Ένα στα πέντε rapid test αποτυγχάνει να εντοπίσει τον κορωνοϊό. Τα αρνητικά αποτελέσματα των rapid test, παρά την παρουσία συμπτωμάτων, μπορεί να δίνουν στους ασθενείς με κορωνοϊό ψευδή αίσθηση ασφάλειας, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη διασπορά του ιού. Τα στοιχεία αυτά έρχονται στο φως μετά από έρευνα δύο ινστιτούτων και ενός νοσοκομείου στη Γερμανία.

Όπως δείχνει η έρευνα των ινστιτούτων Πολ Έρλιχ και Ρόμπερτ Κοχ, καθώς και ενός κεντρικού νοσοκομείου του Βερολίνου, τα τεστ αντιγόνου -δηλαδή τα κατ’ οίκον self test και τα rapid test σε ιατρεία, κλινικές και φαρμακεία- πρέπει να έχουν ορθό αποτέλεσμα σε ποσοστό τουλάχιστον 75%, αλλά τα 26 από τα 122 τεστ που διατίθενται στην αγορά και εξετάστηκαν δεν έπιασαν καν το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με την DW.

Πότε ο κορωνοϊός δεν εντοπίζεται

Είναι γνωστό ότι τα rapid test διαγιγνώσκουν τον κορωνοϊό όταν υπάρχει ιικό φορτίο πάνω από κάποιο επίπεδο. Όπως επισημαίνεται στη γερμανική έρευνα, περί το 80% των συσκευών αυτοδιάγνωσης εντόπισαν τον ιό όταν το φορτίο ήταν πολύ υψηλό και περί το 60% των τεστ εντόπισε τα δείγματα υψηλής μεταδοτικότητας. Ωστόσο ένα στα πέντε τεστ απέτυχαν σε όλες τις περιπτώσεις να εντοπίσουν το ιικό φορτίο.

Έτσι, όπως αποφαίνονται οι επιστήμονες, τα τεστ αντιγόνου αποτυγχάνουν συνήθως να εντοπίσουν τον κοροναϊό κατά την αρχή ή το τέλος της ασθένειας, ενώ στο 20% δεν τον βρίσκουν ποτέ. Επιπλέον, εάν ένα άτομο έχει πιει πολλά υγρά πριν κάνει το τεστ, ο κοροναϊός και πάλι εντοπίζεται σπάνια.

Γι’ αυτούς τους λόγους οι ειδικοί προκρίνουν τη χρήση μοριακών τεστ για όποιον υποψιάζεται ότι μπορεί να έχει κολλήσει και σίγουρα για όποιον είτε έχει συμπτώματα είτε θετικό self test ή rapid test.

Χωρίς ανεξάρτητο έλεγχο η πιστοποίηση

Το χειρότερο όμως είναι ότι οι εταιρίες που παράγουν τα τεστ αντιγόνου μπορούν να τα πιστοποιούν ποιοτικά από μόνοι τους, χωρίς ανεξάρτητο έλεγχο, επικολλώντας το σύμβολο CE περί συμμόρφωσης με τους κανονισμούς ασφάλειας και ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως υπογραμμίζει στην ιστοσελίδα του το Ινστιτούτο Πολ Έρλιχ.

Σε αντίθεση με άλλα τεστ, όπως εκείνα για τη διάγνωση του ιού HIV, που είναι στην υψηλή κατηγορία ελέγχου και απαιτούν εξωτερική πιστοποίηση, τα τεστ αντιγόνου για τον κοροναϊό δεν απαιτούν προς το παρόν έλεγχο από ανεξάρτητη αρχή, κι έτσι η εταιρία που τα παράγει γράφει από μόνη της το σήμα της πιστοποίησης ποιότητας.

Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τουλάχιστον έως τον Μάιο του 2022, όταν και επίκειται η επόμενη αναθεώρηση των σχετικών κατηγοριών ελέγχου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τονίζει το γερμανικό ινστιτούτο.