Εμβόλιο – Μόνο το 17,4 του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις

Τη στιγμή που στις αναπτυγμένες χώρες έχει ήδη ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης, η συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει λάβει ακόμα τη δεύτερη

Η άνιση κατανομή των εμβολίων επανήλθε στο προσκήνιο με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, καθώς οι ανεπτυγμένες χώρες που είχαν εμβολιάσει τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού τους ήρθαν αντιμέτωπες με ένα νέο πανδημικό κύμα.

Οι διαρκείς προειδοποιήσεις του ΠΟΥ ωστόσο για την ανάγκη του ταυτόχρονου εμβολιασμού του παγκόσμιου πληθυσμού για την ουσιαστική αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο καθώς μετά τον αρχικό πανικό που προκλήθηκε από την Όμικρον, οι πλούσιες χώρες επίσπευσαν τη χορήγηση της τρίτης δόσης, ενώ κάποιες σχεδιάζουν τη χορήγηση και της τέταρτης.

Ο εμβολιασμός ανά τον κόσμο

Τα δεδομένα για την πορεία των εμβολιασμών παγκόσμια ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του εμβολιασμού δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς υπάρχουν χώρες που δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στα εμβόλια, ενώ μόνο ένα 17,4% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Economist, 191 χώρες έχουν σε εξέλιξη προγράμματα μαζικού εμβολιασμού και μαζί έχουν πραγματοποιήσει περίπου 9,5 δισεκατομμύρια δόσεις.

Από τον πρώτο εμβολιασμό, που έλαβε χώρα στη Βρετανία στις 8 Δεκεμβρίου, τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού έχουν ενεργοποιηθεί σε κάθε ήπειρο του κόσμου. Ωστόσο, 4 χώρες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τον εμβολιασμό, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας Our World in Data.

Μέχρι στιγμής, το 59,9% του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 12 ετών και άνω έχει λάβει μία δόση εμβολίου για τον κοροναϊό. Το ποσοστό που έχει λάβει και τις δύο δόσεις, είναι στο 17.4%.

Σχετικά με την πρώτη δόση και το ποσοστό που την έχει λάβει σε κάθε ήπειρο:

  • Ανατολική Ασία: 79.3%
  • Νότια Αμερική: 77.1%
  • Ευρωπαϊκή Ένωση: 73.1%
  • Βόρεια Αμερική: 72.6%
  • Νότια Ασία: 63%
  • Ωκεανία: 62%
  • Υπόλοιπη Ευρώπη: 56.5%
  • Κεντρική Αμερική: 51.2%
  • Κεντρική Ασία: 48.2%
  • Υποσαχάρια Αφρική: 11.7%

Οι πρώτες δόσεις που έχουν χορηγηθεί ανά χώρα

Συνολικά 106 χώρες έχουν πλέον χορηγήσει πρώτες δόσεις σε περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού τους ηλικίας 12 ετών και άνω. Η Μάλτα πρωτοπορεί στην ανοσία της αγέλης, έχοντας δώσει τις πρώτες δόσεις στο 102% των πολιτών. Ακολουθούν στην πρώτη πεντάδα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπρουνέι, η Κούβα και η Χιλή.


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk