Δεν ήταν μόνον η εικόνα της Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στο πιλοτήριο ενός Canadair με τους πιλότους δίπλα της να της εξηγούν πώς παίρνουν νερό από θάλασσες και λίμνες. Ούτε βεβαίως οι αποκαλύψεις για το πόσες εξόδους έκαναν τα πυροσβεστικά αυτόν τον δύσκολο Αύγουστο που κινδύνευσε να καεί η μισή Ελλάδα. Ήταν το προσκλητήριο νεκρών πιλότων των πυροσβεστικών αεροσκαφών και των αεροσκαφών τακτικών μεταφορών. Όταν η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου έλεγε πόσο επικίνδυνος είναι ο κύκλος της υδροληψίας και ρίψης, καθώς, όπως είπε, η κατάσταση του ανέμου και της θάλασσας μεταβάλλεται απρόσμενα και τη διάρκεια της αποστολής, ακούστηκαν τα πρώτα ονόματα των νεκρών πιλότων που έδωσαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να σώσουν ζωές, δάση και περιουσίες: Ήταν η στιγμή που στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, επικράτησε νεκρική σιγή με τους πιλότους να στέκονται προσοχή αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς συναδέλφους τους: Άλλωστε ο αγώνας που έδωσαν οι πιλότοι των πυροσβεστικών στις φωτιές της Εύβοιας, της Αρκαδίας και της Ηλείας ήταν πρόσφατος και η συγκίνηση μεγάλη..

Σμηναγός Στυλιανός Κελετσέκης από την 335 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, ήταν το πρώτο όνομα που ανάφερε η Πρόεδρος. Έπεσε το 1993 στην Ανω Ροδινή Αιγίου. Μαζί του ο ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Παλαμιώτης. Το 2000 έχασε τη ζωή του ο επισμηναγός Ιωάννης Μυλωνάς και ο ανθυποσμηναγός Ιωάννης Καρασάββας. Από την 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στα Νέα Στύρα Ευβοίας τον Ιούνιο του 2007 ο σμηναγός Δημήτρης Στοϊλίδης και ο υποσμηναγός Ιωάννης Χατζούδης. Έναν- έναν ανέφερε τα ονόματα η Πρόεδρος συνεχίζοντας με τον επισμηναγό Μπεσλεμέ, τον αντισμήναρχο Κουρελιά και τον σμήναρχο Κωτούλα: «Δεν τους ξεχνούμε», είπε.

Αμέσως μετά ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας αντισμήναρχος (Ι) Γεώργιος Πλιούμης εξήγησε στην Πρόεδρο ότι στην περίοδο των πυρκαγιών του Αυγούστου τα πυροσβεστικά πραγματοποίησαν 500 εξόδους με 1.400 ώρες πτήσης.

▪▪▪

Πώς θα αντιμετωπίζονται τα κρούσματα όταν θα ανοίξουν τα σχολεία

Σας έχω ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα σχολεία τη διασπορά σε μία τάξη και πότε θα αναστέλλεται η λειτουργία ενός τμήματος. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι ένας από τους προβληματισμούς των ειδικών είναι τι θα γίνει με τα κρούσματα με το που θα ανοίξουν τα σχολεία. Οι προτάσεις τους λοιπόν έχουν ως εξής:

*Όταν νοσήσει μαθητής ενός τμήματος, ο διπλανός του στο θρανίο τίθεται σε καραντίνα. Όσοι κάθονται στο μπροστά και στο πίσω θρανίο, τίθενται και αυτοί σε καραντίνα εφόσον δεν έκαναν σωστή χρήση μάσκας και είναι ανεμβολίαστοι. Από την καραντίνα επιστρέφουν μία εβδομάδα μετά με αρνητικό rapid test.

* Οι υπόλοιποι μαθητές του τμήματος εφόσον είναι ανεμβολίαστοι θα κάνουν ένα rapid test, και εφόσον είναι αρνητικό θα ακολουθήσουν δύο self test μέσα στην εβδομάδα, και την έβδομη μέρα θα επαναλάβουν το rapid test.

* Για όσους μαθητές είναι εμβολιασμένοι θα γίνονται δύο τεστ στην αρχή και στο τέλος της εβδομάδας. Όλοι παραμένουν στο σχολείο εφόσον δεν βγουν θετικοί στον ιό.

