Η τεχνική εικόνα

Στο Bitcoin (BTC) συνεχίζονται οι πιέσεις. Το κρυπτονόμισμα εισήλθε στη ζώνη υπερπώλησης λύοντας και το αρνητικό του momentum. Κοντινή αντίσταση για νέο short τα 57.830 δολάρια, με το κύριο επίπεδο ρευστοποιήσεων να είναι στα 62.800.

Τα αίτια

Η καθοδική κίνηση οφείλεται κυρίως στην υφιστάμενη νομοθεσία και την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα 15 του μηνός, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden υπέγραψε το νομοσχέδιο υποδομής (infrastructure bill) $1,2 τρισεκατομμυρίων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει νέες απαιτήσεις φορολογικής αναφοράς για τους θεματοφύλακες κρυπτονομισμάτων και, εάν εφαρμοστεί ευρέως, θα αναφέρεται και για τους miners, τους stakers, τους παρόχους πορτοφολιών (wallet providers) και τους προγραμματιστές.

Οι λομπίστες¹ κρυπτονομισμάτων θεωρούν πως το νομοσχέδιο φέρει πολλά τρωτά όσον αφορά στη σύνταξή του, καθώς αναθέτει σε non-custodial φορείς να παρέχουν τις πληροφορίες των πελατών τους στην υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ (IRS). Για non-custodial φορείς οι πληροφορίες αυτές είναι δύσκολο να ληφθούν.

Αυτές οι απαιτήσεις υπολογιζόταν να τεθούν σε ισχύ το 2024 και οι γερουσιαστές έχουν ήδη προτείνει διορθώσεις στο νομοσχέδιο. Οι γερουσιαστές Ron Wyden (D-OR) και Cynthia Lummis (R-WY) στοχεύουν στην αποσαφήνιση της διατύπωσης, ώστε να ορίσουν πως οι διατάξεις δεν ισχύουν για τους non-custodial φορείς, ενώ ο γερουσιαστής Ted Cruz (R-TX) θέλει να καταργήσει τις κρύπτο-προμήθειες του νομοσχεδίου υποδομής ολοκληρωτικά.

Η παραπάνω κατάσταση ώθησε τους επενδυτές να αισθάνονται ότι το νομοσχέδιο δίνει έναν δυσοίωνο τόνο, καθώς ο ρυθμιστικός έλεγχος εντείνεται και οι πιθανότητες ότι το Bitcoin θα αποτελέσει μέσο αποθήκευσης αξίας (store of value) αμβλύνονται.

¹Λομπίστας (Eng.: Lobbyist): πρόσωπο που συμμετέχει σε μια οργανωμένη προσπάθεια να επηρεάσει νομοθέτες.

Πηγή: ΟΤ