Δεν είναι λίγοι οι ρώσοι δισεκατομμυριούχοι – και στενοί φίλοι του Βλαντίμιρ Πούτιν – που έχουν κατηγορηθεί τα τελευταία χρόνια από τις ΗΠΑ για «παράνομες οικονομικές δραστηριότητες» και έχουν υποστεί κυρώσεις, είτε λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2014 είτε στον απόηχο της ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο 69χρονος μεγιστάνας Γκενάντι Τιμτσένκο, ένας από τους πλέον ισχυρούς επιχειρηματίες της Ρωσίας, με περιουσία που υπερβαίνει τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια, και ο Βλαντίμιρ Μπογκντάνοφ, γνωστός και ως «ερημίτης της Σιβηρίας» επειδή σπάνια εγκαταλείπει την πόλη Σουργκούτ. Ενας άλλος είναι ο Ολεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος μάλιστα εθεωρείτο για ένα διάστημα ο πλουσιότερος άνθρωπος της πατρίδας του, όμως το παγκόσμιο οικονομικό κραχ του 2008 προκάλεσε την απότομη πτώση του από την κορυφή. Υπάρχουν βεβαίως και οι Ρότενμπεργκ: ο Αρκάντι, ο οποίος παίζει εδώ και χρόνια χόκεϊ επί πάγου παρέα με τον Πούτιν, ο μεγάλος γιος του, Ιγκόρ, και ο αδελφός του, Μπόρις. Και οι τρεις αναγκάστηκαν να δεχθούν τις κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν από Αμερική και Ευρώπη το 2014, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταστράφηκαν οικονομικά. Βρίσκονται άλλωστε υπό την προστασία του ηγέτη της Ρωσίας: ο Αρκάντι μάλιστα αποδείχθηκε πρόσωπο-κλειδί στο σκάνδαλο με το κωδικό όνομα «Putin’s Palace», δηλώνοντας δημόσια πέρυσι πως το υπερπολυτελές ανάκτορο στην τοποθεσία Γκελεντζίκ (στην ανατολική όχθη της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία) – η κατασκευή του οποίου χρεωνόταν στον Πούτιν – ήταν δική του ιδιοκτησία.

Αν ωστόσο δεν αποκλιμακωθεί η ένταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας θα προστεθούν στο εγγύς μέλλον και άλλα ονόματα σε αυτή τη λίστα.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Γιώργος Νάστος γράφει μεταξύ άλλων για την υπερπολυτελή ζωή και τις πλούσιες επαγγελματικές δραστηριότητες τριών κροίσων (Ρόμαν Αμπράμοβιτς, Αλισέρ Ουσμάνοφ και Λεονίντ Μίκελσον), οι οποίοι ενδέχεται να βρεθούν στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»