Όταν ο Μελβέτ Τσαβούσογλου υποσχόταν στον Νίκο Δένδια στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν πως η Τουρκία θα έστελνε στην Ελλάδα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα δείχνοντας έτσι την αλληλεγγύη της στις καταστροφικές φωτιές, ουδείς φανταζόταν ότι αντί πυροσβεστικά αεροπλάνα η Τουρκία θα έστελνε δύο F-16 οπλισμένα με πυραύλους να πραγματοποιήσουν νυχτερινές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Ούτε βεβαίως φανταζόταν ότι θα έστελνε στο Αιγαίο, την ημέρα που καιγόταν η Βόρεια Εύβοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη για κατασκοπεία.

Πάντως έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η Τουρκία δεν είχε αποστείλει, όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Τσαβούσογλου τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της. Αυτό όμως που αποτέλεσε έκπληξη ήταν μια NAVTEX που εξέδωσαν οι Τούρκοι την Πέμπτη σύμφωνα με την οποία προαναγγέλλεται έξοδος για έρευνες του ερευνητικού σκάφους Tubitak Marmara. Το πλοίο ανήκει στο Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας και έχει προγραμματιστεί να διεξάγει έρευνες στο Αιγαίο, χωρίς να προσδιορίζει ακόμα τις περιοχές, από τις 13 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Αλλά εκεί που οι Τούρκοι θέλησαν να δείξουν την προκλητικότητά τους και το θράσος τους ήταν τη νύχτα που ξέσπασε η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, στον Άγιο Στέφανο και στο Κρυονέρι. Όταν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έφευγαν από τα σπίτια τους μετά από το σήμα του 112, την ώρα που δινόταν πραγματική μάχη για να σωθούν ζωές και περιουσίες, η Άγκυρα έστειλε στις 9.45 το βράδυ ένα ζευγάρι F-16 στην καρδιά του Αιγαίου για νυχτερινές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και να δοκιμάσει την αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας και των συστημάτων αεραμύνης.

***
Η απάντηση για τις πρόωρες εκλογές

Σχεδόν στερεότυπα απαντά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ερωτάται εάν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Τον ρώτησαν και στη συνέντευξη τύπου που έδωσε για τις πυρκαγιές και ιδού τι απάντησε: «Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στρατηγική επιλογή ούτε τακτική επιλογή. Είναι μη επιλογή» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία»

***
Η αναπάντητη ερώτηση για τον ανασχηματισμό

Μόνον σε μια ερώτηση ωστόσο δεν θέλησε ο Πρωθυπουργός να απαντήσει. Όχι επειδή δεν γνώριζε (αντιθέτως μόνον αυτός γνωρίζει), αλλά επειδή τέτοιου είδους ερωτήσεις σπανίως τυγχάνουν απαντήσεως από Πρωθυπουργούς: Ποια είναι η ερώτηση; Εάν θα γίνει και πότε ανασχηματισμός. Είναι μια τακτική, στο να μην απαντάς σε τέτοιου είδους ερωτήσεις που εφάρμοσε πρώτος στη μεταπολίτευση ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος Αθανάσιος Τσαλδάρης έλεγε σε όποιον «τολμηρό» δημοσιογράφο έκανε αυτή την ερώτηση: «Ερωτήσεις μπορείτε να κάνετε όσες θέλετε, απαντήσεις δεν πρόκειται να λάβετε»

***
Η πρωθυπουργική συγνώμη

Θέλω επίσης να σταθώ στη συγνώμη του Πρωθυπουργού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ζήτημα των ευθυνών, τόνισε ότι η συγνώμη την οποία είπε στο τελευταίο του μήνυμα ήταν μια προσωπική ανάγκη μπροστά σε μια τέτοια καταστροφή. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι αυτή η συγνώμη ήταν αυθόρμητη, μια ηθική και προσωπική συμπεριφορά. Όμως, πρόσθεσε ότι είναι και μια πολιτική πράξη. «Μια απόφαση για δράση» τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός αφού λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα, τόνισε.

***
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών

Επείγουσα επιστολή σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 των εργαζομένων στο σύστημα Υγείας, απέστειλε προς τους διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών και Μονάδων Υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης. Εκείνο που υπενθυμίζει στην επιστολή είναι ότι το προσωπικό των δομών υγείας θα πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή μόνη δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου και για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να τηρήσει την προβλεπόμενη προθεσμία. Επισημαίνει μάλιστα ότι η μη συμμόρφωση στην υποχρέωση εμβολιασμού έχει ως συνέπεια, στην περίπτωση των φορέων του δημοσίου τομέα, την επιβολή σε κάθε μη συμμορφούμενο εργαζόμενο του μέτρου της αναστολής καθηκόντων.

