Στους γνώριμους χώρους της HELEXPO-ΔΕΘ θα βρεθούν συνολικά 246 εκθέτες για την εφετινή 18η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία από τις 25 ως τις 28 Νοεμβρίου, με τιμώμενη τη γερμανόφωνη λογοτεχνία.

Η εφετινή έκθεση ακολουθεί το υβριδικό μοντέλο που δοκιμάστηκε τον προηγούμενο μήνα στην εμβληματική Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης (ΔΕΒΦ) με περίπτερα εκθετών και εκδηλώσεις στον φυσικό χώρο – τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα – αλλά και παράλληλο διαδικτυακό πρόγραμμα. Φιλοδοξία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) που διοργανώνει την έκθεση είναι, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Νίκος Κούκης, «να αξιοποιήσουμε το επιτυχημένο αποτύπωμα της 17ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου διαδικτυακά λόγω της συγκυρίας της πανδημίας, ώστε να κρατήσουμε κοντά μας το μεγάλο διεθνές κοινό, ειδικότερα την κρίσιμη μάζα της ηλικιακής ομάδας 18-35 που κερδήθηκε κατά την περυσινή διοργάνωση».

Οπωσδήποτε τα πράγματα θα είναι πιο ήσυχα από το 2019 και τις προηγούμενες χρονιές – άλλωστε αυτό έδειξε και η εφετινή εμπειρία της Φρανκφούρτης. Από τους εκδότες της Αθήνας οι περισσότεροι μεγάλοι (μεταξύ άλλων Γκοβόστης, Ικαρος, Καστανιώτης, Κέδρος, Μεταίχμιο, Mίνωας, Πατάκης, Gutenberg), διστακτικοί λόγω της πανδημίας, αποφάσισαν να μην κάνουν το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη σε αντίθεση με άλλους (Αγκυρα, Αγρα, Αιώρα, Αλεξάνδρεια, Αντίποδες, Δώμα, Εν Πλω, Εστία, Ευρασία, Θεμέλιο, Κey Books, Λιβάνης, Νεφέλη, Νήσος, Πόλις, Ποταμός, Στερέωμα, Τόπος…) που θα συναντηθούν στη ΔΕΒΘ με τους θεσσαλονικείς συναδέλφους τους.

Οι σταθερές και οι ειδικές θεματικές

Στο πρόγραμμα της 18ης ΔΕΒΘ βρίσκουμε δημοφιλείς σταθερές, την Παιδική Γωνιά, το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το Φεστιβάλ Μετάφρασης και την Ημερίδα για τις Βιβλιοθήκες με το θέμα αιχμής «Η ατζέντα 2030 του ΟΗΕ και η συμβολή των βιβλιοθηκών στα 17 σημεία της βιώσιμης ανάπτυξης». Οι εκδότες διοργανώνουν παρουσιάσεις βιβλίων και συζητήσεις ενώ επίκαιρες είναι οι ειδικές θεματικές της εφετινής ΔΕΒΘ: «Πολιτική: Ελευθερία και ευθύνη», όπου θα συζητηθούν θέματα για τη δημοκρατία στην COVID-19 εποχή και το MeToo, η σειρά εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, οι συζητήσεις «Ποιος φοβάται τις κλασικές σπουδές;» για το παρόν και το μέλλον των κλασικών σπουδών και το αφιέρωμα στους θεσσαλονικείς λογοτέχνες Ανέστη Ευαγγέλου και Μάτση Χατζηλαζάρου. Στο επαγγελματικό σκέλος, θα παρουσιαστεί το ελληνικό πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων GreekLit, ενώ η διεξαγωγή έρευνας με θέμα τα social media και το βιβλίο στην εποχή της πανδημίας ίσως είναι η αρχή μιας σειράς ερευνών για το βιβλίο μέσα στη ΔΕΒΘ – πηγή σπουδαίας πληροφορίας για τον εκδοτικό κόσμο που πρέπει να αξιοποιηθεί, όπως έχουμε επισημάνει συχνά σε παλαιότερα δημοσιεύματα.

Ο γερμανός ποιητής Γκέρχαρντ Φάλκνερ, ο γάλλος κριτικός και συγγραφέας Πιέρ Ασουλίν, η ελληνίστρια Γκόντα φαν Στιν του King’s College του Λονδίνου, μεταξύ των ξένων προσκεκλημένων, θα μιλήσουν για τα πρόσφατα βιβλία τους. Η Τιφλίδα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2021, θα παρουσιάσει εκδότες και συγγραφείς από τη Γεωργία, ενώ πολιτισμικά δραστήριο θα είναι και το Ρουμανικό Περίπτερο.

Το γερμανικό πρόγραμμα

Στο Γερμανικό Περίπτερο, της τιμώμενης γερμανόφωνης λογοτεχνίας, το δυναμικό πρόγραμμα «Let’s talk! Ας μιλήσουμε!», που συνδιοργανώνουν η ΔΕΒΦ, το Goethe-Institut και το πρόγραμμα Litrix.de σε συνεργασία με το ΕΙΠ, φέρνει κοντά στο ελληνικό κοινό σύγχρονους γερμανόφωνους συγγραφείς (Μάργκιτ Αουερ, Τζούλια Φρίντριχς, Αντρέας Κόσερτ, Μπιζάν Μοΐνι, Εύα φον Ρέντεκερ, Στέφανι Ζαρνάγκελ, Τζούντιθ Σαλάνσκι, Μπετίνα Βίλπερτ). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναγνώσεις, πάνελ, εργαστήρια, και τις θεματικές εκθέσεις βιβλίων «Τα ωραιότερα γερμανικά και ελληνικά βιβλία», «Κυρία Αρχιτέκτων» και «Διχασμένες αναμνήσεις».

Γερμανοί εκδότες θα παρουσιάσουν τους τίτλους τους στο Γερμανικό Περίπτερο, ενώ ήδη πραγματοποιήθηκε (16 και 18 Νοεμβρίου) ένα ψηφιακό επαγγελματικό πρόγραμμα με ειδικούς από την Ελλάδα και τη Γερμανία που μοιράστηκαν βέλτιστες πρακτικές για εκδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς και σχεδιαστές βιβλίων. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ζωντανά την Παρασκευή στη ΔΕΒΘ, στο πλαίσιο του προγράμματος για τους επαγγελματίες του βιβλίου.

«Προεδρικές» συζητήσεις

Τα εγκαίνια της 18ης ΔΕΒΘ θα πραγματοποιήσει το απόγευμα της Πέμπτης 25 Νοεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα συνομιλήσει την ίδια μέρα με τον πολιτικό επιστήμονα και συγγραφέα Νικόλα Σεβαστάκη για ζητήματα πολιτικής, ενώ το πρωί της Παρασκευής θα συζητήσει για το βιβλίο με μαθητές Δημοτικού.

Εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης θα παραστούν στα εγκαίνια, όπου θα είναι παρόντες ο έλληνας υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και η γερμανή υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τη διεθνή πολιτική σε θέματα πολιτισμού Μισέλ Μίντεφερινγκ. Ιδιαίτερη σημασία για τον επαγγελματικό χαρακτήρα της ΔΕΒΘ και τη διεθνή δικτύωσή της έχει η παρουσία του Γιούργκεν Μπος, διευθυντή της ΔΕΒΦ, και της Μποντούρ αλ Κασίμι, προέδρου της Διεθνούς Ενωσης Εκδοτών (International Publishers Association) προτού μεταβούν στη συνέχεια στην έκθεση της Γκουανταλαχάρα στο Μεξικό.

Η τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της διετούς προετοιμασίας της γερμανικής τιμητικής συμμετοχής (ακυρώθηκε πέρυσι λόγω της πανδημίας) θα είναι σημαντική παρακαταθήκη για το ΕΙΠ και τα στελέχη του για τις επόμενες εκθέσεις. Η εφετινή «ήσυχη» ΔΕΒΦ «ήταν ευκαιρία να στοχαστούμε τη σημασία της ποιότητας απέναντι στην ποσότητα» είχε δηλώσει ο Γιούργκεν Μπος ως συμπέρασμα εφέτος από τη Φρανκφούρτη και η εφετινή «ήσυχη» ΔΕΒΘ μπορεί να είναι αφορμή αναστοχασμού και αναπροσδιορισμού της ΔΕΒΘ καθώς πλησιάζει, αισίως, τα εικοσάχρονά της το 2023.

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι συμμετέχοντες στην έκθεση στο https://www.thessalonikibookfair.gr.Η είσοδος στην έκθεση θα πραγματοποιείται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή με rapid test 48 ωρών.