Οι αβαθείς της Δεξιάς και της Αριστεράς

Ο Χαράλαμπος   Αναγνωστόπουλος, ο καθ΄ ομολογία συζυγοκτόνος, αποδεικνύεται ένας κυνικός, ασυναισθηματικός δολοφόνος, βαθιά εξουσιαστικός και χειριστικός απέναντι στη γυναίκα του. Είναι φανερό πια πως είχε αναπτύξει την ιδιοκτησιακή αντίληψη απέναντι στην Καρολάϊν. Την θεωρούσε κτήμα του και για αυτό είχε «φυτέψει» κάμερες σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού για να παρακολουθεί όλες τις κινήσεις της και επιπλέον δεν την άφηνε να ξεμυτίσει από το σπίτι των Γλυκών Νερών. Την επιτηρούσε και την παρακολουθούσε διαρκώς…
Ο φόνος δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι ήταν προσχεδιασμένος και επιπλέον από την συμπεριφορά του προκύπτει ότι είναι βαθιά κοινωνιοπαθής. Νοιάζεται κυρίως για την εικόνα του, θέλει να εμφανίζεται ατσαλάκωτος και είναι βαθιά arrogant.
Και επειδή πολλοί έχουν βαλθεί να λένε διάφορα για τις αρχές, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε  ότι το Εγκληματολογικό της Αστυνομίας είχε τη βεβαιότητα εδώ και 20 ημέρες πως αυτός ήταν ο δολοφόνος. Καθυστέρησαν, γιατί απλούστατα έπρεπε να δέσουν πλήρως την υπόθεση απέναντι στις δικαστικές αρχές. Όταν αυτό συνέβη τον πήραν  άρον- άρον από την Αλόννησο και τον έφεραν στην Αθήνα όπου ομολόγησε την πράξη του καθώς τα στοιχεία ήταν συντριπτικά εις βάρος του…
Πολίτικά τώρα η εξιχνίαση του εγκλήματος χάλασε το αφήγημα του φόβου το οποίο, όπως αποδείχθηκε επιχείρησαν να το αξιοποιήσουν οι αβαθείς της Δεξιάς και της Αριστεράς. Αυτά τα ολίγα για να τελειώνουμε με αυτήν την υπόθεση που συντάραξε την ελληνική κοινωνία και πήγε να αποπροσανατολίσει και το πολιτικό σύστημα.
***
Τρώγοντας με τον Ερντογάν
Ήταν ένα επίσημο δείπνο που παρέθεσε το ζεύγος Εμινέ και Ταγίπ Ερτνογάν προς τιμή των αρχηγών κυβερνήσεων και των  εκπροσώπων τους που μετείχαν στη Διαβαλκανική Διάσκεψη στην Αττάλεια. Το δείπνο δόθηκε σε ξενοδοχείο της περιοχής και η αλήθεια είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις φιλοξενίας οι Τούρκοι παίρνουν καλό βαθμό. Ας αρχίσω, προτού σας μεταφέρω τι ειπώθηκε στο δείπνο με το μενού που πρόσφερε ο Ερντογάν στους καλεσμένους του: Πρώτα σέρβιραν μια δροσερή  πράσινη σαλάτα, εν συνεχεία, για ορεκτικό, προσφέρθηκαν γαρίδες και αστακός ψητός, το κύριο πιάτο ήταν λαβράκι πάνω σε βραστά χόρτα μαριναρισμένο με λαδολέμονο και στο τέλος γλυκό (τι άλλο; ) μπακλαβάς.
Οινόπνευμα δεν υπήρχε, αλλά στο τραπέζι υπήρχαν διάφοροι χυμοί (κυρίως από ρόδι), που συνόδευαν το φαγητό. Την χώρα μας στη Διαβαλκανική εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος στο τραπέζι κάθισε δίπλα στην Αλβανίδα υπουργό Εξωτερικών και στην Γενική Γραμματέα της Διαβαλκανικής (επίσης Αλβανίδα) ενώ από την άλλη μεριά, επίσης δίπλα του είχε το ζεύγος Χούλια και Μελβούτ Τσαβούσογλου. Η Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου την προεδρία της Διαβαλκανικής και για το λόγο αυτό είχε πρωτεύουσα θέση στο τραπέζι το Ερτνογάν, δίπλα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.