* Το τμήμα κλείνει μόνο όταν διαπιστωθεί ότι κρούσματα είναι πάνω από τους μισούς μαθητές, δηλαδή 50% + 1

▪▪▪

Ο Πλεύρης πήγε χαράματα στο Υγείας

Ηταν λίγο πριν από τις έξι αξημέρωτα της Τετάρτης όταν ο νέος υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης έκανε την εμφάνισή του στο υπουργείο, θέλοντας να πιάσει δουλειά, αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους αστυνομικούς φρουρούς του υπουργείου. Κάτι παρόμοιο είχε κάνει και ο Χρήστος Σταϊκούρας μόλις ορκίστηκε υπουργός Οικονομικών και αυτός πήγε αξημέρωτα την πρώτη ημέρα στο γραφείο του. Δεν ξέρω εάν ο κ. Πλεύρης θα συνεχίσει να πηγαίνει στο υπουργείο Υγείας από τις 6 το πρωί, αλλά εκείνο που γνωρίζω είναι ότι πρώτη μέρα στο υπουργείο και είχε να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα προβλήματα:

▪▪▪

Το Ισραηλινό Συμβούλιο και η συγνώμη του υπουργού

Το πρώτο είχε να κάνει με την εφαρμογή του μέτρου αναστολής εργασίας στους υγειονομικούς που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο και πως θα συμπληρώσει τα κενά και το δεύτερο ήταν η σκληρή ανακοίνωση του πανίσχυρου Κεντρικού Ισραηλινού Συμβουλίου (ΚΙΣ) που εξέφραζε την ανησυχία της για την υπουργοποίησή του. Για κάποιες δηλώσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν. Ο κ. Πλεύρης ζήτησε εγγράφως συγνώμη, λέγοντας ότι δεν συμφωνεί με τον πατέρα του. Με ανακοίνωσή του, την οποία ανήρτησε και στο Facebook, o υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ξεκαθαρίζει ότι είναι αντίθετος σε κάθε μορφή αντισημιτισμού, διαχωρίζει εκ νέου τη θέση από τον πατέρα του και διαβεβαιώνει ότι διά των πράξεών του θα άρει «και την παραμικρή επιφύλαξη» όσων αμφισβητούν τον σεβασμό του στο Ολοκαύτωμα.

▪▪▪

Σκηνές απρόβλεπτες στα νοσοκομεία

Τώρα όσον αφορά το δεύτερο, εκείνο που έμαθα και από επιτόπιο ρεπορτάζ ήταν ότι επικρατούσαν σκηνές απείρου κάλλους σε όλα τα νοσοκομεία, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου αναστολής εργασίας στους υγειονομικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν. Σε κάποια νοσοκομεία, οι εμβολιασμένοι εισέρχονται μόνο με την υπόδειξη της σχετικής κάρτας εισόδου, που τους έχει χορηγηθεί από την διοίκηση, ενώ οι ανεμβολίαστοι μένουν εκτός εργασίας. Σε άλλα, δε, υπάρχουν καταγγελίες ότι ζήτησαν από ανεμβολίαστο να δουλέψει γιατί δεν έβγαινε το πρόγραμμα.

▪▪▪

Για να αποφύγουν την αναστολή δήλωσαν… άρρωστοι

Ειδικότερα στο νοσοκομείο Αγρινίου σημειώθηκε πραγματικό πρόβλημα: 50 ανεμβολίαστοι σε αναστολή και άλλοι… 40 σε αναρρωτική άδεια! Να υπενθυμίσω ότι πρόκειται για το νοσοκομείο με τα υψηλότατα ποσοστά θνητότητας από κορωνοϊό, που άγγιζαν το 100% τον περασμένο Ιούνιο. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου παραμένει κλειστή. Στο Σωτηρία, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είναι το 10%. Χθες πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου, οι περισσότεροι πήραν αναρρωτική άδεια. Αλλά υπήρξαν κενά και το σημαντικότερο υπήρξαν ανεμβολίαστοι νοσηλευτές και στις ΜΕΘ.

▪▪▪

Το «όχι» του ΣτΕ

Εδώ θα πρέπει να σημειώσω και τούτα: Το Συμβούλιο της Επικρατείας, είπε για άλλη μια φορά «όχι» στα αιτήματα για το «μπλοκάρισμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών. Με δυο λόγια απορρίφθηκε από το τμήμα αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας, το αίτημα που κατέθεσαν οι υγειονομικοί για αναστολή της απόφασης για υποχρεωτικό εμβολιασμό τους. Εφόσον οι υγειονομικοί δεν εμβολιαστούν, τίθενται σε αναστολή εργασίας, άνευ αποδοχών.

