Όσοι παρακολουθούν τις τελευταίες ημέρες τα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ παρατηρούν ότι τα κρούσματα, ενώ είχαν τις προηγούμενες ημέρες μειωθεί, ξαφνικά από τις αρχές αυτής της εβδομάδας άρχισαν και πάλι την ανοδική τους πορεία.Τι ακριβώς συνέβη;  Γιατί την Τετάρτη τα κρούσματα ήταν 605 και την Πέμπτη 761; Πού οφείλεται αυτή η ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών; Μήπως είναι τυχαία; Οι ειδικοί παρακολουθούν τα στοιχεία με πολλή προσοχή. Περιμένουν και άλλα αποτελέσματα ώστε να εξάγουν συμπεράσματα. Ωστόσο δύο ειδικοί, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος- Μελέτιος Δημόπουλος και ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, συμφωνούν ότι η αύξηση οφείλεται στην επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, στην χαλαρότητα και στην απροθυμία ορισμένων να εμβολιαστούν. Ορισμένοι, επειδή έχουν πετάξει τις μάσκες και έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα, νόμισαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον φονικό ιό. Αλλά καθόλου δεν είναι έτσι τα πράγματα.
***
Να εμβολιαστείτε όλοι
Όπως ορθά επισημαίνει ο πρύτανης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόνον το 35% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί και το 50% έχει λάβει τη μία δόση. Συνεπώς απαιτείται να υπάρξει αύξηση του αριθμού των πλήρως εμβολιασμένων ώστε να κτιστεί το τείχος ανοσίας. Ο κ. Μόσιαλος υπολογίζει ένα ποσοστό 20%  τους «σκληρούς», όπως τους χαρακτηρίζει «αρνητές του εμβολίου», οι οποίοι πρέπει πάση θυσία να αλλάξουν νοοτροπία και να πεισθούν να εμβολιαστούν. Και για να τους πείσει παραθέτει στοιχεία από την Αγγλία, όπου οι ασθενείς με την μετάλλαξη «Δέλτα» μετριούνται σε 26.000 την ημέρα με υπολογισμό ότι έως τις 20 Ιουλίου μπορεί να φθάσουν και τις 60.000 την ημέρα. Αυτό, κατά τον κ. Μόσιαλο, σημαίνει ότι το σύνολο των ενηλίκων στην Αγγλία έως τον Αύγουστο θα έχει είτε εμβολιασθεί, είτε να θα νοσήσει είτε και τα δύο μαζί.
Ο πρωθυπουργός όπου πάει και όπου βρεθεί κάνει συνεχώς εκκλήσεις προς τους πολίτες να εμβολιαστούν. Χθες στη Δράμα περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και συνομίλησε με πολίτες, ενθαρρύνοντας τους να εμβολιαστούν. «Να εμβολιαστείτε όλοι», τους είπε , με τους πολίτες να απαντούν θετικά, ενώ πολλοί ανέφεραν ότι το έχουν πράξει ήδη.  Την ίδια ώρα ο     πρύτανης κ. Δημόπουλος με δραματικό του μήνυμα προς του φοιτητές και τις φοιτήτριες τους προτρέπει να εμβολιαστούν εδώ και τώρα, ώστε να μπορούν να βγουν έξω με ασφάλεια και να αφήσουν τον κορωνοϊό στο χθες.
***
Σαρώνουν οι μεταλλάξεις
Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού στην Ελλάδα αυξάνονται καθώς μόνο την περίοδο 31 Μαρτίου 2021 έως 21 Ιουνίου 2021 ανιχνεύθηκαν 821 δείγματα εκ των οποίων τα 790 αφορούν στο στέλεχος Alpha, 6 αφορούν στο Βeta και 25 αφορούν στο Delta. Εκ των 340 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, τα 333 αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K), και 7 αφορούν στο C.36.Καμπανάκι για την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» στην Ελλάδα έκρουσε μέσω του «Live News» o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κάνοντας λόγο ότι το συγκεκριμένο στέλεχος μπορεί να έχει κυριαρχήσει στην χώρα μέχρι τις 15 Αυγούστου.
