Η μετάλλαξη Δέλτα είναι εδώ και εξαπλώνεται
Το είπε, ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη της Δευτέρας, παρουσία του κ. Τσιόδρα, το λένε οι Λοιμωξιολόγοι ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι εδώ, παρούσα στην χώρα μας και ότι  κατά πάσα πιθανότητα μπορεί  να είναι η μοναδική που θα επικρατήσει έως τον Σεπτέμβριο. Ένας τρόπος υπάρχει  για την επιβράδυνση της εξάπλωσής της. Ενας και μοναδικός. Ο εμβολιασμός. Και πρέπει να επιταχυνθεί, γιατί τελευταίως έκανε μια μικρή κοιλιά.

Η μετάλλαξη Δέλτα, είπε ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Είναι της τάξης του 75%. Βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα”. Υπογράμμισε ότι από αυτά τα κρούσματα, «τα πιο πολλά, αλλά όχι όλα, αφορούν κυρίως νέες ηλικίες»,
***
Τι συμβαίνει όμως στην καθημερινότητά μας;
Συνάντησα το πρωί της Δευτέρας στην Αθήνα έναν Λοιμωξιολόγο,  μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, μου ζήτησε να μην δημοσιοποιήσω το όνομά του και φαινόταν πολύ ανήσυχος. Ιδιαίτερα προβληματισμένος μπορώ να πω πως ήταν. Μου αποκάλυψε ότι το τελευταίο διάστημα ήρθαν καταγγελίες για τελετές λήξης της σχολικής χρονιάς στα σχολεία  χωρίς σε πολλές από αυτές να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και σφόδρα ανησυχεί ότι  θα υπάρξουν  τις προσεχείς ημέρες κρούσματα σε αυτές τις ηλικίες που ακόμα δεν πρόλαβαν να εμβολιασθούν.

Ήταν και αυτός  βέβαιος ότι έως το τέλος του Σεπτεμβρίου η μοναδική μετάλλαξη που θα υπάρχει  στην χώρα μας θα είναι η μετάλλαξη «Δέλτα» και ότι η μόνη συνταγή για την επιβράδυνσή της είναι ο εμβολιασμός. Μου είπε και άλλα ο Λοιμωξιολόγος που πράγματι είναι ανησυχητικά. Για παράδειγμα, το Σαββατοκύριακο σε πλοίο που κάνει τη γραμμή των Κυκλάδων, οι περισσότεροι επιβάτες (στο εσωτερικό του πλοίου) δεν φορούσαν μάσκες. Ήταν στην πλειοψηφία τους τουρίστες που έλεγαν πως είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κάνει το τεστ. Σε μπαρ ενός νησιού των Κυκλάδων, νεαροί υπάλληλοι, μου είπε ο Λοιμωξιολόγος, αρνούνται να εμβολιασθούν. Όταν τους ρώτησε γιατί; Δεν πήρε απάντηση.
***
Εθελοντικός εμβολιασμός εφήβων
Ειδικά για τα σχολεία και λόγω των τελετών λήξης της σχολικής χρονιάς, όπου όντως σημειώθηκαν  συνωστισμοί η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών  Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα στοιχεία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και ανακοίνωσε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 με 17 ετών. «Ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα είναι ο εμβολιασμός των εφήβων», είπε χαρακτηριστικά. Θα απαιτείται βεβαίως και η συναίνεση των γονέων τους
***
Στα μπαρ μόνον κάτω από 50 ετών
Ένας άλλος επιστήμονας, ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, μου έλεγε ότι αυτό που έχει παρατηρήσει στο Λονδίνο τις τελευταίες ημέρες είναι ότι στα εστιατόρια και στα μπαρ η πλειοψηφία των πελατών είναι κάτω των 50 ετών. Αυτό αποδεικνύει ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αν και έχουν εμβολιαστεί προσέχουν πολύ περισσότερο από τους νεότερους. Δεν έχουν πετάξει τις μάσκες τους, τηρούν αποστάσεις και κυρίως αποφεύγουν τον συνωστισμό (και τους πανηγυρισμούς τώρα με το EURO). Στην Αγγλία,  αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, έχουν παρουσιαστεί στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ένα 4% των εμβολιασμένων με Pfizer και ένα 8% εμβολιασμένων με AstraZeneca πιθανόν να νοσήσουν βαριά.
***
Το χωριό με τους λιγότερους εμβολιασμούς
Πάμε τώρα σε ένα χωριό, έξω από τα Τρίκαλα, όπου κατέχει το ρεκόρ των ανεμβολίαστων. Το ανέφερε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου στη σύσκεψη που έγινε την Δευτέρα το πρωί υπό τον Πρωθυπουργό. Το χωριό αυτό  έχει 500 κατοίκους (ενεργός πληθυσμός) από τους οποίους μόνον 50 έχουν εμβολιαστεί. Οι υπόλοιποι αρνούνται. Και ο Δήμαρχος διερωτήθηκε; Ποιος φταίει; Μήπως ότι ορισμένοι  κάτοικοι πιστεύουν σε… μεταφυσικά φαινόμενα (ότι δηλαδή το εμβόλιο θα τους αλλάξει το DNA τους); ή μήπως φταίει ο ιερέας του χωριού που πιθανόν να μην ακολουθεί τις οδηγίες της Εκκλησίας για τον εμβολιασμό. Ή φταίνε οι δημοτικές αρχές που δεν είχαν επιχειρήματα να πείσουν τους κατοίκους να εμβολιαστούν.
***
Αθλητές που η αλκή τους αψηφά τους κόπους
Γέμισε ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου με τις αθλήτριες και με τους αθλητές  με τις εθνικές στολές τους που θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάνοντάς μας για άλλη μια φορά υπερήφανους. Οι περισσότεροι βέβαια αθλητές (όπως οι Πετρούνιας, η Κορακάκη και η Στεφανίδη) ακόμα συνεχίζουν την προετοιμασία τους. Οι υπόλοιποι έδωσαν το παρών τους στην πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου να τους ευχηθεί καλή επιτυχία.
Ήταν για τους αθλητές μας μια δύσκολη περίοδος λόγω της πανδημίας, άλλωστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο, επρόκειτο να διεξαχθούν πέρυσι, αλλά λόγω της πανδημίας αναβλήθηκαν για εφέτος: «Είναι μεγάλη τιμή για σας να εκπροσωπείτε την πατρίδα μας στην κορυφαία παγκόσμια διοργάνωση που επιδιώκει να εξάρει το υγιές αθλητικό πνεύμα, όπως εκφράστηκε από τους αρχαίους προγόνους μας και όπως μετουσιώθηκε στη σύγχρονη εποχή. Και ταυτόχρονα είναι μεγάλη τιμή για όλους εμάς να εκπροσωπούμαστε από αθλητές που «η αλκή τους αψηφά τους κόπους», όπως χαρακτηριστικά έγραψε στον Πρώτο από τους Ολυμπιόνικους ύμνους του ο Πίνδαρος, ο μεγάλος αρχαίος λυρικός», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
***
Σύναξη υπουργών Άμυνας στην Ελλάδα
Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Έντεκα υπουργοί Άμυνας από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια θα βρίσκονται στις 13 Ιουλίου στην Ελλάδα. Θα επισκεφθούν την έκθεση εξοπλισμών, αλλά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τους οργανώνει και μια μίνι κρουαζιέρα στον Σαρωνικό. Το φαντάζεστε; Έντεκα υπουργοί Άμυνας, μαζί τους και ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για αμυντική βιομηχανία, όλοι τους σε ένα καράβι, να πηγαίνουν κρουαζιέρα με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού να παίζει τραγούδια; Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να μην άνοιξε ακόμα την Ελλάδα για τους Βρετανούς τουρίστες, αλλά ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας θα έρθει στην Ελλάδα για διμερείς επαφές. Θα μείνει άραγε μόνον στις συναντήσεις με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο ή θα κάνει και αυτός μια βόλτα σε κάποιο κοντινό νησί. Στην Ελλάδα θα ερχόταν και η Φλοράνς Παρλί, αλλά τελικά αποφάσισε να μείνει στο  Παρίσι προετοιμάζοντας την παρέλαση για την εθνική επέτειο της Γαλλίας, στις 14 Ιουλίου. Άλλωστε η κυρία Παρλί είναι πολύ πιθανόν να συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας στη Γαλλία, στις 21 Ιουλίου. Την ημέρα αυτή θα γίνει σε ειδική τελετή η παράδοση του πρώτου Rafale στην Πολεμική Αεροπορία.
***
Father Alex Καρλούτσος
Ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος (ή όπως όλοι τον γνωρίζουν στις ΗΠΑ «Father Alex») είναι ένας κληρικός από τον Πύργο Ηλείας και καταγράφεται στην Ιστορία ως ο μοναδικός Έλληνας συνομιλητής όλων των Αμερικανών προέδρων που ξέρει το Οβάλ Γραφείο περίπου όπως την παλάμη του. Είχε ιδιαίτερη σχέση με όλους τους διατελέσαντες Προέδρους των ΗΠΑ και όσοι επισκέπτονται το λιτό του γραφείο στην 79η οδό του Μανχάταν δίπλα στο Σέντραλ Παρκ,  δεν μπορεί  παρά να δουν τις φωτογραφίες του Father Alex  με τον Τζίμι Κάρτερ, τον Ρόναλντ Ρίγκαν, τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο αλλά και τον νεότερο, τον Μπιλ Κλίντον, τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Ντόναλντ Τραμπ και, κυρίως, με τον Τζο Μπάιντεν. Οι σχέσεις του με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου και νέο πλανητάρχη  είναι ιδιαίτερα φιλικές. Ο ίδιος επισημαίνει τη σχέση του Τζο Μπάιντεν με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, λέγοντας πως κρατάει από τα πρώτα του χρόνια στο Ντελαγουεάρ, ενώ, ενδεικτικό της δημοφιλίας του στους ομογενείς είναι το προσωνύμιο «Μπαϊντενόπουλος», το οποίο ο ίδιος κατά καιρούς υπενθυμίζει. Γιατί σας τα  λέω όλα αυτά; Πρώτον επειδή τελευταίως ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος είχε εκφράσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί  από τις διοικητικές του αρμοδιότητες στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής και δεύτερον εντείνονται οι φήμες που θέλουν τον πατέρα Καρλούτσο να είναι ο επόμενος Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα. Λέτε;
***
Ένα ήρεμο Πολιτικό Συμβούλιο
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που περίμεναν μία νέα αντιπαράθεση ίσως και σύγκρουση  ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα (και τους λεγόμενους «προεδρικούς») με την «εσωκομματική αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο οι προσδοκίες τους διαψεύσθηκαν. Η μεγάλη διαφορά που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα, έκαναν τους εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Τσίπρα να… σιγήσουν,. Αλλά έως πότε;

Τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβαν πάντως, όπως αποδείχθηκε, το μήνυμα που τους έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης και έτσι εστίασαν στο πολιτικό σκέλος και στην αντιμετώπιση του αντιπάλου, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας. Το τριήμερο της Συνδιάσκεψης κύλησε, σε γενικές γραμμές, μέσα σε κλίμα ενότητας και συσπείρωσης. Με την ατάκα του κ. Τσίπρα: «Αν θέλουμε να κερδίσουμε το κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά». Αυτοί όμως που δεν εισέπραξαν (για άλλη μια φορά) το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για μετεκλογική συνεργασία ήταν τα μέλη του ΚΙΝΑΛ και η Φώφη Γεννηματά, που απέρριψαν την πρόσκληση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντα ότι θα κατέβουν αυτόνομα στις εκλογές.
***
Τι γύρευαν ελληνικά F-16 στη Μαύρη Θάλασσα
Στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμφώνως σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ, η χώρα μας συμμετείχε με ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε Πολυεθνική Διακλαδική άσκηση ADEX – Air Defence Exercise, στην Μαύρη Θάλασσα εντός FIR Βουκουρεστίου. Στην άσκηση συμμετείχε η Ναυτική Συμμαχική Δύναμη του ΝΑΤΟ καθώς και μαχητικά αεροσκάφη επιπλέον της Ελλάδας από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Ρουμανία καθώς και ένα αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποίησης E-3A AWACS του ΝΑΤΟ. Τι έκαναν τα ελληνικά F-16 στη Μαύρη Θάλασσα; Κατά την διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν σενάρια αεροπορικής προστασίας και προσβολής Ναυτικής Δύναμης, στο πλαίσιο των οποίων το ελληνικό ζεύγος F-16 επιχείρησε σε ρόλο ESCORT των επιτιθέμενων αεροσκαφών.
***
Ο Μητσοτάκης, ο Τομ Χανς και ο Τζεφ Μπέζος

Κυριακή  βράδυ και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη βρέθηκαν στην Αντίπαρο με εκλεκτή παρέα. Ήταν προσκεκλημένοι του μεγαλοεπιχειρηματία και παραγωγού του Χόλυγουντ Μπάρι Ντίλερ και της κορυφαίας σχεδιάστριας Νταιάν φον Φούρστενμπεργκ που κάνουν διακοπές στο Αιγαίο, ενώ γύρω από το τραπέζι βρίσκονταν επίσης εκεί ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του πλανήτη ο Τζεφ Μπέζος, ο Τομ Χάνκς και η σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον και ο δημοσιογράφος- παρουσιαστής του CNN Άντερσον Κούπερ. H βραδιά, μαθαίνω πως  κύλησε με χαλαρή συζήτηση για το ελληνικό καλοκαίρι, τα νησιά, την σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας, τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και για σχέδια να γυριστούν κι άλλες ταινίες στη χώρα μας.