Η αμερικανική κυβέρνηση πάγωσε τη διανομή των μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron και της Eli Lilly, λέγοντας πως οι δύο θεραπείες είναι απίθανο να παραμένουν αποτελεσματικές έναντι της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Η αναστολή  της διάθεσης θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να υπάρξουν νέα δεδομένα αποτελεσματικότητας, ανακοίνωσε την Πέμπτη η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την ανακοίνωση της Regeneron ότι η θεραπεία της, η οποία χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα μετά την άφιξη των πρώτων 2.000 δόσεων τον Νοέμβριο, είναι λιγότερο αποτελεσματική στην παραλλαγή Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα.

Σε συμφωνία με αυτή τη διαπίστωση βρίσκεται πρόσφατη γερμανική μελέτη που έδειξε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα της Regeneron και της Eli Lilly χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της αποτελεσματικότητάς τους με την Όμικρον.

Όλες οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων βάζουν στο στόχαστρο την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊόςγια να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Η παραλλαγή Όμικρον φέρει πολλές μεταλλάξεις στο γονίδιο της ακίδας, οι οποίες δυνητικά εμποδίζουν την αναγνώρισή της από τα αντισώματα.

Η FDA ανέφερε πάντως ότι η αντίστοιχη θεραπεία της GlaxoSmithKline δείχνει αποτελεσματική στη νέα παραλλαγή του ιού, η οποία αναμένεται να επικρατήσει σε ΗΠΑ και Ευρώπη τον Ιανουάριο.

Η αμερικανική υπηρεσία είχε προηγουμένως παγώσει τη διανομή των αντισωμάτων της GlaxoSmithKline, η οποία τώρα συνεχίζεται με τη διάθεση 55.000 δόσεων μετά τη συγκέντρωση νέων δεδομένων αποτελεσματικότητας.