Επίθεση Βενιζέλου: Γιατί έχουμε 300 νεκρούς την εβδομάδα;

Ξέσπασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τους δεκάδες θανάτους από τον κορωνοϊό που έχουμε κάθε εβδομάδα και ζήτησε (με δραματικό τρόπο) από την επιστημονική κοινότητα  να πάρει θέση και να εξηγήσει τι συμβαίνει στη χώρα. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα να λάβουν αποφάσεις στηριζόμενοι επί των ιατρικών δεδομένων. Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών που ο κ. Βενιζέλος επιτίθεται στην κυβέρνηση. Είχε κάνει κριτική στη κυβέρνηση και για τον Ελπιδοφόρο. Αυτή τη φορά μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης έδωσε στοιχεία που σοκάρουν λέγοντας: «Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο, με 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, και η Πορτογαλία με δύο νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία με τέσσερις».
Και πρόσθεσε: «Η επιστημονική κοινότητα να πει τι συμβαίνει στη χώρα, γιατί είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες σε θανάτους στην Ευρώπη, γιατί έχουμε τόση διαφορά. Πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων. Άρα, δεν δικαιούται η επιστημονική κοινότητα να σιωπά. Αφού μας το πουν οι γιατροί επισήμως και με το επιστημονικό τους κύρος και με την επιστημονική τους ευθύνη, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί επί των ιατρικών δεδομένων. Δεν μπορεί να μην παίρνουμε κόστος για τίποτα».
***
Τι λένε για τους θανάτους οι ειδικοί
Γιατί να συμβαίνει όμως αυτό; Γιατί να έχουμε περισσότερους θανάτους κατά αναλογία πληθυσμού από την Πορτογαλία και την Γερμανία; Έψαξα, ρώτησα και έμαθα από τα ίδια μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Μου είπαν, λοιπόν χωρίς περιστροφές, παρουσιάζοντας παράλληλα και στοιχεία ότι σε αναλογία πληθυσμού η Ελλάδα έχει συνολικά λιγότερους θανάτους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Λένε μάλιστα ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν  από τον κ. Βενιζέλο ήταν απομονωμένα. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αναφέρουν οι ειδικοί της επιτροπής επιστημόνων, στις χώρες του Βορρά, έχασαν τη ζωή τους περισσότερα άτομα άνω των 70, ενώ στην Ελλάδα προφυλάχθηκαν αυτές οι ηλικίες. Αυτή τη στιγμή, προσθέτουν,, έχουμε όντως στην Ελλάδα θανάτους (χθες έχουν καταγραφεί 36) , αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστoi και έχουν ηλικία 80 ετών και άνω. Και κάτι ακόμα. Στην  περιφέρεια έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό δεν πάνε αμέσως στα νοσοκομεία και όταν  αποφασίσουν να πάνε, πηγαίνουν  πλέον σε πολύ  βαριά κατάσταση.
***
 
Γαλλική και ιταλική φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ
Ίσως οι περισσότεροι να θυμούνται ότι πέρυσι, ακριβώς τέτοια εποχή, στις 4 Οκτωβρίου του 2021, άρχισε η μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση της Κύπρου. Επρόκειτο για την «ΕΥΝΟΜΙΑ». Την άσκηση στην οποία συμμετείχαν η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία κυρίως με ναυτικές, αλλά και αεροπορικές δυνάμεις και διεξαγόταν εντός κυπριακής ΑΟΖ. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι, τώρα που ολοκληρώθηκε η άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» η άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ», πρόκειται να επαναληφθεί και ίσως εφέτος θα είναι πιο σημαντική από ποτέ μετά τις τουρκικές NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ και μετά την παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού πλοίου.
Θα είναι άλλωστε η πρώτη συμμετοχή της Γαλλίας (θα στείλει φρεγάτες) σε άσκηση με  Ελλάδα και Κύπρο  μετά την υπογραφή της συμφωνίας για στρατιωτική συνδρομή. Την  ώρα μάλιστα που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις στην ΝΑ Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Πέρυσι στην άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ» συμμετείχαν και 4 γαλλικά Rafale. Ωστόσο, φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες  Γαλλία και Ιταλία έχουν προς το παρόν εκφράσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν μόνο με πλοία κι ελικόπτερα.
***
Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και ο αλεξιπτωτιστής
Εκείνο που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι τα δοκιμαστικά για την στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου έχουν αρχίσει υπό την επίβλεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Ανεξάρτητα με ποια μέτρα θα ληφθούν για την πανδημία, η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί κανονικά και θα είναι εντυπωσιακή. Θα περιέχει και μία έκπληξη. Θα είναι ακριβώς η ίδια παρέλαση  με αυτή που έγινε στην Αθήνα την 25η Μαρτίου (για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση) με μερικές όμως διαφορές. Δεν πρόκειται να παρελάσουν συμμαχικά αεροσκάφη, ούτε καν τα νεοαποκτηθέντα Rafale (αυτά θα εμφανισθούν κατά πάσα πιθανότητα στις παρελάσεις του 2022), ούτε όμως και οι… ιππείς (για τους οποίους θα σας πω τα νεότερα παρακάτω).
Θα υπάρξει επίδειξη από ένα F-16 της ομάδας «Ζευς», αλλά (και εδώ είναι η έκπληξη που σας έλεγα) και προσγείωση ενός αλεξιπτωτιστή ελευθέρας πτώσης με την ελληνική σημαία δεμένη στο πόδι του, μπροστά στην εξέδρα των επισήμων. Την σημαία αυτή, (εάν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα), θα την παραδώσει ο αλεξιπτωτιστής  στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και μια λεπτομέρεια. Ολοι όσοι θα πάρουν μέρος στην παρέλαση θα είναι είτε εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις, είτε αρνητικοί στα μοριακά τεστ.
***
Οι πρώτοι 24 στρατιωτικοί ιππείς
Πάμε τώρα στους ιππείς. Αυτό το θέαμα που όλοι παρακολουθήσαμε στην επετειακή παρέλαση της 25ης Μαρτίου με τους ιππείς των διαφόρων ιππικών ομίλων να ανοίγουν την παρέλαση δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο στρατηγός Φλώρος, όπως είχε εξαγγείλει, ετοιμάζει ομάδα στρατιωτικών ιππέων. Έχουν ήδη επιλεγεί οι πρώτοι 24 ιππείς, που θα φέρουν ειδικές στρατιωτικές στολές, ξίφη και κράνη και θα στρατοπεδεύουν στο Μαρκόπουλο, όπου δημιουργείται Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππικού Τεθωρακισμένων. Μαζί τους θα εκπαιδεύονται και τα  άλογα. Θα υπάρξει κυρίως στα άλογα  εκπαίδευση σε βηματισμούς και να μην αλλάζουν συμπεριφορά σε θορύβους. Οι ιππείς των Ενόπλων Δυνάμεων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στις παρελάσεις του 2022. ΟΙ στρατιωτικοί ιππείς είχαν παλαιότερα έδρα το Γουδί (το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ιππικού Τεθωρακισμένων), το οποίο αξιοποίησε ο τότε υπουργός Παιδείας Γιάννης Βαρβιτσιώτης και για μαθητές. Εκατοντάδες μαθητές έμαθαν τότε ιππασία δωρεάν.
***
Το γεράκι Ζήνα που καταρρίπτει drones
Είναι το μοναδικό γεράκι στον κόσμο που έχει εκπαιδευτεί να καταρρίπτει drones. Είναι θηλυκό και το όνομά της είναι Ζήνα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων ο Σταύρος Αθανασίου, εκπαιδευτής της Ζήνας, μίλησε στην ΕΡΤ για το γεράκι και τη σπάνια ικανότητά του. «Η κατάρριψη drones είναι μία από τις πολλές εφαρμογές που έχει εκπαιδευτεί να κάνει» η Ζήνα.
Ο Σταύρος Αθανασίου κατάφερε να εξελίξει μια ιδέα των ευρωπαϊκών αστυνομιών και να δημιουργήσει έναν στρατό από γεράκια που λειτουργούν άψογα ως anti-drone ασπίδα. Επιπλέον όπου η παρουσία πουλιών δημιουργεί πρόβλημα (αεροδρόμια, καλλιέργειες κ.λπ.) τα γεράκια είναι πιο οικολογική και σίγουρη προστασία που υπάρχει.
***
Ο Γουάτσα και οι επενδυτές του
Θυμάστε που σας έγραφα για τον μεγαλοεπενδυτή δισεκατομμυριούχο της Eurobank Πρεμ Γουάτσα και το δείπνο που του παρατέθηκε στην ταράτσα της Eurolife, στην οδό Πανεπιστημίου με τη συμμετοχή του Άδωνη Γεωργιάδη, του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη και του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα; Σας πληροφορώ ότι ο Ινδοκαναδός μεγαλοεπενδυτής δεν ήρθε μόνος του στην χώρα μας. Μου λένε λοιπόν ότι εκτός από τους επικεφαλής των δέκα insurance groups  έφερε στην Ελλάδα και 30  Ινδούς επενδυτές, καθώς και άλλους από τις χώρες του Κόλπου. Την «επιχειρηματική ξενάγησή» τους στη χώρα ανέλαβε ο Άδωνις ο οποίος -σημειώστε- συναντήθηκε τέσσερις φορές μέσα σε δυο ημέρες με τον Γουάτσα.
***
Η «μοναξιά» του Πρωθυπουργού στη Βουλή
Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά και με απουσία των υπολοίπων τριών πολιτικών αρχηγών έγινε ο αγιασμός  της Ολομέλειας της Βουλής για την έναρξη της Γ Συνόδου της ΙΣΤ Κοινοβουλευτικής περιόδου.

