Για την πορεία της πανδημίας, την άμεση εφαρμογή των μέτρων, την πίεση στο ΕΣΥ και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στο MEGA. Ειδικότερα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν έκρυψε ότι ένα τέτοιο μέτρο έχει τεθεί στο τραπέζι και ο ίδιος τάσσεται υπέρ της επέκτασής της με κριτήριο την ηλικία.

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι το οποίο εξετάζεται», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης και πρόσθεσε: «Δημιουργείται ένα ηθικό ζήτημα από τη στιγμή που είναι προφανές ότι εάν είχαμε φτάσει τον εμβολιασμό στο 90% σε κάποιες ηλικιακές ομάδες, και βασικά στους μεγαλύτερους ηλικιακά εάν είχαμε φτάσει το 95%, αυτή τη στιγμή μέτρα δε θα χρειάζονταν. Από τους διασωληνωμένους που βρίσκονται στην εντατική, είναι λιγότεροι από 100 εμβολιασμένοι σε ένα άθροισμα γύρω στους 600.

Εάν είχαν εμβολιαστεί αυτοί οι άνθρωποι δεν θα χρειαζόμασταν μέτρα», τόνισε. «Θα πρότεινα την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ηλικιακές ομάδες, παρά επαγγελματικές κατηγορίες», συμπλήρωσε.

Η ραγδαία αύξηση οδήγησε στη λήψη άμεσων μέτρων

«Το βασικό στοιχείο για την άμεση θέσπιση των νέων μέτρων ήταν η εκτόξευση των κρουσμάτων, φτάσαμε μέχρι και 5 φορές πάνω σε κάποιες περιοχές όπως για παράδειγμα στην Αττική. Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν ένα τελείως διαφορετικό προφίλ. Όταν δούμε αύξηση 5 φορές πάνω στα κρούσματα, θα αρχίσει να δημιουργείται μία πίεση στο σύστημα υγείας, οπότε και θα πρέπει να λάβουμε και τα ανάλογα μέτρα.

Για την ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως, «γενικά αποφεύγω να λέω νούμερα, δίνω μόνο τα νούμερα που ξέρω ότι σίγουρα θα ξεπεραστούν, δεν θα κάνω προβλέψεις. Είχα αναφέρει στο παρελθόν πως εάν φτάσουμε τα 35.000 κρούσματα θα υπάρξει σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας. Μέχρι στιγμής, δεν ξέρουμε την πιθανότητα αύξησης, ωστόσο υπάρχει μία «μέτρια» πιθανότητα να φτάσουμε και αυτό το νούμερο. Συνήθως, όταν μία πανδημία «τρέχει» πιο γρήγορα, τότε αποκλιμακώνεται και πιο γρήγορα».

Για το άνοιγμα των σχολείων

«Οποιοδήποτε μέτρο λαμβάνουμε πρέπει να έχει κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Θεωρούμε ότι η «Όμικρον», οποτεδήποτε ανοίξουν τα σχολεία θα υπάρχει, και θα δημιουργηθούν κρούσματα στα σχολεία, είναι αναπόφευκτο. Η «Όμικρον» είναι μία εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή, δεν θα έχει μεγάλη βαρύτητα στα παιδιά, ούτε στους μεγάλους. Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν οι γονείς. Είτε ανοίξουν μία βδομάδα μετά είτε πριν θα δημιουργηθούν κρούσματα», ξεκαθάρισε ο κ. Μαγιορκίνης.