***
Γρηγοράκος: «Αυτή η κατάρα του κορωνοϊού»
«Είναι κατάρα αυτή η νόσος», λέει σήμερα, μετά από 4,5 μήνες που πήρε εξιτήριο από την ΜΕΘ του Σωτηρία ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ιατρός καθηγητής πνευμονολογίας, πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής. Επί 2,5 μήνες, λέει, πηγαίνει καθημερινώς σε κέντρο αποκατάστασης και κάνει γυμναστική και κολυμπά στην πισίνα κάνοντας ειδικές ασκήσεις, με αποτέλεσμα να έχει επανέλθει η αποκατάσταση της υγείας του στο 85%. Ας μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΜΕΘ έχασε 42 κιλά: «Υπήρξε μεγάλη απώλεια των μυϊκών ιστών- μυοπάθεια της ΜΕΘ που δύσκολα επανέρχονται. Απαιτείται επίμονη και επίπονη προσπάθεια», λέει, αλλά δείχνει ικανοποιημένος γιατί μπορεί τώρα και ξαναπάει στη δουλειά του. Εργάζεται και πάλι προσφέροντας υπηρεσίες στους συνανθρώπους μας στις ΜΕΘ. Ο κορωνοϊός, αυτή η κατάρα, όπως επιμένει να την χαρακτηρίζει (και δεν έχει άδικο) αφήνει πολλά τραύματα. Να σκεφτείτε ότι για να μπορέσει να υπάρξει αποκατάσταση της υγείας του λαμβάνει καθημερινώς ειδική διατροφή για να ενισχύσει το μυϊκό του σύστημα: «Τρώω εννέα ασπράδια την ημέρα, λαμβάνω τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και Βιταμίνη D». Και δεν διστάζει να απευθύνει για άλλη μια φορά δραματική έκκληση προς όλους να σπεύσουν να εμβολιασθούν, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση, στο θέμα των εμβολιασμών, που θεωρεί ότι τα πήγε καλά, να αποφεύγει τα επικοινωνιακά λάθη.
***

ΠτΔ: Εκπροσωπώ όλους τους Έλληνες
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναγορεύθηκε σε ειδική τελετή σε Επίτιμη Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στην αντιφώνησή της η Πρόεδρος αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα στις αρμοδιότητες που έχει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όμοιες με αυτές του δικαστή όσον αφορά τις αποστάσεις που πρέπει να διατηρεί από κομματικές σκοπιμότητες. Το σημείο που ξεχώρισα από την αντιφώνησή της έχει ως εξής: «Ο Προέδρος της Δημοκρατίας, όπως και ο δικαστής, οφείλει να ακούει με προσοχή όλες τις πλευρές, να συνθέτει τις διαφορές. Ο ρυθμιστικός μου ρόλος, όπως περιγράφεται στο Σύνταγμα, και η ενωτική υπέρβαση των κομματικών σκοπιμοτήτων, προϋποθέτει την απόσταση και την αμεροληψία. Δεν εκπροσωπώ καμία παράταξη, αλλά όλους τους Έλληνες. Ως Πρόεδρος, παραμένω στο τέλος της ημέρας όπως ακριβώς και στη δικαστική μου διαδρομή: ένας δημόσιος λειτουργός, προσηλωμένος στο γενικό και στο εθνικό συμφέρον».
***
Όταν έπεσε ο Πικάσο
Το γεγονός ότι έπεσε ο πίνακας του Πικάσο, στην αίθουσα της Αστυνομίας και η φωτογραφία ενός ανθρώπου με μακό μπλουζάκι και μάσκα να κρατά χωρίς γάντια τον Πικάσο, τροφοδότησε πικρόχολα σχόλια στο Διαδίκτυο. Ανάγκασε ακόμα και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να παραδεχτεί ότι έγινε κάποιο ατύχημα και ότι ο πίνακας δεν έπρεπε να είχε πέσει: «Κακώς συνέβη. Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι ήταν καλό αυτό που έγινε» ήταν το λακωνικό σχόλιο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την πτώση του πίνακα του Πικάσο, που προκάλεσε την οργή των πολιτών και διέσυρε διεθνώς τη χώρα. Ίσως πάλι να μην ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ακόμα και ο Πρωθυπουργός, λίγη αργότερα μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς (χωρίς αν την κατονομάζει) στην  πτώση του πίνακα ζητώντας να υπάρξει η προσήκουσα επιμέλεια. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην περιπέτεια ενός Αυστραλού εκατομμυριούχου που είχε στην κατοχή του έναν Πικάσο αξίας εκατομμυρίων δολαρίων και που έκανε μια αδέξια κίνηση και τον κατέστρεψε.
