θερμοκρασία είχε φθάσει τους 15 βαθμούς. Όταν η δημοσιογράφος Έλλη Κασόλη έκανε ρεπορτάζ στο λιμάνι διακρίνονταν Ουκρανοί που έκαναν… ηλιοθεραπεία, αψηφώντας και τον κίνδυνο ίσως και τον θάνατο. Άλλους πάλι τους έβλεπες να βγάζουν βόλτα τα σκυλάκια τους κι ας χτυπούσαν εκείνη την ώρα δαιμονισμένα οι σειρήνες.

***
12 χρονών με μια σφαίρα στην πλάτη

Στην πλατεία της πολύπαθης πόλης έκανε την εμφάνισή της η Kateryna Yerska, η οποία μόλις αφίχθηκε από την πολιορκούμενη Μαριούπολη. Πρόσωπο σκυθρωπό, γεμάτο αγανάκτηση και πως να μην είχε οργή όταν κουβαλούσε στο αυτοκίνητό της σε όλη τη διαδρομή μια οικογένεια από την Μαριούπολη γιαγιά, παππού και ένα παιδάκι 12 ετών και οι Ρώσοι την πυροβόλησαν. Ήθελε, βλέπετε, να τον μεταφέρει στην Οδησσό για να γλυτώσει από την κόλαση της Μαριούπολης, αλλά κατέληξε να τον μεταφέρει αιμόφυρτο, σχεδόν χωρίς τις αισθήσεις του. Καθοδόν, κοντά στην Ζαπορίζια, οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ στο αυτοκίνητό της, την ώρα μάλιστα που ακολουθούσε την πράσινη οδό, τον υποτιθέμενο ασφαλή δρόμο, για ανθρωπιστική βοήθεια. Μια σφαίρα καρφώθηκε στην πλάτη του 12χρονου.

***
Η θωράκιση με άμμο του Ρισελιέ

Στην Οδησσό οι κάτοικοί της πρώτα απ΄όλα αντί να φροντίσουν τα καταφύγια για να προφυλαχθούν από τις ρωσικές οβίδες, φρόντισαν για την ασφάλεια των αγαλμάτων της πόλης, όπως του Δούκα του Ρισελιέ. Έχουν ένα παράξενο τρόπο οι Ουκρανοί της Οδησσού να προφυλάσσουν τα αγάλματά τους. Τα θωρακίζουν με σακιά από άμμο και πάνω σε αυτά τοποθετούν μια σημαία. Στο άγαλμα του Ρισελιέ τοποθέτησαν την τρίχρωμη σημαία της Οδησσού (κόκκινο, κίτρινο και στη μέση λευκό με ένα κάστρο).

***
Ο Παντελής Μπούμπουρας της Οδησσού

Στην Οδησσό παραμένει ακόμα ο επιχειρηματίας Παντελής Μπούμπουρας από τη Λήμνο με τα παιδιά του. Άλλος ένας Έλληνας ατρόμητος του βομβαρδισμού που παρέμεινε στην πόλη και έκανε και κάνει σπουδαία δουλειά για την ελληνική παροικία. Δεν είναι μόνον ότι αναστήλωσε με δικά του έσοδα τον ελληνικό δρόμο και το σπίτι της Φιλικής Εταιρίας, διοργανώνει και διάφορες εκδηλώσεις προωθώντας, στην βομβαρδιζόμενη πόλη ,τον ελληνικό πολιτισμό.

***
Οι Ουκρανοί συμφώνησαν για τον Νίκο Δένδια

Συζητήσεις, συσκέψεις και διαβουλεύσεις γίνονται συνεχώς τούτες τις ημέρες με ένα και μόνον στόχο. Να μεταβεί στην Μαριούπολη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Εάν το καταφέρει τότε θα να είναι ο πρώτος αξιωματούχος κράτους-μέλους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που θα βρεθεί σε ουκρανικό έδαφος –και δη τη Μαριούπολη– προκειμένου να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη η δημόσια αναφορά του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την ομιλία του προς τη γαλλική εθνοσυνέλευση, όπως και την επικοινωνία που είχε ο κ. Δένδιας με τον ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα για το ζήτημα αυτό. Ήδη οι Ουκρανοί έχουν ανταποκριθεί θετικά στο ελληνικό αίτημα για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη. Τι απομένει τώρα; Οι διαβεβαιώσεις που πρέπει να δώσει και η ρωσική πλευρά για ασφαλή μετάβαση της ανθρωπιστικής αποστολής υπό τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού προς τη Μαριούπολη.

