Υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών άνω των 12 ετών τάσσονται αναφανδόν οι ειδικοί.

«Όλα τα παιδιά 12- 17 ετών πρέπει να εμβολιαστούν» τόνισε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης.

«Οι μελέτες των εμβολίων Pfizer και Moderna έδειξαν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Τα στοιχεία από τον αμερικανικό ΕΟΔΥ δείχνουν ότι από τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας που νοσηλεύονται για Covid, το 1/3 χρειάζονται εντατική θεραπεία. Δεν νομίζω να θέλουμε να δούμε τους εφήβους μας σε ΜΕΘ» πρόσθεσε.

«Τα mrna έχουν πάρει έγκριση για τις ηλικίες άνω των 12. Η οποιαδήποτε έγκριση προϋποθέτει τις απαραίτητες κλινικές δοκιμές» σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Φαρμακολογίας Γιώργος Παπαζήσης.

Σχολεία και τρίτη δόση

Στο ερώτημα πώς θα ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβριο, ο κ. Ζαούτης είπε ότι το θέμα είναι υπό συζήτηση και ότι θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού αλλά και από το πόσοι θα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

«Να αποκτήσουμε κοινωνική συνείδηση γύρω από την πανδημία και να εμβολιαστούμε όλοι για το καλό όλων» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση εμβολιασμού, ο κ. Παπαζήσης ανέφερε ότι δεν πρέπει να βιαστούμε.

«Ίσως για κάποιες ομάδες, όπως άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή σοβαρή ανοσοκαταστολή. Αλλά για τον υπόλοιπο πληθυσμό δεν χρειάζεται να ανοίγει η κουβέντα για τρίτη δόση για τον γενικό πληθυσμό. Δημιουργεί ανασφάλεια και ανησυχία» είπε, προσθέτοντας ότι μετά τους 9 ή 12 μήνες θα πρέπει να υπάρξει τρίτη δόση για το συνολικό πληθυσμό.