Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι θα πιάσει τον στόχο του 2% στον πληθωρισμό νωρίτερα, σύμφωνα με μη δημοσιευμένα εσωτερικά έγγραφα, που περιήλθαν σε γνώση των Financial Times που αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι σε τροχιά αύξησης επιτοκίων από το 2023.

Σε περίπτωση που αυτό επιβεβαιωθεί, η αύξηση του καταθετικού επιτοκίου της ΕΚΤ από το ιστορικό χαμηλό του -0,5% θα έρθει τουλάχιστον έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι υπολογίζουν οι περισσότεροι αναλυτές σήμερα.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, φάνηκε να επιβεβαιώνει το σενάριο αυτό, όπως ανέφεραν οι FT, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με οικονομολόγους γερμανικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα .

Η ΕΚΤ δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου της διαψεύδει πάντως ότι ειπώθηκε κάτι τέτοιο και επισημαίνει ότι «το συμπέρασμα των FT ότι η αύξηση των επιτοκίων θα έρθει το 2023 δεν συνάδει με τις κατευθυντήριες γραμμές, που έχει δώσει. O εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας υπενθυμίζει δε ότι την Τετάρτη σε δημόσια εκδήλωση ο Λέιν είπε ότι η ΕΚΤ μπορεί να φτάσει τον στόχο του 2% εν καιρώ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Έντονη συζήτηση

Η εσωτερική πρόβλεψη για τα επιτόκια αναμένεται να εντείνει την ευρύτερη συζήτηση για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τις κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν τα άκρως δυναμικά προγράμματα τόνωσης που έχουν σε ισχύ εδώ και χρόνια.

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με τους FT, προσπαθούσε να δώσει λίγη ώθηση στον πληθωρισμό και επανειλημμένα είχε υπερεκτιμήσει τις προοπτικές ανόδου των τιμών.

Σήμερα ο πληθωρισμός κινείται με υψηλό ρυθμό, αλλά αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των τιμών ενέργειας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Συνεπώς, το φαινόμενο ενδέχεται να αποδειχθεί προσωρινό.

Ο Λέιν όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα είπε στους οικονομολόγους ότι ο πληθωρισμός θα ανακάμψει σταθερά στο 2% σύντομα.

Πηγή ot.gr