Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο συνεχίζει να καταρρίπτει η παραλλαγή Ομικρον του κορωνοϊού, με τις μολύνσεις ανά τον κόσμο να έχουν εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες και τη ραγδαία αύξηση των νοσηλειών να γονατίζουν τα συστήματα υγείας ακόμα και των πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη.
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση Τζόνσον κινητοποιεί στρατιωτικούς γιατρούς για να συνδράμουν συναδέλφους και νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) στην περίθαλψη ασθενών για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, οπότε και το πανδημικό κύμα θα κορυφωθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Την ίδια ώρα, στρατιώτες αναλαμβάνουν ακόμα και διοικητικά καθήκοντα σε δημόσια νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας, καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό λόγω νόσησης από κορωνοϊό.
Γιατροί σε τριπλοβάρδιες
«Σε κρίση εξαιτίας της COVID είναι τα νοσοκομεία στην Ιταλία» γράφει η «Corriere della Sera». Δεκάδες γιατροί είναι αναγκασμένοι να κάνουν τριπλοβάρδιες (είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Ρώμη 980 υγειονομικοί είναι θετικοί στον ιό) και το σύστημα υγείας δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στη νέα κατεπείγουσα κατάσταση.
Παρόμοια είναι η κατάσταση στη Γαλλία, όπου το 91% των συνολικά 6.379 κλινών ΜΕΘ στη χώρα είναι κατειλημμένες, με αποτέλεσμα πολλά νοσοκομεία να αναγκάζονται να αναβάλουν προγραμματισμένες επεμβάσεις.
Η πίεση είναι τεράστια και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με τον καθημερινό μέσο όρο μολύνσεων να ξεπερνά τις 604.000 την τελευταία εβδομάδα: «Βλέπουμε μια αύξηση στον αριθμό των νοσηλειών» δηλώνει στους «New York Times» ο δρ Ραούλ Σάρμα, επικεφαλής γιατρός έκτακτης ανάγκης στο νοσοκομείο Presbyterian/Weill Cornell της Νέας Υόρκης. «Αλλά η σοβαρότητα της νόσου» επισημαίνει «φαίνεται διαφορετική από τα προηγούμενα κύματα. Δεν στέλνουμε τόσο πολλούς ασθενείς στις ΜΕΘ, δεν διασωληνώνουμε τόσο πολλούς ασθενείς».
Τσουνάμι μολύνσεων
Αυτή είναι μέχρι σήμερα η επικρατούσα άποψη για τη μετάλλαξη Ομικρον, ότι δηλαδή προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με τη Δέλτα ή την Αλφα. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως ήπια, όπως εκτίμησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, υπογραμμίζοντας ότι «ακριβώς όπως οι προηγούμενες παραλλαγές, η Ομικρον στέλνει για νοσηλεία ανθρώπους και σκοτώνει ανθρώπους». Συνεπώς, ένα τσουνάμι μολύνσεων – το οποίο λέγεται ότι επίκειται τις επόμενες εβδομάδες – θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση νοσηλειών και θανάτων, απειλώντας ως επί το πλείστον χώρες στις οποίες τα ποσοστά των ανεμβολίαστων είναι υψηλά. Πάντως παρά τη μεγάλη ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί το νέο κύμα, η επιστημονική κοινότητα έχει βάσιμες ελπίδες ότι αυτή η έξαρση μπορεί να είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ο ιός θα συνεχίσει να μολύνει τον παγκόσμιο πληθυσμό για πολύ καιρό ακόμη, ίσως και χρόνια, αλλά ο επιπολασμός και η συχνότητά του θα μειωθούν σε σχετικά διαχειρίσιμα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγους μήνες από σήμερα ο κορωνοϊός ίσως μοιάζει περισσότερο με την εποχική γρίπη, η κατάσταση θα είναι υπό πλήρη έλεγχο και τα θύματα ολοένα και λιγότερα.
Πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ με τον Τζόκοβιτς
Σε μείζον πολιτικό ζήτημα έχει μετατραπεί η κράτηση στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης του καλύτερου τενίστα του κόσμου Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο αντιεμβολιαστής σέρβος αθλητής, ο οποίος έχει εκφράσει κατά το παρελθόν αμφιλεγόμενες απόψεις για την Ιατρική, προσκόμισε χαρτιά εξαίρεσης από το εμβόλιο, προκειμένου να συμμετάσχει στο Australian Open. Ωστόσο οι Αρχές δεν τα δέχθηκαν και του απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα, η οποία, αν και με πολύ αυστηρό τίμημα, έχει δώσει μία από τις πιο επιτυχημένες μάχες κατά της πανδημίας.
«Οι κανόνες είναι κανόνες, ειδικά όταν αφορούν τα σύνορά μας. Κανένας δεν είναι πάνω από τους κανόνες. Η ισχυρή πολιτική μας όσον αφορά την είσοδο στη χώρα ήταν καθοριστική, ώστε η Αυστραλία να έχει από τους χαμηλότερους μέσους όρους θανάτων από COVID στον κόσμο» έγραψε στο Twitter o πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.
Ωστόσο, στην ιδιαίτερη πατρίδα του παγκόσμιου πρωταθλητή η οργή ξεχειλίζει. Πολίτες της Σερβίας ξεχύθηκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου καταγγέλλοντας ως απαράδεκτη και φασιστική την απόφαση της Καμπέρα, ενώ θέση πήρε και η πολιτική ηγεσία που άφησε υπονοούμενα για πολιτικά κίνητρα των αυστραλιανών αρχών.
Επί του παρόντος ο Τζόκοβιτς είναι κλεισμένος σε ξενοδοχείο μεταναστών – υπό άθλιες συνθήκες, όπως καταγγέλλει ο αδελφός του – περιμένοντας την εξέταση της έφεσης που υπέβαλε. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο.