Ορισμένοι χρήστες του Facebook στις Ηνωμένες Πολιτείες συναντούν στο προφίλ τους μια ερώτηση που ρωτά εάν ανησυχούν ότι κάποιος που γνωρίζουν μπορεί να γίνει εξτρεμιστής. Άλλοι ειδοποιούνται ότι ενδέχεται να έχουν εκτεθεί σε εξτρεμιστικό περιεχόμενο.

Όπως ανέφερε στο CNN ο εκπρόσωπος του Facebook, Άντι Στόουν, τα παραπάνω αποτελούν τμήμα των δοκιμών που διεξάγει η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Redirect η οποία στοχεύει στην καταπολέμηση του εξτρεμισμού. Οι σχετικές προειδοποιήσεις εμφανίστηκαν σε λογαριασμούς χρηστών την προηγούμενη Πέμπτη.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος «της ευρύτερης προσπάθειας της εταιρείας να βρει τρόπους παροχής υποστήριξης προς τους ανθρώπους που βρίσκονται στο Facebook, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν εμπλακεί ή να έχουν εκτεθεί σε εξτρεμιστικό περιεχόμενο ή να γνωρίζουν κάποιον που ίσως βρίσκεται σε κίνδυνο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να αφαιρεί εξτρεμιστικό περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες, αν και η εταιρεία κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα στον εντοπισμό και στην αφαίρεση σχετικού περιεχομένου, ακόμη και από ομάδες που δεν έχουν κρύψει τις προθέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι το Facebook έχει βρεθεί στο στόχαστρο τόσο του κοινού όσο και νομοθετικών σωμάτων, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι οι αλγόριθμοι της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης διαιρούν τους ανθρώπους και τους ωθούν προς εξτρεμιστικές ιδεολογίες. Προφανώς αυτό είναι κάτι που η ίδια η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά.

Ουσιαστικός στόχος του προγράμματος προτροπών είναι να βοηθήσει κάποιον να παρέμβει εάν ανησυχεί για ένα αγαπημένο του πρόσωπο που θα ενταχθεί σε μια βίαιη εξτρεμιστική ομάδα ή κίνημα.

Το Facebook, όπως και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθούν γενικά να ελέγξουν τις εκδηλώσεις εξτρεμισμού, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι όλες αυτές οι προσπάθειες (αν και θεμιτές) έρχονται με σημαντική καθυστέρηση.

Πηγή ot.gr