Δεν πρόλαβε να λήξει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων την περασμένη Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου και περισσότεροι από 2.878.000 φορολογούμενοι θα πρέπει έως σήμερα Παρασκευή να πληρώσουν – αν δεν το έχουν κάνει ήδη – τις δύο πρώτες από τις συνολικά οκτώ μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος καθώς γι αυτούς έχει προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Λίγες ημέρες μετά έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν την 3η δόση του φόρου εισοδήματος και μαζί την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέσα σε 112 ημέρες, από τις 27 Μαΐου έως τις 15 Σεπτεμβρίου που παρέμεινε ανοικτή η εφαρμογή του TAXISnet για την εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, υποβλήθηκαν συνολικά 6.385.896 δηλώσεις και οι οποίες αφορούν 8.749.291 ξεχωριστούς Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου.

Από αυτούς 2.878.909 (32,9% επί του συνόλου) καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους φόρους συνολικού ύψους 2,78 δις. ευρώ ή κατά μέσο όρο 966 ευρώ. Από την άλλη υπάρχουν και 1.417.881 «τυχεροί» (16,2% επί του συνόλου) για τους οποίους προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ποσού 396 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 279 ευρώ. Ωστόσο η πλειοψηφία των πολιτών, δηλαδή 4.452.501 φορολογούμενοι ή το 50,9% του συνόλου έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό και κατά συνέπεια ούτε θα πληρώσουν κάποιο έξτρα ποσό αλλά ούτε και θα τύχουν κάποιας επιστροφής.

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί ότι πέραν του βασικού εντύπου Ε1, συμπληρώθηκαν και 1.522.427 έντυπα Ε3 που αφορούν εισοδήματα από επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα και 3.258.888 έντυπα Ε2 που αφορούν την αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας.

Οσον αφορά στις εφετινές δηλώσεις που υποβλήθηκαν, πόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό δηλώσεων, που έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα και μάλιστα στο μικρότερο χρονικό διάστημα, όπως προκύπτει από τον ακόλουθο πίνακα:

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, με αφορμή την ολοκλήρωση υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων ανέφερε νωρίτερα τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω τους φορολογούμενους -πολίτες και επιχειρήσεις-, τους λογιστές φοροτεχνικούς και τα στελέχη των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, που βοήθησαν και συνεργάστηκαν μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η υποβολή των φετινών δηλώσεων. Δεσμευόμαστε ότι, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από την επόμενη χρονιά, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να έχει συγκεκριμένα και σταθερά χρονοδιαγράμματα».