Ο εκδοτικός οίκος Axel Springer «αποδέσμευσε» σήμερα τον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Bild Γιούλιαν Λάιχερτ, έπειτα από νέες πληροφορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Η απόλυσή του σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου Axel Springer έγινε μετά από την «διαδικασία συμμόρφωσης» που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη άνοιξη.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο πληροφορήθηκε ότι ο Γιούλιαν Λάιχερτ ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμμόρφωσης δεν διαχώριζε την προσωπική του ζωή από τα επαγγελματικά θέματα ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμμόρφωσης και είπε ψέματα μπροστά στο Διοικητικό Συμβούλιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η εσωτερική διαδικασία είχε ξεκινήσει την άνοιξη, όταν είχαν δημοσιευθεί καταγγελίες στα ΜΜΕ για κατάχρηση εξουσίας και εκμετάλλευση της θέσης εξουσίας του με σκοπό την δημιουργία προσωπικών σχέσεων.  Η εταιρία εξέτασε τότε τους ισχυρισμούς και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Λάιχερτ θα έπρεπε να διατηρήσει τη θέση του. Έπειτα από προσωρινή άδεια, ο δημοσιογράφος είχε επιστρέψει στη διεύθυνση της BILD.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο όμως, οι New York Times δημοσίευσαν ένα εκτενές άρθρο για τον οίκο Axel Springer, με αφορμή και τα σχέδια εξαγοράς του Politico.

Στο δημοσίευμα, με τον τίτλο «Στον Axel Springer, καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, ψεύδη και χρήματα κάτω από το τραπέζι» γίνεται εκτενής αναφορά στη μαρτυρία τουλάχιστον μίας υπαλλήλου, η οποία κατέθεσε ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με τον Γιούλιαν Λάιχελτ από το 2016, όταν εκείνη ήταν 25 ετών και αυτός 36. Στη συνέχεια, ο κ. Λάιχελτ πήρε προαγωγή και έδωσε και σε εκείνη μια αρκετά υψηλόβαθμη θέση, για την οποία η ίδια δεν ένιωθε έτοιμη.

Εξακολούθησε μάλιστα να την προσκαλεί σε δωμάτια ξενοδοχείων στη γύρω περιοχή. «Έτσι είναι πάντα στην BILD. Εκείνες που κοιμούνται με το αφεντικό, παίρνουν καλύτερες θέσεις», δήλωσε η δημοσιογράφος στη νομική εταιρία, η οποία προσελήφθη από τους εκδότες για να ερευνήσει την υπόθεση.

Οι εκδότες έκριναν τότε ότι ο διευθυντής σύνταξης μπορούσε να παραμείνει στη θέση του, ωστόσο οι νέες πληροφορίες τους υποχρέωσαν σήμερα να λύσουν την συνεργασία τους με τον κ. Λάιχερτ. Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας γίνεται ακόμη αναφορά στην καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση που είχε καταθέσει το 2017 εργαζόμενη εναντίον του τότε εκδότη της BILD, Κάι Ντίκμαν.

Τη θέση του διευθυντή σύνταξης της BILD αναλαμβάνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου, ο μέχρι τώρα διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης της άλλης εφημερίδας του Ομίλου, «Die Welt», Γιοχάνες Μπόιε.