***
Πολιτικές συζητήσεις δεν υπήρξαν στο δείπνο όχι για κανέναν ιδιαίτερο αλλά επειδή υπήρχαν σε αυτό και οι σύζυγοί των συνδαιτυμόνων. Έτσι κυριάρχησαν τα κοινωνικά ζητήματα και τα  περιβαλλοντικά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή για την οποία η Εμινέ Ερντογάν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συζητήθηκε ακόμα η περιβόητη βλέννα που κάλυψε τον Βόσπορο (τι είναι και πώς δημιουργήθηκε), έγιναν αρκετές συζητήσεις για την πανδημία και τα εμβόλια, για τον τουρισμό και για άλλα θέματα την ώρα που ο Ερντογάν φρόντισε να υπάρχει και ορχήστρα με ζωντανή μουσική που έπαιξε διάφορα τραγούδια από τις χώρες των προσκεκλημένων στη Διαβαλκανική, αλλά δεν έπαιξε κάποιο ελληνικό τραγούδι. Στο τέλος δεν ήταν λίγοι αυτοί που θέλησαν να έχουν μια σέλφι μαζί με το ζεύγος Εμινέ και Ταγίπ Ερντογάν
Ο Έλληνας υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης μαθαίνω ότι σε όλη τη διάρκεια του δείπνου, αλλά και της Διαβαλκανικής κράτησε ένα σοβαρό χαμηλό προφίλ, χωρίς να δημιουργεί θόρυβο γύρω από το όνομά του και γύρω από την χώρα μας που την  εκπροσωπούσε, όπως αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις. Είχε κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και με τον ομόλογό του κ. Ονάλ, με τον οποίο έκανε ένα είδος απολογισμού για τι έχει προχωρήσει στις μεταξύ τους συνομιλίες, τι δυσκολίες υπήρξαν και τι πρέπει να συνεχισθεί.
Να σημειώσω τέλος ότι στο δείπνο του Ερντογάν προς τιμών των συμμετασχόντων στη Διαβαλκανική βρισκόταν και ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος είδε κατ΄ιδίαν τον κ. Ερντογάν και μετέφερε την συνομιλία του που αφορούσε τις σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ (και κατ΄ επέκταση Τουρκίας- Ελλάδας) στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόοδος στο Κυπριακό αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για βελτίωση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, είπε ο κ. Μπορέλ στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
***
Οι τραπεζίτες της στρογγυλής τραπέζης
Τους είχε κλεισμένους επί τρεις ημέρες, ωσάν να τους κρατούσε… όμηρους, σε ένα παλαιό, απομονωμένο πλην όμως επιβλητικό πανδοχείο έξω από την Φρανκφούρτη η Κριστίν Λαγκάρντ τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης. Ήταν, βλέπετε η πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση της ΕΚΤ και η Κριστίν τους ζήτησε πρώτον να προσέλθουν όλοι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις  και δεύτερον να κάνουν συνεχώς self-test, ώστε να αποκλειστεί η κάθε περίπτωση να μεταδώσουν τον ιό οι τραπεζίτες.
Τους έβαζε να καθίσουν με αποστάσεις στα γεύματα σε στρογγυλό τραπέζι, χωρίς κοστούμια και γραβάτες και τους άφησε μόνον μία φορά να βγουν έξω από το πανδοχείο για την λεγόμενη οικογενειακή φωτογραφία. Οι τραπεζίτες κρατώντας τις αποστάσεις, χωρίς μάσκες και κοστούμια, αλλά παρά τον εγκλεισμό τους φαίνονταν χαρούμενοι. Όπως μου εξήγησε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας το μοναδικό θέμα συζητήσεως ήταν το monetary policy strategy και τίποτα άλλο.
