Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλήρως προετοιμασμένη στην περίπτωση διακοπής των προμηθειών ρωσικού αερίου, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σήμερα, μπορώ να πω ότι ακόμα και στην περίπτωση πλήρους διατάραξης της προμήθειας αερίου από τη Ρωσία, είμαστε ασφαλείς για αυτό τον χειμώνα», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Παράλληλα, η φον ντερ Λάιεν διατύπωσε σοβαρές κατηγορίες σε βάρος της ρωσικής εταιρίας αερίου Gazprom. «Η Gazprom σκοπίμως προσπαθεί να αποθηκεύσει και να παραδώσει όσο το δυνατόν λιγότερο ενώ οι τιμές και η ζήτηση εκτοξεύονται», είπε.

Στην ΕΕ υπάρχουν φόβοι εδώ και εβδομάδες ότι η τωρινή διαμάχη με τη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε διατάραξη των προμηθειών αερίου.

To «σκοτεινό παρελθόν» της Μόσχας

Οι απειλές της Μόσχας προς την Ουκρανία θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν ολόκληρη τη διεθνή τάξη, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προειδοποιώντας τη Μόσχα ότι ο τρόπος σκέψης της από ένα «σκοτεινό παρελθόν» μπορεί να κοστίσει στη Ρωσία ένα μέλλον με ευημερία.

«Ο κόσμος παρακολουθεί με δυσπιστία καθώς είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις σκοτεινές ημέρες του Ψυχρού Πολέμου, διότι τα γεγονότα αυτών των ημερών θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν ολόκληρη τη διεθνή τάξη», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.