Τα μισά άτομα που έχουν νέα συμπτώματα κρυολογήματος είναι πιθανό να έχουν συμπτωματικό Covid-19, αναφέρει μελέτη της πρωτοβουλίας «Zoe Covid study», καθώς αυξάνονται τα κρούσματα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εκτίμηση βασίστηκε σε δεδομένα από 64.119 τεστ με δείγμα ρινοφαρυγγικoύ επιχρίσματος που έγιναν τις δύο εβδομάδες έως τις 20 Δεκεμβρίου.

«Αυτό που συνεχίζει να με σοκάρει είναι η παραπληροφόρηση στις τελευταίες οδηγίες (σ.σ. της κυβέρνησης) για την παραμονή στο σπίτι σχετικά με τα συμπτώματα της Covid» δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας στη μελέτη που εξετάζει τις συμπτωματικές λοιμώξεις Covid-19, Τιμ Σπέκτορ.

«Τα δεδομένα της Zoe δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα πιο σημαντικά συμπτώματα δεν είναι πλέον ένας νέος συνεχής βήχας, η υψηλή θερμοκρασία ή απώλεια γεύσης και όσφρησης» πρόσθεσε.

«Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένα κρούσμα της Όμικρον θα μοιάζει πολύ περισσότερο με το κοινό κρυολόγημα, ξεκινώντας με πονόλαιμο, καταρροή και πονοκέφαλο» εξήγησε.

Η μελέτη, η οποία χρησιμοποιεί μια εφαρμογή για την παρακολούθηση των λοιμώξεων, ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων καθημερινών συμπτωματικών κρουσμάτων έχει αυξηθεί κατά 66%, σε 144.284, σε σύγκριση με τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο άλμα στα κρούσματα από τον Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Δραματική κατάσταση στη Βρετανία

Σημειώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 106.122 νέα κρούσματα κορωνοϊού την Τετάρτη – ξεπερνώντας τις 100.000 για πρώτη φορά. Με τις λοιμώξεις να διπλασιάζονται κάθε δύο έως τρεις ημέρες, οι υγειονομικοί υπάλληλοι ανησυχούν για την πίεση που θα μπορούσε να ασκήσει αυτό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι προκαταρκτικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιο ήπια, με λιγότερους ανθρώπους να νοσούν σοβαρά από ό,τι με άλλες παραλλαγές. Ωστόσο, ένα τεράστιο κύμα λοιμώξεων θα εξακολουθούσε να σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και πολλοί γιατροί και νοσοκόμες θα νοσήσουν από κορωνοϊό.