Εισαγγελική προστασία των εκπαιδευτικών από τους  αντιεμβολιαστές
Θα αρχίσω σήμερα με τους αντιεμβολιαστές- αρνητές εμβολίου που το τελευταίο διάστημα, από τότε δηλαδή που άνοιξαν τα σχολεία, στρέφονται με μηνύσεις σε βάρος εκπαιδευτικών που καλούνται να εφαρμόσουν τον νόμο για την τήρηση των μέτρων στα σχολεία. Υπήρξαν μάλιστα κραυγαλέες περιπτώσεις όπως αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη όταν γονιός αρνητής μαινόμενος έσπρωξε τη διευθύντρια του σχολείου και απείλησε δασκάλους.

Έτσι, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής παρήγγειλε στους κατά τόπους εισαγγελείς εφετών και πρωτοδικών όλης της χώρας να διερευνήσουν και μάλιστα τάχιστα εάν οι ενέργειες των αντιεμβολιαστών-αρνητών συνιστούν αξιόποινες πράξεις και, σε καταφατική περίπτωση, να ενεργήσουν όπως ο νόμος ορίζει. Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε η τοποθέτηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Νάντιας Γιαννακοπούλου στη Βουλή, με το ερώτημα: «Ως πότε θα είναι απροστάτευτοι οι εκπαιδευτικοί από επιθέσεις αντιεμβολιαστών, επειδή τηρούν τα πρωτόκολλα;».
***
Αθήνα – Κωνσταντινούπολη  και οι γέφυρες επικοινωνίας
O δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, από τους ισχυρότερους πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν,  δεν ήρθε με άδεια χέρια στην Αθήνα. Μετά τις δηλώσεις, στο Δημαρχείο Αθηνών  οι δύο δήμαρχοι προχώρησαν στην εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων.

Ο κ. Μπακογιάννης προσέφερε στον προσκεκλημένο του ένα αγαλματίδιο με το σύμβολο της αρχαίας Αθήνας, μια ασημένια κουκουβάγια και ένα οικογενειακό κειμήλιο, μια μικρή προσωπογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου, υπενθυμίζοντας στον κ. Ιμάμογλου ότι το 1934 είχε προτείνει τον Κεμάλ Ατατούρκ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ο Τούρκος δήμαρχος προσέφερε από την πλευρά του έναν ζωγραφικό πίνακα που αναπαριστά ένα κεφάλι αλόγου που περιστοιχίζεται από τουρκικές ευχές για υγεία και ευημερία, ένα βιβλίο – τουριστικό οδηγό της Κωνσταντινούπολης και ένα μεγάλο κουτί με ανατολίτικα γλυκά (λουκούμια, μάντολες, κουφέτα, μπακλαβάδες και άλλα γλυκά).

Και οι δυο μαζί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη μπορούν να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας, φιλίας και αλληλοκατανόησης και να προχωρήσουν από κοινού στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και εκείνων που υπερβαίνουν τα σύνορα των δύο χωρών, εξέφρασαν οι δήμαρχοι των δύο πόλεων Κώστας Μπακογιάννης και Εκρέμ Ιμάμογλου αντίστοιχα μετά την συνάντησή τους στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας. Να σημειώσω και τούτο. Ό,τι στη φιέστα Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν παρέστη ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.
***
Άραβες κομάντος στην Αθήνα
Άρχισαν να καταφθάνουν στην Αθήνα Άραβες κομάντος από τρεις διαφορετικές αραβικές χώρες για να πάρουν μέρος μαζί με τις ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων σε άσκηση για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας. Τέτοια άσκηση πρώτη φορά διεξάγεται στην χώρα μας και αυτή  πιστώνεται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο με την στρατιωτική διπλωματία που προωθεί από την ημέρα που ανέλαβε αρχηγός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Έτσι οι αφρόκρεμα των ειδικών δυνάμεων από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μαζί τις ελληνικές ειδικές δυνάμεις (ανάμεσά τους και η Ζ-ΜΑΚ) θα συμμετέχουν σε άσκηση που το σενάριό της είναι όντως εντυπωσιακό. Πέραν των αναρριχήσεων σε βουνά  και της ελεύθερης πτώσης με ελικόπτερα οι κομάντος θα κληθούν να εξουδετερώσουν επίθεση από  δυνάμεις της διεθνούς τρομοκρατίας.
***
Ο 91χρονος Πτέραρχος και η υπόκλιση στο Spitfire
Θα σας μιλήσω τώρα για τον αντιπτέραρχο (Ι) ε.α. Διογένη Χαρλαύτη, ετών 91 παρακαλώ, ο οποίος μόλις αντίκρυσε στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας ένα από τα θρυλικά Spitfire, έσκυψε και φίλησε από σεβασμό το φτερό του. Υποκλίθηκε, παρά την ηλικία του σε ένα από τους θρύλους του Β Παγκοσμίου Πολέμου που κυνηγούσαν τα γερμανικά Στούκας. Η φωτογραφία του βεβαίως κάνει τον γύρο του Διαδικτύου (και έγινε viral), αλλά αυτό που ίσως έχει περισσότερη σημασία είναι η συγκίνηση που φαίνεται καθαρά στο πρόσωπό του. Τέτοιες σκηνές δεν συναντάς κάθε μέρα.
Ο βετεράνος αεροπόρος εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1949 με την 24η σειρά ιπταμένων. Τον Μάιο του 1979 αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Αντιπτεράρχου. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Κατά την διάρκεια της πολυετούς θητείας του πέρασε από πολλές και μάχιμες θέσεις ευθύνης στους κόλπους της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Διογένης Χαραλύτης έχει 5.000 ώρες στα περισσότερα από τα αεροσκάφη. Να σημειώσω εδώ ότι τα Spitfires είχα χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα  και στις αρχές του εμφυλίου πολέμου. Ένα από αυτά έχει ανακατασκευαστεί και βρίσκεται σε άριστη πτητική κατάσταση στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
***
Παράδοση φαρμάκων με drones
Η πρώτη πτήση drone, σήμερα το μεσημέρι, για τη μεταφορά φαρμάκων, που είχε σημείο απογείωσης το GiSeMi HUB στα Τρίκαλα  (σ.σ. πού αλλού: Στον Δήμο όπου η τεχνολογία μπαίνει στην καθημερινότητα των δημοτών) και με  προορισμό φαρμακείο στη περιοχή της Λεπτοκαρυάς, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. «Δεν είναι σκηνές επιστημονικής φαντασίας», τόνισε στο ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η πιλοτική εφαρμογή στην πόλη των Τρικάλων αφορά στο θέμα της εναέριας αστικής κυκλοφορίας, και ειδικότερα προβλέπει τη χρήση εναέριων αυτόματων μέσων (drones) για τη μεταφορά φαρμακευτικού υλικού, από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Τρικάλων (ΣΥΦΤΑ) προς περιφερειακά φαρμακεία. Το σύστημα των drones θα εφαρμοστεί πιλοτικά για δύο μήνες, με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

Η πιλοτική  αυτή εφαρμογή έχει μεγαλύτερη σημασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, λόγω της ανάγκης ταχύτερης και πιο αποτελεσματικής μεταφοράς αγαθών και χρήσης τηλεματικών εφαρμογών.
***
Αλλη μια υπογραφή που υφάρπαξαν
Άλλος ένας (μετά τον Θανάση Βαλτινό και μερικούς ακόμα άλλους) διαψεύδει ότι υπέγραψε την λεγόμενη «διακήρυξη» των 160 πρώην Προέδρων της Ακαδημίας, αλλά και το πλήθος αποστράτων αξιωματικών με ακραίες, ομοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις. Πρόκειται  καθηγητή Αντώνιο Γραμματικό, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος αναφέρει ότι «ούτε γνώριζα προηγουμένως, ούτε υπέγραψα την διακήρυξη». Συνεπώς άλλη μια υπογραφή που έχουν υφαρπάξει.
***
Η Azeru στο Προεδρικό
Η 12χρονη μαθήτρια από το Αφγανιστάν Arezu Kabulti, θα βρεθεί σήμερα στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου προσκεκλημένη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Πρόκειται από τη πρόσφυγα που με δυσκολίες ήρθε στην χώρα μας και η οποία απέσπασε υποτροφία για το Διεθνές Σχολείο της Βοστώνης.
***
 Η γκιλοτίνα του Κούλογλου
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου έβαλε μπουρλότο στην Κουμουνδούρου με την… ισοπαλία, που είδε ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη στις εμφανίσεις τους στη ΔΕΘ και την άποψη που εξέφρασε ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι άλλος και όχι ο ίδιος επικεφαλής σε προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Τι ακολούθησε; Ξεσηκώθηκαν οι πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν όλοι εναντίον του, με τον Παύλο Πολάκη να αντιδρά πρώτος. Στην αρχή ο κ. Κούλογλου άρχισε να αντιδρά έντονα και να επιστρέφει τις επικρίσεις, επιμένοντας στις απόψεις του. Το μεσημέρι της Τρίτης δημοσίευσε μάλιστα στην ιστοσελίδα (tvxs), που διαθέτει, ένα σκίτσο περιπαικτικό για τις αντιδράσεις των συντρόφων του, όπου αποτυπώνεται μία γκιλοτίνα για όποιον διαφωνεί με την ηγεσία του κόμματος!
