Ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη φθινοπωρινή εμφάνιση της Θεσσαλονίκης, όπου εδήλωσε «αλλαγμένος», «εξελισσόμενος» και «βέβαιος νικητής», φθάνοντας μάλιστα να παραφράσει ακόμα και τον Μπρεχτ προκειμένου να πείσει τα πλήθη, διοργάνωσε δείπνο μυστικό με σκοπό να ειρηνεύσει τις πολλές τάσεις του κόμματός του και να απαιτήσει κοινή στάση από όλους τους «βαρόνους» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε, «προέχει να ηττηθεί ο Μητσοτάκης». Η συνάντηση διοργανώθηκε από τον ίδιο και έλαβε χώρα στο «χτυπημένο» από τα «φρικιά» σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη στα Εξάρχεια. Συμμετείχαν σε αυτήν οι κ.κ. Βούτσης, Βίτσας, Τσακαλώτος, Ρήγας, Σκουρλέτης, Τζανακόπουλος, Παππάς, Σπίρτζης, Ραγκούσης, η κυρία Ολγα Γεροβασίλη και βεβαίως ο οικοδεσπότης. Tου κ. Τσίπρα συμπεριλαμβανομένου οι συνδαιτυμόνες έφθασαν στον συμβολικό αριθμό «12». Κατά τις πληροφορίες μας, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από όλους να προστατεύσουν την ενότητα του κόμματος, αποφεύγοντας κυρίως τις μεταξύ τους δημόσιες αντιπαραθέσεις, οι οποίες, όπως είπε και μας μεταφέρθηκε, «θρέφουν τον αντιπολιτευόμενο Τύπο και πληγώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ» στην προσπάθειά του να επανακατακτήσει την εξουσία. Υποσχέθηκε μάλιστα την πραγματοποίηση ανοιχτού δημοκρατικού συνεδρίου μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ και εξέφρασε για ακόμα μία φορά τη βεβαιότητά του ότι θα κερδίσει τις εκλογές, οι οποίες, κατ’ αυτόν, κοντοζυγώνουν και μπορεί να προκηρυχθούν ανά πάσα στιγμή, επειδή «η κυβέρνηση φθείρεται ραγδαία, όπως και οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν».

Μόνο που ο «μεγάλος αρχηγός» δεν είπε τίποτε για τις δικές του επιδόσεις, οι οποίες είναι οι χειρότερες εδώ και πολλά χρόνια. Δεν γνωρίζουμε επίσης αν περιέγραψε στους επικεφαλής των πολλών τάσεων την αλλαγή που υποτίθεται θα επιχειρήσει ή αν τους φανέρωσε την πολυδιαφημιζόμενη από τον ίδιο δική του αλλαγή και κεντροαριστερή στροφή. Οπως και να έχει, η σύνθεση του δείπνου δεν αφήνει πολλά περιθώρια αλλαγών, μάλλον παραπέμπει στους συνήθεις εσωτερικούς συμβιβασμούς που επιχειρούν τα κόμματα εν όψει εκλογικών αναμετρήσεων παρά σε οτιδήποτε άλλο.

Αλλά δεν είναι η μόνη ένδειξη που βεβαιώνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν αλλάζει παρά θα επιμείνει στη συνήθη εχθροπαθή γραμμή. Φάνηκε και στην υπόθεση της ΔΕΗ, καταδεικνύεται όποτε επιχειρεί να τοποθετηθεί επί των οικονομικών εξελίξεων. Μπέρδεψε πάλι μια αμιγώς εξωστρεφή κυβερνητική επιλογή με τα διεκδικούντα την αγορά ενέργειας ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν αντελήφθη ούτε το προφανές, ότι οι εγχώριοι ηλεκτροπαραγωγοί θα προτιμούσαν μια μικρή και εσωστρεφή ΔΕΗ παρά μια αναπτυσσόμενη και εξελισσόμενη διεθνώς ανταγωνιστική δημόσια επιχείρηση, όπως δηλώνει και το ενδιαφέρον ισχυρών, απόλυτα διεθνοποιημένων, funds, που ουδεμία σχέση έχουν με την εγχώρια επιχειρηματικότητα. Παρασύρθηκε, καθώς φαίνεται, ακόμα μία φορά από συγκεκριμένους «υποβολείς», από κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που τον κολακεύουν δι’ ίδιον όφελος, και άρχισε ξανά να παλεύει με ανεμόμυλους, να φαντάζεται εχθρούς και να απονέμει ρόλους και σκοπούς σε πρόσωπα που ουδεμία σχέση έχουν με τα τεκταινόμενα στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Διακρίνεται δυστυχώς κι αυτός, όπως και ο Γιώργος Παπανδρέου, από έλλειμμα κατανόησης των συνθηκών και του ευρύτερου περιβάλλοντος.

«Δεν θα αλλάξει, γιατί δεν μπορεί»

Γι’ αυτό, όπως λέει και ένας έμπειρος της πολιτικής και της οικονομίας, «ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να αλλάξει, επειδή απλούστατα δεν μπορεί». «Ορίζεται από τις οικοδομημένες στον χρόνο πεποιθήσεις του και από τον λαϊκισμό που του έχει γίνει δευτέρα φύσις». Οπότε μην περιμένετε πολλά. Θα εξαντληθεί σε επικοινωνιακές φιοριτούρες και εντυπωσιασμούς, και κατά τα φαινόμενα με τους ίδιους, παλαιάς κοπής, προπαγανδιστές θα συνεχίσει να βαδίζει. Αναζητεί, είναι αλήθεια, κατά καιρούς «επαγγελματίες» της επικοινωνίας αλλά πάλι στις θεωρούμενες «σταθερές» αξίες επιστρέφει. Στο αυτό πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν απόπειρες επαναπροσέγγισης του άλλοτε στενού του συνεργάτη Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αλλά εκείνος δεν επιθυμεί ευθεία εμπλοκή. Προτιμά, όπως λένε οι γνωρίζοντες, να συγκροτήσει μια αριστερόστροφη «δεξαμενή σκέψης», κατά τα πρότυπα της διαΝΕΟσις του άλλοτε προέδρου του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλου. Υποστηρίζεται, καταπώς λέγεται, σε αυτή την προσπάθεια από επιφανή επιχειρηματία-ιδιοκτήτη ενημερωτικών ιστοσελίδων.

