Σε καλή κλινική κατάσταση παραμένει στο σπίτι του, ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών, ο πολίτης που έφθασε στην Κρήτη από την Νότια Αφρική και ταυτοποιήθηκε ως το πρώτο κρούσμα της ματάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, δήλωσε από τα Χανιά όπου βρέθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Περιφέρειας Κρήτης η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Λένα Μπορπουδάκη.

Πρόκειται για Έλληνα που διαμένει στο Γιοχάνεσμπουργκ, με καταγωγή από τα Χανιά και έφτασε στο αεροδρόμιο από τη Νότια Αφρική στις 26 Νοεμβρίου.

Η κ. Μπορπουδάκη αναφέρθηκε στην διαχείρηση του περιστατικού απο τις υγειονομικές αρχές της χώρας επισημαίνοντας ότι «κάναμε την ινχνηλάτηση και την διαχείρηση της ταυτοποίησης σε πολύ λίγο χρόνο, σε δύο 24ωρα για να μπορέσει να γίνει η ταυτοποίηση της μετάλλαξης, δεν χάθηκε καθόλου πολύτιμος χρόνος, δεν χάθηκε ούτε ένα λεπτό.

Παράλληλα ενημερώθηκαν και οι στενές επαφές του πολίτη και όλοι, τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του είναι απολύτως συνεργάσιμοι. Ο πολίτης, ο οποίος ταυτοποιήθηκε με την νέα μετάλλαξη, παραμένει στο σπίτι του και είναι σε καλή κλινική κατάσταση. Εμφανίζει μια ήπια συμπτωματολογία, υπάρχει επικοινωνία με τους γιατρούς, δεν χρειάζεται νοσηλεία τουλάχιστον μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ ο πολίτης που ταυτοποιήθηκε είχε ενα ιστορικό ταξιδίου, το οποίο προβλημάτισε από την πρώτη στιγμή καθώς ταξίδεψε από την Νότια Αφρική.

Όπως επισήμανε, «όταν ήρθε στην Κρήτη, αμέσως ενεργοποιήθηκε ο υγειονομικός μηχανισμός σε συνεργασία και με τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και όλους τους επλεκόμενους φορείς»

Η κ. Μπορμπουδάκη τόνισε την ανάγκη οι πολίτες να τηρούν ολα τα μέτρα για την προστασία τους από την πανδημία και να εμβολιάζονται.

Την ανακοίνωση για το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα έκανε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ενημέρωση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους 60αρηδες.

Η άφιξη στην Κρήτη και τα διαδοχικά τεστ

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, που συμμετείχε στην ενημέρωση, είπε ότι ο άνθρωπος που φέρει την παραλλαγή Όμικρον, μπήκε στη χώρα στις 26 Νοεμβρίου, έκανε rapid test αρνητικό και εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία, που συνεχίζει να παραμένει ήπια.

Όπως τόνισε, κάθε μέρα υποβαλλόταν σε rapid που ήταν αρνητικό, έως και 29 Νοεμβρίου, που το τεστ έγινε θετικό. Στη συνέχεια, με επιπλέον έλεγχο PCR και έλεγχο εξειδικευμένο γονιδιακό έλεγχο για την παραλλαγή Όμικρον, ο ασθενής που προέρχεται από τη Νότια Αφρική βρέθηκε θετικός.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης, ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα καθώς και όλες οι επαφές του, που είναι έως τώρα αρνητικές στον κοροναϊό. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει η ιχνηλάτηση των επαφών, για να προσθέσει ότι ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία. Ο κ. Ζαούτης κατέληξε, λέγοντας για μια ακόμη φορά, ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.

Ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί και σε εμάς

«Δεν μας εξέπληξε, από τη στιγμή που το στέλεχος αυτό που φαίνεται πως κυκλοφορεί εδώ και αρκετές μέρες ίσως και εβδομάδες και έχουμε αρκετούς ταξιδιώτες από την περιοχή που είναι το επίκεντρο της παραλλαγής, ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί και σε εμάς», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης για τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της νέας παραλλαγής του κορoναϊού ο καθηγητής κλινικής ιολογίας Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος

Όπως σημείωσε ο άνδρας που έφτασε στα Χανιά από την Νότια Αφρική  δεν είχε συμπτώματα πριν ταξιδέψει, ενώ και μετά την άφιξή του έκανε rapid test το οποίο ήταν αρνητικό.

«Από τη στιγμή που εντοπίστηκε το κρούσμα μέσα σε τρεις μέρες καταφέραμε να το εντοπίσουμε ως ύποπτο και να προχωρήσουμε στην ανάλυση του γονιδιώματος», ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος τονίζοντας πως πρόκειται για έναν χρόνο – ρεκόρ για την Ελλάδα στην ανάλυση του δείγματος.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, οι επαφές του ασθενή 0 υποβάλλονται συνεχώς σε test και μέχρι στιγμής όσα δείγματα έχουν φτάσει στο εργαστήριο κλινικής ιολογία είναι όλα αρνητικά. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε αν υπάρχει διασπορά και οι επαφές του άνδρα θα υποβληθούν σε επανέλεγχο τις επόμενες μέρες.