Τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα μας βιώνει ραγδαίες αυξήσεις κάθε εβδομάδα στις τιμές των καυσίμων. Αυτή η νέα οικονομική μάστιγα, έχει εκτροχιάσει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και σε συνδυασμό με τις αυξήσεις σε ενέργεια και άλλα καταναλωτικά αγαθά, οι καταναλωτές πασχίζουν καθημερινά να βρουν τρόπους εξοικονόμησης για τα πάγια έξοδα τους.

Οι οδηγοί θεατές στο Ράλι των καυσίμων

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες το ράλι τιμών των καυσίμων δεν σταματάει να εκπλήσσει τους οδηγούς οχημάτων που εβδομαδιαία έρχονται αντιμέτωποι με επιπρόσθετες αυξήσεις στα καύσιμα τους.  Αυτόν τον μήνα, η μέση τιμή για την απλή αμόλυβδη έφτασε από 1,730€/λίτρο στο 1,912€/λίτρο ενώ παράλληλα η ενισχυμένη βενζίνη ξεπερνά τα 2€/λίτρο. Η μέση τιμή για τους οδηγούς πετρελαιοκίνητων αγγίζει το 1,607€/λίτρο από 1,481€/λίτρο που ήταν το Νοέμβριο. Οι τιμές του υγραερίου φτάνουν στο 1€/λίτρο ενώ τέσσερις μήνες πριν η μέση τιμή ήταν στο 0,950€/λίτρο.

.

Ραγδαίες διακυμάνσεις από το 2020 έως σήμερα στα καύσιμα εντός Αττικής

Η έρευνα που πραγματοποίησε το Pricefox.gr, η ελληνική startup που προσφέρει online σύγκριση σε τιμές και καλύψεις για ασφάλεια αυτοκινήτου, παρουσιάζει την αύξηση στις τιμές των καυσίμων από το 2020 έως σήμερα στην στο νομό Αττικής με δεδομένα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφοράς τιμών από το 2020 σε σχέση με το 2021 είναι πως ένας οδηγός για ένα μεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο με ρεζερβουάρ 50 λίτρων, το οποίο το 2020 γέμιζε απλή βενζίνη με 70 ευρώ, σήμερα  θα χρειαστεί για να το γεμίσει 95,6 ευρώ.

Βενζίνη στα ύψη!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, φαίνεται πως το Δεκέμβριο του 2020 οι τιμές της απλής βενζίνης άγγιζαν το 1,404€/λίτρο ενώ η χρονιά του 2021 έκλεισε με τους οδηγούς να πληρώνουν για απλή αμόλυβδη 1,712€/λίτρο. Η έκρηξη τιμών ήρθε τον Φεβρουάριο του 2022 με τους οδηγούς να έρχονται αντιμέτωποι στα πρατήρια καυσίμων με τιμές που εκτοξεύτηκαν στο 1,912€/λίτρο.

Στην ενισχυμένη βενζίνη 100 οκτανίων παρατηρούμε εντός Αττικής εξίσου μεγάλες μεταβολές. Το 2020 έκλεισε η χρονιά με 1,609€ το λίτρο. Αισθητή αύξηση παρατηρήθηκε τον Ιούνιο του 2021 όπου οι τιμές έφτασαν στο 1,798€/λίτρο, ενώ η τιμή της ενισχυμένης βενζίνης έφτασε στο κλείσιμο του έτους 2021 σε τιμές ρεκόρ με 1,894€/το λίτρο. Μέσα σε μόνο δύο μήνες υπήρξε μεγαλύτερη αύξηση με την αμόλυβδη 100 οκτανίων να φτάνει στα 2,051€/το λίτρο.

Έντονος προβληματισμός για πετρελαιοκίνηση και υγραεριοκίνηση

Σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα, οι τιμές του πετρελαίου για τους οδηγούς που χρησιμοποιούν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, αυξήθηκαν μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2020, φτάνοντας τον Δεκέμβριο του 2020 στο 1,136€/λίτρο. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν το Δεκέμβριο του 2021 προς το 1,449€/λίτρο και μέσα σε μόλις δύο μήνες είδαμε επιπλέον αύξηση με αποτέλεσμα η μέση τιμή στον μήνα που διανύουμε να διαμορφώνεται στο 1,607€/λίτρο. Αντίστοιχα παρατηρούμε αυξήσεις και στην τιμή του υγραερίου (LPG). Εντός Αττικής με μέση τιμή λίτρου να φτάνει έως 1,005€/λίτρο ενώ τον Ιούνιο του 2020 ήταν μόλις 0,672€/λίτρο. 

Το 2021 οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύτηκαν. Πιο συγκεκριμένα η τιμή της απλής αμόλυβδης αυξήθηκε 24%, το πετρέλαιο κίνησης κατά 33% και το υγραέριο κατά 36%  σε σχέση με το 2020. Όπως δείχνουν και τα παραπάνω γραφήματα το 2022 οι τιμές των καυσίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται άρα η ανάγκη για χαμηλότερη κατανάλωση την ώρα της οδήγησης είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Μάθε πώς θα δεις διαφορά στην τσέπη σου από τον πρώτο μήνα

 Γέμισε την σωστή ποσότητα την κατάλληλη στιγμή στο σωστό μέρος

Η στάθμη του καυσίμου δεν πρέπει να ξεπερνάει τα ¾ του ρεζερβουάρ καθώς το αυτοκίνητο θα έχει επιπλέον βάρος στη μηχανή και έτσι θα καταναλώνει περισσότερο καύσιμο. Σημαντική επίσης είναι η ποιότητα του καυσίμου, καθώς τα πιο ενισχυμένα καύσιμα λόγω καλύτερης καύσης, αυξάνουν την αυτονομία του οχήματος και μειώνουν την κατανάλωση του.

Μάλιστα σε πολλά πρατήρια καυσίμου, υπάρχουν εβδομαδιαίες προσφορές που οι καταναλωτές μπορούν να βρουν σε συγκεκριμένες μέρες ένα ενισχυμένο καύσιμο στην τιμή του φθηνότερου (απλή βενζίνη).

Μάλιστα ένας οδηγός μέσα από την online πλατφόρμα του Υπουργείου Aνάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο http://www.fuelprices.gr/ μπορεί να συγκρίνει τιμές των καυσίμων ανά πρατήριο στην περιοχή που διαμένει ή κινείται περισσότερο και να κερδίσεις έως και 12% στην βενζίνη του. Ένας οδηγός λοιπόν, με το να κάνει πολύ συχνά σύγκριση τιμών στα καύσιμα, μπορεί να εντοπίσει το πιο συμφέρον πρατήριο καυσίμων.

Διατήρησε την σωστή πίεση στα ελαστικά του αυτοκινήτου

 Το να διατηρεί ένας οδηγός την σωστή πίεση στα ελαστικά του αυτοκινήτου είναι ίσως ο πιο εύκολος τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων. Σε όλα τα πρατήρια καυσίμου γίνεται δωρεάν έλεγχος ώστε τα λάστιχα να έχουν τον αέρα που χρειάζονται, για να μην φθαρούν περισσότερο από όσο θα έπρεπε με την τριβή τους στον δρόμο. Μάλιστα τα ξεφούσκωτα ελαστικά προκαλούν επιβάρυνση στην κατανάλωση, η οποία μπορεί να φτάσει ως 6%

Μείωσε έως 40% την κατανάλωση αδειάζοντας το πορτ μπαγκαζ

 Έως και 40% μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση του καυσίμου, έχοντας ξεχάσει να αδειάσουμε το πορτμπαγκάζ από περιττά αντικείμενα.  Είναι σύνηθες φαινόμενο να αφήνουμε αντικείμενα όπως ομπρέλες παραλίας, βάσεις ποδηλάτου, καθαριστικά για το αυτοκίνητο και άλλα αντίστοιχα βαριά αντικείμενα, τα οποία προκαλούν αύξηση της απαιτούμενης από τον κινητήρα ισχύος και αλλοίωση του αεροδυναμικού συντελεστή, με αποτέλεσμα τις αυξημένες απαιτήσεις σε καύσιμο. Έρευνες έχουν δείξει, πως η οδήγηση με 120 χλμ/ ώρα και με αποσκευές στη σχάρα οροφής, η κατανάλωση καυσίμου μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 40%.

.

*Μεθοδολογία έρευνας

Το ερευνητικό πρόβλημα που εξετάζει αυτή η έρευνα είναι η συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των τιμών των διαφόρων ειδών καυσίμου για την χρονική περίοδο από Ιανουάριο 2020 έως 28 Φεβρουαρίου 2022. Η έρευνα βασίστηκε σε δευτερογενή ποσοτικά δεδομένα (υφιστάμενα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί ή/και δημοσιευθεί προκειμένου να τροφοδοτήσουν ένα ή περισσότερα ερευνητικά θέματα) που συλλέχθηκαν από τον ιστότοπο fuelprices.gr του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Οι τιμές που αναγράφονται στα γραφήματα είναι οι τιμές της τελευταίας εβδομάδας του εκάστοτε αντίστοιχου μήνα.