Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται η κρίση στην Ουκρανία με τις δυτικές χώρες να εντείνουν τις προειδοποιήσεις τους για ρωσική εισβολή.

Οι ΗΠΑ σήμερα εξαπέλυσαν απειλές στη Ρωσία, προειδοποιώντας την για «παραλυτικές» κυρώσεις σε περίπτωση που προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο BBC, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξειδίκευσε τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου, τονίζοντας ότι η απάντηση σε πιθανή εισβολή θα κινηθεί σε δύο άξονες.

  • Πρώτον, όπως είπε, θα επιβληθούν σημαντικές, «παραλυτικές» οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα
  • Δεύτερον, προανήγγειλε ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας, με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Μόσχας, αλλά και, σε στρατιωτικό επίπεδο, ένα στρατηγικό πισωγύρισμα για τη Ρωσία, όπως σημείωσε.

Επιπλέον, ο ίδιος αξιωματούχος, ερωτηθείς για τη μορφή που αναμένει να έχει μια πιθανή ρωσική εισβολή εκτίμησε ότι «με οποιονδήποτε τρόπο κι αν γίνει (χερσαία, εναέρια κλπ.), αν είναι όσο μεγάλη φοβόμαστε, οι συνέπειες θα είναι πρωτοφανείς και ιδιαίτερα επικίνδυνες για την Ουκρανία».

Άκαρπες οι διαβουλεύσεις

Κατα τις χθεσινές επαφές κορυφής, τόσο ο Τζο Μπάιντεν, όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, καθιστώντας σαφή την ετοιμότητα των δυτικών συμμάχων να αντιδράσουν.

Η συνομιλία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ρώσο ομόλογό του είχε διάρκεια μιας ώρας και 2 λεπτών.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιβάλουν άμεσο και βαρύ κόστος στη Ρωσία. Ο Μπάιντεν προέτρεψε τον Πούτιν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μέσω της διπλωματικής οδού.

Αξιωματούχος από το γραφείο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο είπε -σε άτυπη ενημέρωση- ότι «δεν σημειώθηκε θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες», κάτι που ερμηνεύεται ως παραδοχή ότι η Μόσχα συνεχίζει να συγκεντρώνει ισχυρές δυνάμεις στα σύνορα της με την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο επισήμανε ότι ο Πούτιν μετέφερε στον Αμερικανό ομόλογο του την άποψη ότι οι Αμερικανικές αντιδράσεις σε θέματα ασφαλείας που αφορούν στη Ρωσία δεν έχουν λάβει υπόψη βασικές ανησυχίες και ότι η Μόσχα θα απαντήσει σύντομα.

Ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, είπε ότι το τηλεφώνημα έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο «υστερίας» στη Δύση σχετικά με μια επικείμενη ρωσική εισβολή, που -όπως είπε- «είναι παράλογη». Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν για σημαντικές πιθανές κυρώσεις, «αλλά δεν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό».