Για πολλούς αμερικανούς φοιτητές που διαδηλώνουν τις τελευταίες εβδομάδες στις ΗΠΑ εναντίον του πολέμου στη Γάζα, ο τερματισμός της σύγκρουσης είναι ένας ευγενής και δίκαιος σκοπός. Αισθάνονται ότι τους αφορά άμεσα διότι η κυβέρνησή τους στηρίζει το Ισραήλ, τη χώρα που διεξάγει αυτόν τον πόλεμο. Για τους νέους της Ευρώπης τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Προφανώς και το αντιπολεμικό φοιτητικό κίνημα που σαρώνει τις ΗΠΑ θα ενέπνεε και τους ευρωπαίους φοιτητές. Ομως οι φοιτητές στο Παρίσι, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, το Λονδίνο δεν αντιδρούν στον πόλεμο στη Γάζα με την ίδια ένταση. Οι διαμαρτυρίες τους είναι περιορισμένες.

Στο Παρίσι

Οι πιο οργανωμένες φοιτητικές αντιδράσεις, που συνοδεύτηκαν και από καταλήψεις πανεπιστημιακών κτιρίων για μερικές ώρες, πριν τις διαλύσει η αστυνομία, σημειώθηκαν στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στην Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po).

Η σχολή αυτή οργάνωσε προχθές (Πέμπτη) μια συνέλευση-ανοιχτό διάλογο, δίνοντάς του μάλιστα και την ονομασία «town hall» κατά τα πρότυπα των αμερικανικών ανοιχτών πολιτικών συνελεύσεων, για την κατάσταση στη Γάζα με εκπροσώπους των φοιτητών και των πανεπιστημιακών, στην οποία είχε προγραμματιστεί να μιλήσουν 15 ομιλητές.

Την ίδια ημέρα 500 φοιτητές «κατασκήνωσαν» έξω από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βαλένθια στην Ισπανία ζητώντας μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ. Στη Βρετανία, μικρές συγκεντρώσεις φοιτητών για τη Γάζα πραγματοποιήθηκαν και την Πρωτομαγιά στο Γιορκ, το Μάντσεστερ, το Λιντς και το Μπρίστολ. Στα μέσα Απριλίου στη Ρώμη, στο Πανεπιστήμιο La Sapienza οργανώθηκαν συγκεντρώσεις μερικών εκατοντάδων φοιτητών.

Τα αμερικανικά πανεπιστήμια όμως είχαν να ζήσουν τόσο ταραγμένες ημέρες από τον Απρίλιο του 1968, όταν οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Αμερική ζει στον ρυθμό των φοιτητικών διαμαρτυριών.

Από άκρου εις άκρον της χώρας τα πανεπιστήμια τελούν σε αναβρασμό. Ωστόσο η αμερικανική αστυνομία, κατόπιν αιτήματος των πρυτανικών αρχών, τόσο σε πανεπιστήμια της Ανατολικής Ακτής (Columbia) όσο και της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ (UCLA), παρενέβη και διέλυσε τις συγκεντρώσεις και τους καταυλισμούς των φοιτητών.

Στην Καλιφόρνια ομάδες φιλοπαλαιστινίων και φιλοϊσραηλινών φοιτητών συγκρούστηκαν βίαια μεταξύ τους ενώ σε όλη τη χώρα η αστυνομία έχει προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις

Σύμφωνα με τους «New York Times», μέχρι την Πέμπτη, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε συλλήψεις τουλάχιστον 1.300 ατόμων. Οι συλληφθέντες δεν ήταν όλοι φοιτητές. Ο Ερικ Ανταμς, ο μαύρος Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης, έκανε λόγο για επαγγελματίες ακτιβιστές που διαταράσσουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και των υπόλοιπων κατοίκων.

Η πρύτανις του Columbia, η αιγυπτιακής και βρετανικής καταγωγής αμερικανίδα οικονομολόγος Νεμάτ Σαφίκ, δήλωσε ότι αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας μετά από μήνες παράνομων διαδηλώσεων στο πανεπιστήμιο και αφότου ο διάλογος με τους φοιτητές επί συγκεκριμένων προτάσεων της πρυτανείας για την αποσύνδεση του πανεπιστημίου από προγράμματα σε συνεργασία με το Ισραήλ (εκ των βασικών αιτημάτων των φοιτητών) απέβη άκαρπος.

Η Σαφίκ ζήτησε την παρουσία της αστυνομίας στο campus ως τις 17 Μαΐου, αφού θα έχει ολοκληρωθεί και η τελετή αποφοίτησης δύο ημέρες νωρίτερα. Προς αποφυγήν νέων ταραχών οι εξετάσεις των φοιτητών θα γίνουν διαδικτυακά.

Στην Καλιφόρνια, πριν από την εκκένωση του Πανεπιστημίου UCLA από την αστυνομία τα ξημερώματα της Πέμπτης, ομάδες φιλοπαλαιστινίων και φιλοϊσραηλινών φοιτητών είχαν συγκρουστεί βίαια μεταξύ τους με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες.

Η αμερικανική αστυνομία διέλυσε επίσης φοιτητικές συγκεντρώσεις και στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ντάλας, στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, στο Πανεπιστήμιο Εϊμορι στην Ατλάντα της Τζόρτζια, στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν, στο Μάντισον. Σε αρκετές περιπτώσεις η αστυνομία κατηγορήθηκε για άσκηση βίας κατά των διαδηλωτών και υπερβάλλοντα ζήλο.

Οι φωτογραφίες

Με βάση ωστόσο το φωτογραφικό υλικό που έχει δημοσιευθεί σε έγκυρα μέσα ενημέρωσης όπως οι «ΝYT», η «Washington Post», το BBC και ο «Monde», ο ζήλος της αμερικανικής αστυνομίας είναι σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανής, σε καμία περίπτωση όμως δεν συγκρίνεται με εκείνον των αμερικανών αστυνομικών του 1968 που είχαν χτυπήσει ανηλεώς πολλούς φοιτητές. Σε ορισμένους – λίγους – εκ των συλληφθέντων φοιτητών ασκήθηκαν κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής και επίθεση σε αστυνομικό.

Επιδίωξη των πρυτανικών αρχών αλλά και της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση στις πανεπιστημιουπόλεις.

Σε μια πρωτόγνωρη εκλογική χρονιά, όπου ο υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ δικάζεται ήδη στην πρώτη από τέσσερις ποινικές δίκες και με τον πόλεμο στη Γάζα να κοστίζει στις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον δείχνει να μη συμβάλλει στον τερματισμό του, το τελευταίο που χρειάζεται ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη προεδρική θητεία, είναι ένας αναβρασμός στα πανεπιστήμια. Αναβρασμός που τονίζει πόσο βαθιά πολωμένη εξακολουθεί να παραμένει η Αμερική.