Την επιτροπή των Σοφών, ή αλλιώς «Κόμπρα» συγκαλεί ο πρωθυπουργός Τζόνσον στη Βρετανία, σε ότι αφορά στη μεγάλη διασπορά της νέας παραλλαγής Όμικρον.

Η επιτροπή συνέστησε lockdown 15 ημερών προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα.

Χθες Παρασκευή, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα πλέον πλήττεται από ένα μεγάλο κύμα της Όμικρον που συνιστά πολύ σοβαρή απειλή για όλους.

Σύμφωνα με τους Times, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ,  έχει ήδη δεχθεί συγκεκριμένες προτάσεις για πρόσθετα μέτρα. Οι προτάσεις αυτές φαίνεται να συγκλίνουν στην παραίνεση για ένα γενικό lockdown δύο εβδομάδων αμέσως μετά την ημέρα των Χριστουγέννων που θα επαναφέρει τη χώρα στα μέτρα που ίσχυαν την περασμένη Άνοιξη, όταν δηλαδή η Βρετανία έβγαινε από το γενικό απαγορευτικό.

Ποια μέτρα προτείνονται

Αυτό σημαίνει ότι θα απαγορεύεται η συνάθροιση σε κλειστούς χώρους για άτομα που δε συγκατοικούν, θα κλείσουν οι κλειστοί χώροι εστίασης και θα μπορούν να συναντώνται μέχρι 6 άτομα σε ανοιχτούς χώρους.

Όλα αυτά προκύπτουν από τα πολύ ανησυχητικά επιστημονικά δεδομένα με 93.000 κρούσματα κοροναϊού, εκ των οποίων τα 15.000 κρούσματα είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον που έχει οδηγήσει 15 φορείς στα νοσοκομεία και έχει προκαλέσει έναν θάνατο.

Στο Λονδίνο η Όμικρον αντιστοιχεί σε 3 στα 4 κρούσματα του κοροναϊού και οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί κατά 30%.