Προετοιμασία 15΄, Αναμονή 30′

ΥΛΙΚΑ

4 μέτριες ντομάτες

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

1/2 κούπα (120-125 ml) μαϊντανό πολύ φρέσκο

120-125ml ελαιόλαδο

2-3 κουταλιές κάππαρη ξαρμυρισμένη

Αλάτι

Αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2-3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)

1 μικρή πιπεριά (που μπορεί να είναι και καυτερή)

Ξινομυζήθρα ή φέτα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για να ξεφλουδίσουμε εύκολα τις ντομάτες, τις βάζουμε σε ζεματιστό νερό για 1-2 λεπτά (ανάλογα με το πόσο χονδρόφλουδες είναι) και αμέσως μετά σε παγωμένο. Στη συνέχεια τις κόβουμε σε πολύ μικρά καρέ. Καλό είναι να αφαιρέσουμε τους πολλούς σπόρους.  Αλατίζουμε ελαφρά και αφήνουμε στην άκρη για να χάσουν τα πολλά υγρά τους, για περίπου μισή ώρα.

Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο (αν βάλουμε) και προσθέτουμε αλάτι (με προσοχή γιατί η κάππαρη, το τυρί και οι ντομάτες ήδη έχουν), πιπέρι, το ελαιόλαδο και την κάππαρη. Ανακατεύουμε.

Σουρώνουμε τα καρεδάκια της ντομάτας και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε να μείνουν γύρω στα 30΄ για να ανακατευτούν οι μυρωδιές και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τη σάλτσα μας. Πασπαλίζουμε με ξινομυζήθρα ή φέτα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

– Αν τη χρησιμοποιήσουμε σε ντάκο ή πατατοσαλάτα μπορούμε να της προσθέσουμε λίγο ξίδι.

– Αντί για μαϊντανό μπορούμε να βάλουμε δυόσμο ή βασιλικό, σε μικρότερη όμως ποσότητα. Ειδικά στα ζυμαρικά ο βασιλικός ταιριάζει πολύ.