***
***
Ένταση πάλι με τον Βελόπουλο και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού
Ένταση δημιουργήθηκε στη Βουλή για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οχι αυτή την φορά δεν ήταν ο Παύλος Πολάκης που την προκάλεσε άλλα ο Κυριάκος Βελόπουλος. Τον θυμάστε; Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός όταν ήταν τηλεπωλητής και διαλαλούσε την κρέμα «Βυζαντινόν», η οποία συν τα  άλλα προσόντα που είχε προστάτευε και από τον κορωνοϊό. Την Πέμπτη στη Βουλή όμως μεσούντος του καύσωνος, απαίτησε να δει  τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των βουλευτών και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την προτροπή της προς τους πολίτες να εμβολιαστούν: «Να βγάλετε όλοι τα πιστοποιητικά σας του εμβολιασμού να δω πόσοι εμβολιάστηκαν από εσάς που θέλετε να κάνετε τον εμβολιασμό και υποχρεωτικό, όλοι, όλοι», έλεγε, προκαλώντας, όπως αναμενόταν την αντίδραση βουλευτών της ΝΔ. Εις εξ αυτών, ο Βασίλης Υψηλάντης που τον διαδέχθηκε στο βήμα της Βουλής έβγαλε το κινητό του και του το έδειξε, κατηγορώντας τον κ. Βελόπουλο για λαϊκισμό.
***
Τα «βατράχια» και τα Jet Ski του Πολεμικού Ναυτικού
Έχουν, πλέον οι Έλληνες κομάντο ως σήμα (και έμβλημα) το «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» και η νεοσύστατη Μονάδα Διοίκησης Ειδικού Πολέμου πραγματοποίησε την πρώτη της διακλαδική εντυπωσιακή άσκηση, κόβοντας την ανάσα. Το έμβλημα «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ», το έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και  προέρχεται από τον διάλογο της Σπαρτιάτισσας μάνας η οποία έδωσε το πολεμικό ξίφος στον γιο της και εκείνος της είπε: «είναι κοντό μάνα, δεν φτάνει να χτυπήσω τον εχθρό» και αυτή του απάντησε «και βήμα πρόσθες», δηλαδή την ώρα του πολέμου «κάνε άλλο ένα βήμα μπροστά, πήγαινε πιο κοντά στον εχθρό σου». Ήταν όντως εντυπωσιακή η άσκηση για όσους την παρακολούθησαν. Και δεν ήταν μόνον οι ρίψεις αλεξιπτωτιστών που έγιναν με απόλυτη ακρίβεια σε ξηρά και θάλασσα, ούτε οι προσβολές των αεροσκαφών F-16 και των επιθετικών ελικοπτέρων «Απάτσι», εναντίον στόχων, ούτε τέλος η χρήση αερόστρωμνου τύπου ZUBR του Πολεμικού Ναυτικού και αποβίβαση στελεχών με χρήση λέμβων Jet- ski, αλλά τα «βατράχια»! Οι βατραχάνθρωποι δηλαδή που επιχείρησαν διείσδυση με χρήση συσκευών κλειστού κυκλώματος, ανακατάληψη δηλαδή βραχονησίδας
***
Όταν δείχνει το θερμόμετρο 42 βαθμούς στο Άγνωστο Στρατιώτη

Ο θυμόσοφος λαός χρησιμοποιούσε όπως οι παλαιότεροι ενθυμούνται συχνά τη φράση «τσολιάς στ΄ ανάκτορα» υποδηλώνοντας την προνομιακή μεταχείριση που τυγχάνει κανείς έναντι άλλων.  Εκ των πραγμάτων όμως αποδεικνύεται ότι η λαϊκή ρήση έχει και τις αστοχίες της ιδίως όταν βλέπει κανείς τους ευζώνους να «φυλάττουν Θερμοπύλες» μέσα στο λιοπύρι των 43 και  … βάλε βαθμών κελσίου.  Γι΄ αυτό και χθες το μεσημέρι  ο επόπτης αξιωματικός της φρουράς  στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη,  μεριμνούσε ώστε κάνει υποφερτή την ωριαία βάρδια των αλύγιστων ευζώνων.  Ενεργώντας βάσει σχετικών οδηγιών, κάθε λίγα λεπτά τους σκούπιζε το μέτωπο  και τους διόρθωνε τη στολή.. Όταν δε, χτυπούσαν το πόδι τους, ο επόπτης τους προσέγγιζε, εκείνοι έμπαιναν στο φυλάκιο και τους  έβαζε νερό στο στόμα με ένα ποτηράκι, χωρίς να κουνηθούν. Το ενδιαφέρον αυτό θέαμα, ως αποτέλεσμα πειθαρχίας – άσκησης  – συντονισμού, παρακολουθούσαν δεκάδες τουρίστες  εκφράζοντας τον θαυμασμό τους.  Και κάτι ακόμα. Οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς ήταν εκείνοι που πρώτοι έσπευσαν να δώσουν αίμα στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τον εθελοντή αιμοδότη Σωτήρη Τσιόδρα.