***
Στο Σωτηρία εμβολιάστηκε το 100% των γιατρών

Εδώ θέλω να σημειώσω και τούτα: Υπάρχουν νοσοκομεία (όπως αυτό του Σωτηρία) που έχει εμβολιαστεί το 100% των γιατρών. Δεν έχει όμως εμβολιαστεί το 100% των νοσηλευτών και νοσηλευτριών. Στο Σωτηρία που έχουν εμβολιαστεί όλοι οι γιατροί (πλην ενός, οποίος μάλλον θα εμβολιαστεί έως την 1η Σεπτεμβρίου) προτρέπουν τους συναδέλφους του σε όλη την Ελλάδα να εμβολιαστούν. Άλλωστε στις ΜΕΘ του Σωτηρία είχαν νοσηλευτεί στο παρελθόν τρεις γιατροί (ανάμεσά τους και ένας εντατικολόγος- που δεν πρόλαβε να εμβολιαστεί) και τα παιδιά δύο γιατρών που οι γονείς τους δεν είχαν εμβολιαστεί. Στον Ευαγγελισμό το ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών είναι πλέον πολύ χαμηλό. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Όλοι οι γιατροί και γενικά το υγειονομικό προσωπικό εάν δεν έχουν εμβολιαστεί έως την 1η Σεπτεμβρίου θα υποστούν αναστολή των καθηκόντων τους.

***
Το φθινόπωρο, πάντως είπε ο Πρωθυπουργός, μόνον οι εμβολιασμένοι και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους

***
Γιαγιά, γιος και εγγονός διασωληνωμένοι

Έρχονται καθημερινά τραγικές ιστορίες από ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ. Για παράδειγμα στις ΜΕΘ νοσοκομείου της Αθήνα νοσηλεύεται διασωληνωμένη μία γυναίκα η οποία δεν έχει κάνει το εμβόλιο. Σε άλλο νοσοκομείο νοσηλεύεται ο γιος της με βαριά πνευμονία και σε άλλο νοσοκομεία της Αθήνας νοσηλεύεται ο εγγονός της διασωληνωμένος

***
Ανησυχία Λοιμωξιολόγων για τον Δεκαπενταύγουστο

Την ευρεία και ταχεία διασπορά του κορωνοϊού, μέσα στον Αύγουστο, καταδεικνύουν τα ημερήσια κρούσματα των τελευταίων ημερών, με τους ειδικούς να μην μπορούν να κρύψουν την ανησυχία τους καθώς αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την αύξηση των διασωληνώσεων, την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, προμηνύουν ότι έρχεται ένα δύσκολο φθινόπωρο. Παραμονή της γιορτής της Παναγίας και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων και υπογραμμίζουν την ανάγκη, να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει, ώστε: να μην φτάσουμε τον Σεπτέμβριο τα 5.000 κρούσματα ημερησίως

***
Φώφη: «ο ιός δεν πάει διακοπές»

Με την επισήμανση ότι ο «ιός δεν πάει διακοπές» η Φώφη Γεννηματά ζητεί από την κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται και η μετάλλαξη «Δέλτα» επελαύνει. Τι είδους μέτρα; Η Κυβέρνηση οφείλει να δράσει τώρα, πριν αντιμετωπίσουμε τις δυσμενείς εξελίξεις του περσινού φθινοπώρου. Το βάρος πρέπει να δοθεί στην αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, που έχει μειωθεί σημαντικά. Ζητεί επίσης να υπάρξει στοχευμένη ενημερωτική εκστρατεία, ειδικά στις τουριστικές περιοχές και δυνατότητα εμβολιασμών επί τόπου, κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ να πάνε στα σπίτια ανθρώπων που δυσκολεύονται να μετακινηθούν και σε ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές και να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων και των μέτρων στις τουριστικές περιοχές.

***

Με κορναρίσματα υποδέχτηκαν την βροχή στην Εύβοια

Η βροχή που περίμεναν τόσες μέρες οι κάτοικοι της Εύβοιας, ήρθε τελικά το βράδυ της Τετάρτης οκτώ μέρες μετά την αρχή των πυρκαγιών στην περιοχή. Και οι κάτοικοι την υποδέχθηκαν με κορναρίσματα και πανηγυρισμούς (κυρίως στο Πευκί) ξαφνιάζοντας ευχάριστα τους ξένους πυροσβέστες που βρίσκονται στην περιοχή. Η βροχή ξεκίνησε στις 11 το βράδυ, την ώρα όμως που τα περισσότερα πύρινα μέτωπα είχαν εξασθενήσει.

***
Ο Δεκαπενταύγουστος της Προέδρου

Είχε, προ πυρκαγιών, προγραμματίσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να πάει στην Πάρο το Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Εκατονταπυλιανή. Ήταν στην Νάξο για διακοπές και από τη Νάξο θα πήγαινε στην Πάρο. Έλα όμως που ήρθε η καταστροφή με τις φωτιές και η Πρόεδρος αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα. Έτσι θα παραστεί την Κυριακή στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας.

***

Ο Σεφ του Προεδρικού και οι πυρόπληκτοι

Πιθανόν να μην γνωρίζετε τον Βασίλη Μπέκα. Είναι ο σεφ του Προεδρικού Μεγάρου, ο μάγειρας με διεθνή φήμη, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε συνεργασία με μάγειρα τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος». Τώρα θα πείτε τι σχέση έχει ο σεφ του Προεδρικού Μεγάρου με τον μάγειρα της Κοινωνικής Κουζίνας. Η συνεργασία τους έγινε λόγω πυρκαγιών. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να συμβάλει σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνει ο «Άλλος Άνθρωπος», που μαγειρεύει δωρεάν στους πυρόπληκτους και έτσι μέσω του σεφ του προεδρικού μεγάρου διατέθηκαν υλικά για την παρασκευή φαγητού. Να σημειώσω ότι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος βρέθηκε τούτες τις ημέρες σε πολλές πυρόπληκτες περιοχές, μαγείρεψε εκεί και πρόσφερε δωρεάν γεύματα.