«Φυσικά έχω δοκιμάσει κάποια πράγματα» απάντησε η Ιρένε Μοντέρο σε ερώτηση που της τέθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο περιοδικό «Vanity Fair» για το αν είχε ποτέ ομοφυλοφιλική σχέση. Και συνέχισε: «Στα νιάτα μου. Αλλά πάντα αισθανόμουν ετεροφυλόφιλη». Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ότι δεν θεωρεί αρετή το γεγονός πως είναι αρκετά συντηρητική στην προσωπική της ζωή και όχι ανοιχτή σε ελεύθερες σχέσεις, ενώ όταν τέθηκε ζήτημα για τη σχέση της με τον σύντροφό της Πάμπλο Ιγκλέσιας, μέχρι πολύ πρόσφατα β΄ αντιπρόεδρο της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Πέδρο Σάντσεθ και υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, απάντησε κοφτά: «Θα έχω όποιον θέλω στο κρεβάτι μου».

Η πρώην ακτιβίστρια και νυν υπουργός Ισότητας της Ισπανίας, η οποία περιγράφει τον εαυτό της ως «ψυχολόγο, μητέρα και φεμινίστρια», ξέρει πολύ καλά να αντιμετωπίζει τέτοιες προκλήσεις ή επιθέσεις, αν και παραδέχεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όταν πρωταγωνιστούν στον πολιτικό στίβο. Οπως λέει σχετικά: «Ανεξάρτητα από το πόσο ικανή είσαι, πόσο μεγάλη εμπειρία έχεις ή το πόσο επιτυχημένη πολιτικός είσαι, θα υπάρχει πάντα ένα πολιτικό επιχείρημα που θα σε υπονομεύσει, είτε αυτό θα αφορά τον σύντροφό σου, τους φίλους σου ή τη νιότη σου».

Η μόλις 33 ετών υπουργός διαθέτει μια μοναδική ικανότητα να προκαλεί, πολλές φορές εσκεμμένα, τον δημόσιο διάλογο, όχι μόνο με τις πολιτικές της αποφάσεις, αλλά και με τον ιδιωτικό της βίο. Οταν, για παράδειγμα, το 2017 ήταν αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Podemos, έγινε η πρώτη γυναίκα που υποστήριξε από το βήμα πρόταση μομφής – κατά του τότε δεξιού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι -, κάτι για το οποίο είναι υπερήφανη και που οδήγησε το περιοδικό «Forbes» να τη συμπεριλάβει εκείνη τη χρονιά στη λίστα του με τους ευρωπαίους πολιτικούς κάτω των 30 ετών που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή. Επίσης, έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικό πολιτικό πάνελ με παιδικό καρότσι, έχει θηλάσει το μωρό της στη διάρκεια μιας συνέντευξής της και τώρα, με μια ρηξικέλευθη πολιτική της πράξη σχετικά με την κοινότητα των τρανσέξουαλ, έχει βρεθεί στο στόχαστρο, όχι μόνο μεγάλου κομματιού της συντηρητικής ισπανικής κοινωνίας, αλλά και μιας μερίδας φεμινιστριών.

Σύμφωνα με προσχέδιο νόμου που η ίδια συνέταξε και ενέκρινε η Βουλή τον περασμένο Ιούνιο, οι ισπανοί πολίτες θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να δηλώσουν αλλαγή φύλου στην ταυτότητά τους, χωρίς να χρειάζονται ιατρική γνωμάτευση ότι πάσχουν από δυσφορία φύλου ή να πρέπει να υπόκεινται σε ορμονική θεραπεία. Μάλιστα αυτό ισχύει για όσους έχουν κλείσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Οι έφηβοι ηλικίας 14 και 15 ετών θα μπορούν να το κάνουν αυτό με τη συγκατάθεση των κηδεμόνων τους, ενώ για τις ηλικίες 12 και 13 απαιτείται δικαστική απόφαση. Αν τελικά εγκριθεί ο νόμος, η Ισπανία θα γίνει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα που θα προβεί σε τόσο ριζοσπαστική κίνηση.

Η μαδριλένα ακτιβίστρια

Από την εφηβεία της η Mοντέρο ασχολούνταν με την πολιτική, ως μέλος κομμουνιστικής νεολαίας. Εκείνο όμως που καθόρισε τη, γεννημένη στη Μαδρίτη, νεαρή πολιτικό είναι η δράση της στο κόμμα των Podemos. Ενα κόμμα που γεννήθηκε μόλις το 2014 από το κίνημα των «Indignados» (των αγανακτισμένων), οι οποίοι καταλάμβαναν τις πλατείες της Ισπανίας για να διαμαρτυρηθούν για τα δεινά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ηταν φυσικό η Μοντέρο να ξεχωρίσει, ειδικά με την προτίμηση των γυναικών, όχι μόνο χάρη στην εξωτερική της εμφάνιση, αλλά και για τον άμεσο τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί – είναι άλλωστε κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην Ψυχολογία -, χωρίς να χρησιμοποιεί την ξύλινη γλώσσα των συντρόφων της στο κόμμα και στην πολιτική αρένα εν γένει.

Μαζί με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, συνιδρυτή και φυσικό ηγέτη των Podemos, αποτελούν το πιο αμφιλεγόμενο πολιτικό ζευγάρι της Ισπανίας (έχουν αποκτήσει τρία παιδιά) και ταυτόχρονα το πιο ισχυρό, αφού το 2020, με την κυβέρνηση συνεργασίας, εκείνος έγινε ο δεύτερος τη τάξει πολιτικός της χώρας μετά τον Σάντσεθ και εκείνη υπουργός. Η εικόνα τους, ωστόσο, αμαυρώθηκε το 2018, όταν αποφάσισαν να αγοράσουν πολυτελή βίλα με πισίνα σε περιοχή της Μαδρίτης, εξασφαλίζοντας στεγαστικό δάνειο άνω των 500.000 ευρώ με μηνιαία δόση 1.600 ευρώ. Πολέμιοι οι ίδιοι όσων έκαναν παρόμοιες κινήσεις στο παρελθόν και σκληροί επικριτές του τραπεζικού συστήματος που κρατούσε «ομήρους» χιλιάδες ισπανούς δανειολήπτες, η κίνησή τους είχε μεγάλο αντίκτυπο στη δημοφιλία τους, ειδικά του Ιγκλέσιας. Το κόμμα των Podemos αποδυναμώθηκε, τα εκλογικά ποσοστά του κατακρημνίστηκαν και ο ίδιος παραιτήθηκε από το αξίωμά του και δήλωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική την περασμένη άνοιξη.