Με τις επικρίσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να γίνονται όμως χειρότερες και, κατόπιν παραινέσεων από υψηλόβαθμους κομματικούς παράγοντες, ο κ. Κούλογλου προχώρησε σε ανασκευή των όσων είχε υποστηρίξει στο πρώτο άρθρο του σχετικά με τον πρωθυπουργό σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι προτού ο κ. Κούλογλου υποχωρήσει στις δηλώσεις του υπήρξε τηλεφώνημα Τσίπρα προς Παπαδημούλη ώστε να «μαζευτούν» οι δηλώσεις του Κούλογλου.
***
Ο Σεφέρης, οι βουλευτές και ο Αβέρωφ
Όχι μόνο Βουλευτήριο αλλά και …Διδακτήριο! Μια έκπληξη πολιτιστικό-πολιτικής φύσεως μαθαίνω ότι επιφύλαξε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας  στους βουλευτές και όσους βρέθηκαν στο Κοινοβούλιο. Στον πλαϊνό (μεσημβρινό) διάδρομο του Περιστυλίου θα υπάρχει μια έκθεση αφιερωμένη στον νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης  50 χρόνων από τον θάνατό του (20 Σεπτεμβρίου 1971).
Η κηδεία του μάλιστα δυο ημέρες μετά είχε εξελιχθεί σε μια μεγαλειώδη σιωπηρή διαδήλωση κατά του στρατιωτικού καθεστώτος. Η έκθεση με τίτλο «Με τον τρόπο του Γ. Σ.» περιλαμβάνει αποκλειστικά βιβλία και κείμενά του, από τα οποία θα αποτυπώνεται το βασικό τρίπτυχο –η ποιητική πλευρά του, η δοκιμιογραφική και η διπλωματική- καθώς και κάποια εμβληματικά τεκμήρια όπως η ιστορική δήλωση-διάβημα κατά του δικτατορικού καθεστώτος την Άνοιξη του 1969 («Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει. Είναι Εθνική επιταγή», είχε δηλώσει ο μεγάλος ποιητής πριν επιστρέψει και πάλι στην σιωπή του). Η έκθεση περιλαμβάνει και κάτι ακόμα ενδιαφέρον.
Το τηλεγράφημα του Ευάγγελου Αβέρωφ ο οποίος έμαθε το νέο για το βραβείο Νόμπελ προς τον Σεφέρη ενώ περιόδευε στην επαρχία Κόνιτσας δυο – τρεις μέρες μετά. Η ανακοίνωση έγινε προς τα τέλη του Οκτωβρίου του 1963 και η απονομή του βραβείου τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. «Περιοδεύων εις ορεινά Κονίτσης επληροφορήθην από ραδιοφώνου εκ χωρίου συνόρων απονομήν Νόμπελ. Συνεορτάσαμεν μετά κατοίκων υψίστην τιμήν και είχον μοναδικήν ευκαιρίαν αντιληφθώ πόσον επιτυχώς ικανοποίησεν αγνόν λαόν μας. Νομίζω περιττεύει είπω ότι προσωπικώς ησθάνθην έντονον και πολύπλευρον ικανοποίησιν. Ειλικρινώς θερμότατα συγχαρητήρια», έγραφε στο τηλεγράφημα ο επί σειρά ετών πολιτικός προϊστάμενος του Σεφέρη (ήταν υπουργός Εξωτερικών από το 1956-1963, όταν ο Σεφέρης ήταν διπλωμάτης).
***
Ο πιο ισχυρός στρατηγός στον κόσμο
Θεωρείται σήμερα ως ο πιο ισχυρός στρατηγός στον κόσμο, αρχηγός του ισχυρότερου στρατού στον πλανήτη. Είναι ο Αμερικανός Α/ΓΕΕΘΑ), General Mark A. Milley. Ήταν εδώ στην Ελλάδα στα πλαίσια της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και είχε συνομιλία με τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωσταντίνο Φλώρο. Τι συζητούσαν επί δύο ώρες; Οι δύο Αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το περιβάλλον Ασφάλειας που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δύο Χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται υβριδικές απειλές, τρομοκρατία και εξτρεμιστική βία, ενεργειακή ασφάλεια, κλιματική και οικονομική κρίση καθώς και μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Ο Αμερικανός στρατηγός ενθουσιάστηκε από την παραμονή του στην Ελλάδα. Συνήθως οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ μόλις ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις επιστρέφουν στην πατρίδα τους, πλην όμως ο στρατηγός Milley, παρέμεινε, όπως όλοι οι στρατηγοί για τρεις ημέρες, πήγε στην Ακρόπολη, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στην Αρχαία Αγορά και ένα βράδυ στο Ζάππειο όπου άκουσε από το Λύκειο Ελληνίδων και το «μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε την χώρα μου», του Μίκη Θεοδωράκη. Μάλιστα ο στρατηγός Φλώρος φρόντισε και του έδωσε ένα σημείωμα με την μετάφραση του εξαιρετικού αυτού ποιήματος του Ελύτη .