Οι «παλαβοί» που φοβίζουν τον Χρυσοχοΐδη

Ο απελθών από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης ησυχάζει τούτο τον καιρό, δεν κρατά κακίες, ούτε μεμψιμοιρεί. Γνωρίζει τις κακοτοπιές της πολιτικής και έτσι δεν εχθρεύεται κανέναν, παρά μόνο παρακολουθεί τις εξελίξεις και παρατηρεί εκ του σύνεγγυς την εξελισσόμενη κοινωνική διεργασία. Εκτιμά λοιπόν ότι η κοινωνία συνεχίζει να ζει μέρες ανασφάλειας για το μέλλον. Θεωρεί ότι ο φόβος για τα μελλούμενα έχει φωλιάσει στην κοινωνία, είναι το κυρίαρχο συναίσθημα. Και ακόμα, κατά τον ίδιο, το αίτημα για δικαιοσύνη επικρατεί, εξελίσσεται σε πάνδημο αίτημα. Επιπλέον δεν κρύβει ότι οι «παλαβοί», όπως χαρακτηρίζει τον ευρύ κύκλο των συνωμοσιολόγων, των αντιεμβολιαστών και άλλων, διεκδικούν έκφραση και εκπροσώπηση. Τους περιγράφει ως μια παγκόσμια ασθένεια, ικανή να διαβρώσει και να προσβάλει τις θεσμικές δημοκρατικές δομές ακόμα και ισχυρών κρατών, όπως απέδειξαν τα γεγονότα στις ΗΠΑ κατά τη διαδικασία μετάβασης της εξουσίας από τον Τραμπ στον Μπάιντεν. Στη βάση των παραπάνω διαπιστώσεων προβλέπει και προειδοποιεί ότι η Ακροδεξιά και το έγκλημα θα βρουν πεδία δράσης και ανάπτυξης προσεχώς. Γι’ αυτό και πιστεύει ακράδαντα ότι η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρές και ικανές κυβερνήσεις να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις τα προσεχή χρόνια.

Οι… διαπραγματεύσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ

Η περίπτωση του προέδρου του ΕΟΔΥ κ. Π. Αρκουμανέα φανερώνει αν μη τι άλλο διαβρωτικές δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό σχήμα. Ο ίδιος διέρρευσε πληροφορίες ότι τελεί υπό παραίτηση, αλλά προσώρας δεν την υπέβαλε, παρά διαπραγματεύεται με ποικίλους τρόπους. Κυκλοφορεί ότι τελευταίως έχει πυκνώσει τις συναντήσεις του με κυβερνητικά στελέχη, αναζητώντας άλλη θέση στο κράτος. Την περασμένη Πέμπτη είχε μεταδώσει ότι πρόκειται να επισκεφθεί τον νεοδιορισθέντα υπουργό Υγείας προκειμένου να παραιτηθεί. Ωστόσο δεν εμφανίστηκε στο υπουργείο και ο υπουργός ερωτηθείς δήλωσε ότι δεν υπάρχει παραίτηση και ούτε πρόκειται να την προκαλέσει εκείνος. Οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς από αυτή τη δραστηριότητα. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι κάνει η κυβέρνηση, πώς άραγε ανέχεται και επιτρέπει την εκκρεμότητα, από ένα πρόσωπο που δεν φέρει και τα άριστα των διαπιστευτηρίων…

***

Τα έργα και οι ημέρες του Μιχάλη Τσαμάζ  τελειωμό δεν έχουν στον πάλαι ποτέ ελληνικό και πλέον γερμανικό ΟΤΕ. Τελευταίο του επίτευγμα η πώληση της Τelecom Romania προς 268 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα διανεμηθεί με τη μορφή έκτακτου μερίσματος στη γερμανική μητρική. Και αυτό, τη στιγμή που επισήμως η πώληση του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου έγινε υπό το πρίσμα της στρατηγικής ανακατεύθυνσης της εταιρείας και υπερανάπτυξής της στην εσωτερική αγορά. Προφανώς ομιλεί ο μέγας μάνατζερ για το κυλιόμενο, διαρκώς εξαγγελλόμενο και μηδέποτε εκπληρούμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα των 2 δισ. ευρώ. Μάρτυρές μας οι πελάτες της Cosmote που δεν αισθάνονται την πρόοδο των δικτύων ή την ελάφρυνση του κόστους. Κατά τα άλλα, ο κ. Τσαμάζ και οι γερμανοί υποβολείς του δεν αρκούνται στις τηλεπικοινωνίες, στα δίκτυα 5G ή στη συνδρομητική τηλεόραση, παρά θέλουν να αναπτύξουν ηλεκτρονικό στοίχημα, να συγκροτήσουν ασφαλιστική εταιρεία, να αναλάβουν ηλεκτρονικές πληρωμές και ό,τι άλλο προκύπτει από τον αρρωστημένο μεγαλοϊδεατισμό τους. Ας γνωρίζουν όμως ότι τους παρατηρούν πολλοί εκεί έξω. Τα μονοπώλια και δη τα ξένα δεν είχαν ποτέ καλή τύχη στην Ελλάδα. Οι ιθαγενείς θα εγερθούν κάποια στιγμή…