Περισσότερες λεπτομέρειες δεν λένε οι τραπεζίτες της στρογγυλής τραπέζης, παρά μόνον ότι «η συζήτηση ήταν πολύ υπεύθυνη, με αίσθηση καθήκοντος για το μέλλον. Ενα χρόνο το προετοιμάζαμε με webex», τεράστιος όγκος δουλειάς», λέει ο κ. Στουρνάρας Στην οικογενειακή φωτογραφία, αυτή που οι τραπεζίτες είναι έξω από το πανδοχείο εμφανίζεται και μία γυναίκα πέραν της Κριστίν Λαγκάρντ. Είναι Ισαμπέλ Σνάμπελ, Γερμανίδα, μέλος της Executive Board της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
***
Θέλω να ξαναμάθω να περπατώ
Για την βασανιστική μάχη που έδωσε με τον κορωνοϊό, αναφέρεται ο επικεφαλής της παράταξης Οικολογία – Αλληλεγγύη Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο κ. Τρεμόπουλος, σημείωσε πως «ήμουν διασωληνωμένος 22 μέρες. Ξεκίνησε με έναν απλό βήχα, έκανα το τεστ βρέθηκα θετικός, το οξυγόνο ήταν χαμηλό και γι’ αυτό θέλησα να πάω στο νοσοκομείο (…) Με έβαλαν στη ΜΕΘ και έχασα την επαφή με την πραγματικότητα. Πέρασα τρεις πνευμονίες, νεφρική ανεπάρκεια. Έχασα πάνω από 20 κιλά. Είμαι σε κέντρο αποκατάστασης για να ξαναμάθω να περπατώ»,
***
Η κατάργηση της μάσκας
Το θέμα της κατάργησης της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από την Επιτροπή Ειδικών, αναμένεται να εξετασθεί την Πέμπτη από τους ειδικούς, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. «Όλοι ελπίζουμε ότι βρισκόμαστε κοντά σε αυτό δεδομένης και της επιδημιολογικής εικόνας, σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μια απόφαση την οποία θα πρέπει να λάβουν οι ειδικοί, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία, εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα αυτό στην Επιτροπή των Ειδικών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
***
Επαρκή εμβόλια και για τον χειμώνα
Υπάρχουν επαρκή εμβόλια και για τον χειμώνα, για το επόμενο έτος, σε περίπτωση που φαίνεται αρκετά πιθανό να χρειαστεί μία επιπλέον ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό μας, λέει ο Πρωθυπουργός και κάλεσε για άλλη μια φορά τις νεότερες ηλικίες να εμβολιαστούν. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 7,5 άτομα..
***
Καλοκαίρι χωρίς θερινά τμήματα στη Βουλή
Ίσως να γνωρίζετε ότι τούτο το καλοκαίρι, όπως και πέρυσι, δεν θα λειτουργήσουν θερινά τμήματα στη Βουλή: «Υπάρχει σημαντικό νομοθετικό έργο που πρέπει να προωθηθεί», μου λένε οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού Και δεν έχουν άδικο. Γιατί, μαθαίνω ότι με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το εργασιακό νομοσχέδιο παίρνει σειρά το επίσης σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και η αξιολόγηση στην Παιδεία. Για να ξέρετε, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο (που θα συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο)  είναι για την κυβέρνηση άλλη μια «δύσκολη» μεταρρύθμιση που αναμένεται να οξύνει το πολιτικό κλίμα και πιθανότατα να ξεσηκώσει αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων. Όσον αφορά την κύρωση στη Βουλή και τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία δεν έχει ακόμα οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία που μπορεί να συζητηθεί, αν και δεν αποκλείεται να το δούμε και αυτό μέσα στον Ιούλιο ή το πολύ στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου προτού κλείσει για λίγες ημέρες η Βουλή λόγω Δεκαπενταύγουστου.
***
Ο ανασχηματισμός στην Κύπρο, οι γυναίκες υπουργοί και η Ανόρθωση
Ενώ εδώ στην Αθήνα η κυβέρνηση εξορκίζει και ανασχηματισμό και τις πρόωρες εκλογές, στην Κύπρο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Η πρόθεσή του βεβαίως ήταν να σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με συμμετοχή στελεχών και από άλλα κόμματα, πλην όμως αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και έτσι τοποθέτησε νέους υπουργούς από το κόμμα ΔΗΣΥ που κυβερνά. Πρόσθεσε στην κυβέρνηση περισσότερες γυναίκες, άφησε εκτός κυβερνητικού σχήματος τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και στο τιμόνι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά την επεισοδιακή παραίτηση της Έμιλυς Γιολίτη, τοποθέτησε την Στέφη Δράκου, η οποία διετέλεσε Γενική Διευθύντρια της Λαϊκής Ασφαλιστικής έως το 2007 ενώ μετέπειτα ανέλαβε Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου . Είναι ιδρυτικό μέλος του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου. Άλλαξε τον υπουργό Υγείας. Ίσως να είναι η πρώτη φορά που αλλάζει ο υπουργός Υγείας, ενώ ακόμα η πανδημία δεν έχει εξαλειφθεί. Και κάτι ακόμα: Φαίνεται ότι το ποδοσφαιρικό σωματείο «Ανόρθωσις», με έδρα την κατεχόμενη Αμμόχωστο, βγάζει υπουργούς. Ο κ. Κούσιος μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε διατελέσει Πρόεδρος της Ανόρθωσης. Ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας είχε διατελέσει και αυτός Πρόεδρος της Ανόρθωσης.