***
Ο πρέσβης κ. Λαμπρίδης και το ΝΑΤΟ

Πάμε τώρα στις Βρυξέλλες και στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και θέλω να σταθώ στον μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας μας στη Συμμαχία, πρέσβη Σπύρο Λαμπρίδη. Αυτός ήταν που υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αμέσως μετά την άφιξή του στο ΝΑΤΟ. Είναι ο αρχαιότερος πρέσβης στο ΝΑΤΟ (με θητεία τουλάχιστον πέντε χρόνια), πρύτανης των πρεσβευτών και για το λόγο αυτό έχει ορισμένα προνόμια, όπως μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κάτι που δεν είναι εύκολο για τους άλλους 29 πρέσβεις. Τι ήταν όμως αυτό που κάνει τη διαφορά και ο κ. Λαμπρίδης θεωρείται από τους πλέον πολύπειρους διπλωμάτες στο ΝΑΤΟ. Στην κρίση του Oruc Reis «αιφνιδίασε» τους συνομιλητές του επικεντρώνοντας την τοποθέτησή του όχι μόνο στις ελληνοτουρκικές διαφορές και στην τουρκική προκλητικότητα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά παρουσιάζοντας με επιχειρήματα πώς οι κινήσεις της Άγκυρας επηρεάζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του ίδιου του ΝΑΤΟ. Τότε ήταν που οι ΝΑΤΟϊκοί μας άκουσαν.

***
Αντί να προτιμήσει την Τράπεζα προτίμησε το ΝΑΤΟ

Είπα Γενς Στόλτενπεργκ και θυμήθηκα τότε με την κρίση του Oruc Reis τις βεβιασμένες -κατά την Αθήνα- κινήσεις του που προανήγγειλε «διάλογο» Ελλάδας και Τουρκίας για να τον «αδειάσει» μόλις μετά από λίγα λεπτά η Αθήνα και είχαν δυσχεράνει τις όποιες συζητήσεις. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ΝΑΤΟ έδωσε παράταση για ένα χρόνο (έως τον Σεπτέμβριο του 2023) στη θητεία του. Τώρα μεταξύ μας είχε να επιλέξει ανάμεσα στην Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας και στο ΝΑΤΟ και βεβαίως προτίμησε το ΝΑΤΟ. Είναι άλλωστε τόσο κρίσιμη η κατάσταση με τον πόλεμο στην Ουκρανία που η ανανέωση της θητείας του στη γενική γραμματεία του ΝΑΤΟ ήταν μονόδρομος.

***
Αλλαγή φρουράς στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Υπάρχει όμως και μια άλλη ευρωπαϊκή θητεία που τελειώνει και μια που αρχίζει. Και εξηγούμαι: Φαίνεται πως τελειώνει η θητεία του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού λαϊκού Κόμματος και εμφανίζεται, μαθαίνω ως διάδοχός του ο Βαυαρός Μάνφρεντ Βέμπερ. Η εκλογή θα γίνει στις 30 Μαΐου στο Ρότερνταμ. Και ο Τουσκ θα πείτε; Μου λένε ότι του έλειψε η πολιτική ζωή της Πολωνίας (τώρα μάλιστα με τον πόλεμο στην Ουκρανία) και γυρίζει πίσω για να διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

***
Μια συμμαχία απόλυτα ενωμένη

Για να ξέρετε: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ ζήτησε να αυξηθεί το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Συμμαχίας. Συγκεκριμένα είπε: «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι θα στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα ότι η Συμμαχία μας είναι απόλυτα ενωμένη στο ζήτημα της στήριξης της Ουκρανίας, σε αυτόν τον αγώνα για την ύπαρξή της. Και θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνειδητοποίησαν, ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και τις αμυντικές της δαπάνες», ανέφερε. Πάντως χθες στο ΝΑΤΟ εκτίμησαν πως θα πρέπει να καταρτισθούν σχέδια για long term επιχειρήσεις και όχι μόνον για short term πράγμα που σημαίνει ότι η Συμμαχία προετοιμάζεται για μακροχρόνιες καταστάσεις.

***
Η ανθρωπιστική βοήθεια της Προέδρου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανταποκρίθηκε στην έκκληση της Ουκρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες από τον πόλεμο και κυρίως προς τον άμαχο πληθυσμό. Σήμερα, ο Ειδικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Νικόλαος Μανούρης παρέδωσε στην Πρόξενο της Ουκρανικής Πρεσβεία Αννα Τισένκο, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την υλική βοήθεια στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας Η Προεδρία της Δημοκρατίας συγκέντρωσε και απέστειλε συνολικά 900 κουτιά γάλακτος εβαπορέ, 9.600 τεμάχια βρεφικές πάνες, 200 κουβέρτες fleece (εκ των οποίων οι 50 για παιδιά) και 50 υπνόσακους για ισχυρό ψύχος. Σημειώνεται, ότι πριν λίγες μέρες η Προεδρία της Δημοκρατίας προσέφερε προμήθειες για περίπου 4.000 μερίδες φαγητού στην φιλανθρωπική οργάνωση Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, ο οποίος ταξίδεψε στα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας και μαγείρεψε για τους πρόσφυγες του πολέμου.

***
Της πατρίδος μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό…

Την ανάγκη να τηρηθούν στο ακέραιο οι υποχρεώσεις που αφορούν την κατάσταση της αναρτώμενης εθνικής σημαίας τόσο στα δημόσια και δημοτικά κτίρια όσο και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και οικίες επισημαίνει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με οδηγία που απέστειλε προς όλους τους δημόσιους και δημοτικούς φορείς με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου. Τι λέει αυτή η οδηγία;

– Οι αναρτώμενες σημαίες θα πρέπει να είναι κατασκευασμένες με κατάλληλο ύφασμα ανεξίτηλου χρώματος και να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

– Για σημαίες που έχουν φθαρεί, αποχρωματιστεί ή κατασκευαστεί με λάθος αποτύπωση επιβάλλεται η αντικατάστασή τους και σαφώς δεν επιτρέπεται η ανάρτηση τους.

