Δύο επιχειρήσεις προωθούν αυτή την περίοδο μια συνεργασία που στον πυρήνα της έχει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόοδο του αγρότη καλλιεργητή. Ο λόγος για την Παπαστράτος, τη Stevia Hellas και μια ομάδα καπνοκαλλιεργητών σε Ροδόπη και Ξάνθη.

Η Παπαστράτος και η μητρική της Philip Morris φιλοδοξούν σε 15 χρόνια από τώρα να μην υπάρχει συμβατικό τσιγάρο, για αυτό και λανσάρουν τεχνολογικά εξελιγμένα εναλλακτικά προϊόντα καπνού. Η στόχευση αυτή θα πλήξει τους έλληνες καπνοκαλλιεργητές που εδώ και 90 χρόνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την Παπαστράτος. Για αυτό λοιπόν η εταιρεία αποφάσισε να τους χρηματοδοτήσει και να τους στηρίξει υλικοτεχνικά στη μετάβαση των καλλιεργειών τους από καπνό σε στέβια.

Η στέβια επελέγη για δύο λόγους: Πρόκειται για ένα φυτό που έχει παρόμοιο τρόπο καλλιέργειας με τον καπνό, άρα η μετάβαση θα γίνει με μεγαλύτερη ευκολία και κυρίως γιατί η ζήτηση για το προϊόν αυτό που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης συνεχώς αυξάνει.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η καλλιέργειά της απαιτεί λιγότερο νερό, περιορισμένη χρήση λιπασμάτων και καθόλου χημικά. Με την πρωτοβουλία αυτή η Παπαστράτος δεν αφήνει ακάλυπτους τους συνεργάτες της, η Stevia Hellas αποκτά τοπικούς προμηθευτές πρώτης ύλης και κυρίως οι αγρότες από μια φθίνουσα έτσι και αλλιώς καλλιέργεια λόγω της αντικαπνιστικής εκστρατείας παγκοσμίως, θα καλλιεργούν ένα προϊόν με παρόν και μέλλον αδιάλειπτης ζήτησης. Ηδη, πιλοτικά καλλιεργούνται τα πρώτα 100 στρέμματα.