«Καλή ιδέα» χαρακτήρισε ο δρ Άντονι Φάουτσι τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των μαθητών που θα κάνουν δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία, τονίζοντας πως όλα δείχνουν πως τα οφέλη υπερτερούν σημαντικά των κινδύνων.

«Πιστεύω ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών που θα εμφανιστούν στα σχολεία είναι καλή ιδέα», δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος και σύμβουλος της κυβέρνησης Μπάιντεν για την πανδημία, στο CNN.

Ο Φάουτσι παραδέχθηκε ότι πολλοί θα αντιδράσουν σ’ αυτή την ιδέα, αλλά όπως επεσήμανε «δεν είναι κάτι νέο», αφού εδώ και δεκαετίες είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός μαθητών για την πολιομυελίτιδα, την ιλαρά, την παρωτίτιδα, την ερευθρά και την ηπατίτιδα. «Άρα δεν θα ήταν κάτι νέο, να απαιτηθεί εμβολιασμός για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο», σημείωσε.

Σημειώνεται πως τα κρούσματα της Covid-19 αυξάνονται στις ΗΠΑ – και μεταξύ παιδιών – καθώς εξαπλώνεται η πιο λοιμογόνος παραλλαγή Δέλτα. Ο FDA δεν έχει εγκρίνει ακόμη τη χορήγηση κάποιου εμβολίου για την Covid-19 σε παιδιά κάτω των 12 ετών, αλλά πρόσφατα έλαβε πλήρη έγκριση το εμβόλιο της Pfizer για τους άνω των 16 ετών.

Ο δρ Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, είπε ότι η Pfizer αναμένεται να παρουσιάσει τον επόμενο μήνα τα ευρήματα κλινικών δοκιμών σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, αλλά όπως επεσήμανε μπορεί να χρειαστεί να περάσουν μήνες μέχρι να δοθεί έκτακτη έγκριση για τη χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω έγκριση για τα παιδιά 5 έως 11 ετών πριν τα τέλη του 2021», σημείωσε. Κάποιοι γονείς, ωστόσο, έχουν θορυβηθεί τόσο με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα που ζητούν από παιδιάτρους να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους κάτω των 12 ετών πριν ακόμη ανάψει το πράσινο φως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.