Σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 743 ευρώ τον μήνα (από 650 ευρώ σήμερα), ενδεχομένως και υψηλότερα, εντός του επόμενου έτους μπορούν να ελπίζουν οι εργαζόμενοι καθώς η μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ και η πρόωρη έναρξη μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου οδηγούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει όλες τις προβλέψεις και για το 2021 και για το 2022.

Το θέμα της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού – εντός του 2022 – «άνοιξε» προσωπικά ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης λίγες ημέρες πριν από την άνοδο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και την ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό ότι εφέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει τουλάχιστον σε 5,9%, αν όχι υψηλότερα, και το ίδιο θα συμβεί και το 2022.

Με βάση αυτές τις προβλέψεις το βασικό σενάριο για την αύξηση του κατώτατου μισθού διαμορφώνεται σε ποσοστό άνω του 12%, χωρίς ωστόσο να είναι σαφώς προσδιορισμένο το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα ισχύσουν τα νέα κατώτερα όρια των αμοιβών.

Καταλυτική επίδραση στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, τόσο ως προς το ύψος της νέας αύξησής του όσο και ως προς τον χρόνο εφαρμογής της αύξησης, θα διαδραματίσουν οι πολιτικές εξελίξεις του επόμενου έτους.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί