Αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Πλοήγησης (Safeline.gr) και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για την εκδικητική πορνογραφία (Revenge Porn) στην Ελλάδα.

Όπως αποκαλύπτει από έρευνά της η «Κ» σύμφωνα με στοιχεία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μόνο το 2021 έχουν καταγραφεί 13 περιστατικά. Στις οκτώ περιπτώσεις τα θύματα είναι ενήλικα, ενώ στις υπόλοιπες καταγράφονται πέντε ανήλικα θύματα.

Σημειώνεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος άρχισε να τα καταχωρίζει ως revenge porn μόλις το 2020, όπου ο αριθμός των περιστατικών κυμάνθηκε επίσης σε υψηλά επίπεδα.

Όπως τονίζεται, τα περισσότερα περιστατικά αφορούν συνήθως σε αγνώστους δράστες, ενώ δεν αποτυπώνεται το σύνολο του φαινόμενου διότι σε πολλές περιπτώσεις οι μηνύσεις κατατίθενται στα κατά τόπους Τμήματα Ασφαλείας. Τα προς έρευνα περιστατικά, αφορούν συνήθως Παραβίαση Προσωπικών Δεδομένων, πορνογραφία και παράνομη βία.

Αύξηση 66%

Την ίδια ώρα, δραματική αύξηση της τάξης του 66%, σε σχέση με το 2020, παρουσιάζουν οι καταγγελίες για δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο υλικού σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς συγκατάθεση, σύμφωνα με τη Safeline μία από τις τρεις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που στόχο έχει την καταπολέμηση κάθε είδους παράνομου περιεχομένου στο ίντερνετ.

Παράλληλα, το 30% των θυτών από αυτές τις καταγγελίες προχωρούν και σε εκβιασμό των θυμάτων.

Λόγω αύξησης τέτοιων φαινομένων η Αρχής Προστασίας Δεδομένων διενεργεί ήδη έρευνες για καταγγελλόμενα περιστατικά και σύμφωνα με πληροφορίες βάζει στο «στόχαστρο» την υπόθεση του Στ. Παναγιωτόπουλου.