▪▪▪

Επίθεση Άδωνη στον Αποστολάκη

Ομαδικά πυρά συνεχίζει (για δεύτερη ημέρα) να δέχεται από τους υπουργούς της κυβέρνησης ο Βαγγέλης Αποστολάκης και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις με βαρύτατους χαρακτηρισμούς για την υπαναχώρησή του και την άρνησή του να δεχτεί τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας: Γιώργος Γεραπετρίτης, Γιάννης Οικονόμου και Άδωνις Γεωργιάδης επέκριναν με τον κ. Αποστολάκη στο πνεύμα της ανακοίνωσης του Μεγάρου Μαξίμου που χρέωσε ουσιαστικά στον πρώην υπουργό Άμυνας υποταγή στις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως είναι κατώτερος των περιστάσεων. Ίσως ο πλέον επικριτικός να είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, οποίος εξαπέλυσε μύδρους απαξιώνοντας πλήρως τον κ. Αποστολάκη ως πρώην στρατιωτικό. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η δουλειά του αξιωματικού είναι να αντέχει την πίεση την ώρα του πολέμου που πέφτουν οι οβίδες» και ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι «μετά τις χθεσινές εξελίξεις ευτυχώς που δεν ζήσαμε ένα πόλεμο υπό την ηγεσία του κ. Αποστολάκη, το έβαλε στα πόδια στην πρώτη στρακαστρούκα και δεν έβαλε τα κλάματα στην πρώτη πυρκαγιά». Βαριές κουβέντες, θα πείτε, που αυξάνουν την πολιτική ένταση.

▪▪▪

Γκρίνιες Θεσσαλών

Πάμε τώρα στη Βουλή, στην επομένη μέρα του ανασχηματισμού όπου άκουσα αρκετές γκρίνιες από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Οχι τόσο για τις «αστοχίες» που έγιναν στην επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη, όσο για την… ανθρωπογεωγραφία του ανασχηματισμού. Για παράδειγμα μου έλεγαν ότι από όλη τη Θεσσαλία η Λάρισα έμεινε χωρίς κανένα υπουργό, έστω υφυπουργό. Η Μαγνησία έχει δύο (Τριαντόπουλος, Ζέτα Μακρή), τα Τρίκαλα έχουν έναν (Σκρέκα), η Καρδίτσα επίσης έναν (Τσιάρας). Το έλεγαν με παράπονο τη στιγμή που η Λάρισα βγάζει οκτώ βουλευτές και τα νεοδημοκρατικά στελέχη έδωσαν πραγματική μάχη κατά την προεκλογική περίοδο για την πρωτιά της ΝΔ.

▪▪▪

Και ο Καστανίδης υποψήφιος Πρόεδρος

Υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές το φθινόπωρο θα είναι (μετά την Φώφη Γεννηματά, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη) και ο βουλευτής του κόμματος Χάρης Καστανίδης, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη «στη μεγάλη αυτή παράταξη των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού, που άλλαξε τη μοίρα της χώρας και των πολιτών της, δεν ταιριάζει η κατήφεια ενός ισχνού παρόντος. Δεν της ταιριάζει να ζει ανάμεσα στην ανάμνηση ενός λαμπρού παρελθόντος και στη σημερινή μελαγχολία των χαμηλών προσδοκιών». Δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ακόμα μία υποψηφιότητα αυτή του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος αυτή την περίοδο ζυγίζει όλα τα ενδεχόμενα.

▪▪▪

Οι Σαουδάραβες ήθελαν να πετάξουν πάνω από την Ακρόπολη

Και ξαφνικά, εκεί γύρω στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, ο ουρανός της Αθήνας γέμισε με μαχητικά αεροσκάφη. Πέταξαν σε σχηματισμούς σε χαμηλό ύψος, δημιούργησαν με τους κινητήρες τους θόρυβο, προκλήθηκε ανησυχία, δεδομένου ότι δεν βρισκόμαστε κοντά σε εθνική επέτειο ώστε να υπάρξει δοκιμαστική πτήση για την παρέλαση. Τι είχε συμβεί; Ήταν ένα σμήνος Σαουδαραβικών Hawks που έκαναν δοκιμαστική πτήση ενόψει του Athens Flying Week. Τώρα θα πείτε πάνω από την Αθήνα θέλησαν οι Σαουδάραβες πιλότοι να κάνουν τη δοκιμαστική τους πτήση; Αυτό που ήθελαν ήταν να περάσουν πάνω από την Ακρόπολη και να φωτογραφηθούν. Και πέταξαν με σχηματισμό. Μια και γίνεται λόγος για αυτό το airshow, σας ενημερώνω ότι στην Τανάγρα θα έλθει και ένα Rafale της Γαλλικής Αεροπορίας για επίδειξη, ενώ το θρυλικό Spitfire, πρόσφατο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας θα κάνει την πρώτη του πτήση σε επίδειξη πάνω από την Τανάγρα.