Θα μου πείτε τι το παράξενο; Κάθε φορά που αρχίζει κοινοβουλευτική περίοδος πάντοτε γίνεται αγιασμός, αλλά αυτή τη φορά σχολιάστηκαν δύο πράγματα: Πρώτον η μοναξιά» του  Πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς ήταν μόνος στα υπουργικά έδρανα. Οι κοινοβουλευτικοί υπουργοί ή υφυπουργοί που παρέστησαν επέλεξαν προφανώς τα βουλευτικά τους έδρανα και δεύτερον ο…έντονος ερανισμός στο μέτωπο που επεφύλαξε στον Αλέξη Τσίπρα ο μητροπολίτης Νικόδημος, προκαλώντας τα σχόλια των βουλευτών.
***
Το…θαύμα του αγιασμού στο Κοινοβούλιο
Θα σας δώσω τώρα εικόνες (νομίζω ενδιαφέρουσες) από τον αγιασμό στη Βουλή που δεν έδειξε η τηλεόραση και που έβγαλαν ειδήσεις Πρώτα απ όλα να σας μεταφέρω την χαρά του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα  επειδή  ο «αγιασμός αυτή τη φορά έπιασε καλά».

Και ως απόδειξη αναφέρει  (με αρκετή δόση χιούμορ) ότι αυτός ο τύπος («τρελό» τον αποκαλούν) που επιχείρησε με το αγροτικό να μπει στη Βουλή τελικά δεν τα κατάφερε και αυτό οφείλεται, κατά τον κ. Τασούλα, στην θεία επίδραση του… αγιασμού!
***
Ο Καποδίστριας, η παρέλαση στους Αρκιούς και οι τουρίστες της Λευκάδας
Το δεύτερο είναι μια συνομιλία που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής με τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Τασούλας, βρισκόταν το Σαββατοκύριακο στα Χανιά στο χωριό Παλαιά Ρούματα, του Δήμου Πλατανιά, όπου έκανε τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος Νικολάου Ρενιέρη. Του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Τροιζηνίας όταν δόθηκε η εντολή στον Καποδίστρια να κυβερνήσει. Ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε να μάθει πως πήγε η εκδήλωση, όπως ενδιαφέρθηκε και για άλλα θέματα. Για παράδειγμα για τον τουρισμό της Λευκάδας, ρωτώντας τον τοπικό βουλευτή Αθανάσιο Καββαδά, εάν πήγαν όλα καλά με τον τουρισμό για να εισπράξει την απάντηση ότι «ναι η Λευκάδα πήγε άριστα εφέτος το καλοκαίρι με τον  τουρισμό». Εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε πού θα βρίσκεται ανήμερα της εθνικής επετείου 28ης Οκτωβρίου. Είπε ότι θα πάει στα Δωδεκάνησα, πρώτα στην Χάλκη (27 Οκτωβρίου) εν συνεχεία Αρκιούς, Λειψούς (την 28η Οκτωβρίου). Στους Αρκιούς εάν θα παρακολουθήσει παρέλαση από αυτό το ακριτικό νησί θα καμαρώσει τον μοναδικό μαθητή. Αμέσως μετά θα μεταβεί στη Λέρο (πιθανότατα και στην Πάτμο).
***
Το όμοια επίθετα

Πρέπει να ξέρετε ότι ο «δαίμων του τυπογραφείου» μπορεί να… χτυπήσει ανά πάσα στιγμή και έτσι συνέβη και προχθές στο κείμενο του ¨Βήματος» για το παρασκήνιο της κρίσιμης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας στην οποία κατέληξαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Εκ παραδρομής, γράφτηκε λάθος το όνομα του στενού συμβούλου του Γάλλου Προέδρου, του Εμανουέλ Μπον, ο οποίος «αντικαταστάθηκε» από τον… προκάτοχό του, τον Κλεμάν Μπον, που σήμερα έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Το όμοιο επίθετο έπαιξε τον ρόλο του «δαίμονα» στην εν λόγω περίπτωση και για αυτό σας ζητάμε συγγνώμη.