– Η αναρτώμενη σημαία θα πρέπει να αντικαθίσταται σε τακτικά χρονικά διαστήματα ώστε να αποτρέπεται η οποιαδήποτε φθορά που μπορεί να υποστεί.

– Οι σημαίες που αντικαθίστανται δεν απορρίπτονται στα άχρηστα αλλά καταστρέφονται με κάθε δέοντα τρόπο.

***
Απίστευτο: Από την παρέλαση στην… απέλαση

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η είδηση ότι νεαρός μαθητής από τη Γουινέα, ο οποίος είχε έρθει πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτος πρόσφυγας στη χώρα μας, θα απελαθεί σε λίγους μήνες γιατί γίνεται 18 ετών. Το οξύμωρο είναι ότι ο Σαϊντού Καμαρά, όντας αριστούχος θα συμμετάσχει στη παρέλαση της 25ης Μαρτίου και στη συνέχεια θα απελαθεί από τη χώρα.Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ ο Νικόλας Κακλαμάνος, διευθυντής στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου: «Ο Σαϊντού ήρθε κοντά μας πριν από τρία χρόνια, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, κάνοντας το μακρύ ταξίδι φυγής από την πατρίδα του όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και οικογενειακής βίας. Πήγε Σενεγάλη, Τουρκία, Κάλυμνο όπου ναυάγησε. Πήγε σε προσφυγικές δομές και έφτασε εδώ, στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε την οικογένειά του», δήλωσε ο εκπαιδευτικός.

***
Ουδέν αρ’ ην φίλτερον άλλο Πατρίς

Αυτή τη χρονιά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην ημερήσια διαταγή του για την εθνική επέτειο αναφέρθηκε και όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ευρώπη, αλλά και για την ατσάλινη γενιά του 21. Ένα μικρό απόσπασμα από την ημερήσια διαταγή του κυρίου αρχηγού σας μεταφέρω πάραυτα: «Οι πλάκες της Ιστορίας κινούνται, το βλέπετε, το ξέρετε, το αντιλαμβάνεστε. Υπήρξαν έθνη που στο διάβα της Ιστορίας χάθηκαν, έσβησαν, εξαφανίστηκαν ή αφομοιώθηκαν στους αιώνες που πέρασαν. Εμείς όμως οι Έλληνες, το Ελληνικό Έθνος κατάφερε να ζήσει, κατάφερε να δυναμώσει κι είμαστε σήμερα εδώ. Σε μια δύσκολη εποχή και σε μια δύσκολη γειτονιά! Αυτοί οι ατσάλινοι γίγαντες του ΄21 ας είναι ο Οδηγός και ο Φάρος μας. Η έμπνευσή μας και η Πυξίδα μας. Για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της Πατρίδας. Το πόσο σημαντικά, πόσο πολύτιμα και τελικά πόσο αναντικατάστατα είναι αυτά τα δύο αγαθά, η Ελευθερία και η Εθνική Ανεξαρτησία, το κατέδειξαν οι δυσάρεστες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη. Γι’ αυτό και το μήνυμα που μας στέλνει σήμερα η Ατσάλινη Γενιά του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη, η Θρυλική Γενιά του Κανάρη και του Μιαούλη είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι Ήρωες του ‘21 από τους οποίους προερχόμεθα, μας καλούν να υπερασπιστούμε με κάθε κόστος αυτήν την υπέροχη Πατρίδα κι ο λόγος είναι τόσο απλός και μεγαλειώδης: «Ουδέν αρ’ ην φίλτερον άλλο Πατρίς», «Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγαπημένο από την Πατρίδα»!

***
Ο Ζισκάρ, η Φλοράνς και η Λεωφόρος Συγγρού

Ίσως οι περισσότεροι παλαιοί να θυμούνται ότι η λεωφόρος Συγγρού έγινε μέσα σε μία νύκτα επειδή θα ερχόταν στην Ελλάδα για επίσκεψη ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εσταίν. Είχε δώσει εντολή ο Καραμανλής να τελειώσει η λεωφόρος γρήγορα πράγμα που έγινε. Ποιος όμως θα μπορούσε να προβλέψει ότι η λεωφόρος Συγγρού έγινε η αιτία να καθυστερήσει μια ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Η Γαλλίδα υππουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί καθυστέρησε να πάει στην εκδήλωση για την υπογραφή των συμβάσεων των 3+1 φρεγατών Bellh@rra και των έξι επιπλέον Rafale. Τι είχε συμβεί; Κόλλησε στην κίνηση! Καλός καιρός ήταν χθες οι Αθηναίοι έτρεξαν στην παραλιακή με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα στην λεωφόρο Συγγρού.