Την ώρα που 14 άνθρωποι έχουν καταλήξει από τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού στη Βρετανία, μία νέα μελέτη που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί πριν τα Χριστούγεννα, δείχνει ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση από τη Δέλτα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Πρόκειται για μελέτη της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας Ηνωμένου Βασιλείου που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ώρες, όπως αναφέρει το Politico.

Λιγότερη σοβαρή νόσηση

Η μελέτη είναι η πρώτη που βασίζεται έστω σε αρχικά πραγματικά δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βασική διαπίστωση, πάντα σύμφωνα με το Politico, είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς της Omicron θα ασθενήσουν λιγότερο σοβαρά από τους φορείς της Δέλτα, εν μέρει λόγω των εμβολιασμών και των προηγούμενων λοιμώξεων, αλλά και επειδή η νέα παραλλαγή ίσως είναι εγγενώς ηπιότερη.

Αλλά και…

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναμένεται να υπάρχει στη μελέτη η προειδοποίηση ότι η πιο ήπια φύση της Όμικρον δε συνεπάγεται αποφυγή μεγάλου αριθμού νοσηλειών. Οι ερευνητές αναμένεται να σημειώνουν πως για εκείνους που θα νοσήσουν σοβαρά εξακολουθεί να υπάρχει υψηλός κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου.

Από τη στιγμή που η μεταδοτικότητα της Όμικρον επιβεβαιώνεται ότι είναι πολύ υψηλή, ο αριθμός των λοιμώξεων θα είναι τόσο μεγάλος που καθιστά πιθανή την επίσης μεγάλη αύξηση νοσηλειών.

Το Politico, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, αναφέρει επίσης ότι η μελέτη επιβεβαιώνει το συμπέρασμα πως ενώ οι δύο δόσεις του εμβολίου δεν επαρκούν για ισχυρή προστασία έναντι της Όμικρον, η ενισχυτική δόση μειώνει σημαντικά τόσο τον κίνδυνο συμπτωματικής λοίμωξης όσο και νοσηλείας.