Ο λόξιγκας συμβαίνει όταν το διάφραγμα ξαφνικά συσπάται χωρίς τη θέλησή σας, ενώ την ίδια στιγμή ο λάρυγγας συσπάται επίσης, η επιγλωττίδα κλείνει, και αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να εμποδίζεται η ροή του αέρα.

Ερευνητές ωστόσο, φέρεται να έχουν την απάντηση και αυτή ονομάζεται «εργαλείο αναρρόφησης και κατάποσης» (FISST). Κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ως HiccAway.

Η πλαστική συσκευή κοστίζει 14 δολάρια και είναι ένα άκαμπτο καλαμάκι σχήματος L που έχει ένα επιστόμιο στο ένα άκρο και ένα ρυθμιζόμενο καπάκι με βαλβίδα πίεσης, με τη μορφή μιας μικρής τρύπας, στο άλλο.

Η ιδέα πίσω από τη συσκευή είναι ότι αν τα νεύρα, που είναι υπεύθυνα για την έναρξη του λόξιγκα, παραμείνουν απασχολημένα (λόγω του τρόπου λειτουργίας της συσκευής) τότε δεν θα προκαλέσουν το ανεπιθύμητο φαινόμενο.

«Λειτουργεί αμέσως και το αποτέλεσμα παραμένει για αρκετές ώρες», δήλωσε ο Δρ Ali Seifi, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Texas Health στο Σαν Αντόνιο, και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Για να αξιολογήσει τη συσκευή, η ομάδα ανέλυσε τις απαντήσεις από 249 εθελοντές, περισσότεροι από τα δύο τρίτα των οποίων δήλωσαν ότι είχαν λόξιγκα τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Η έρευνα, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Jama Network Open και τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι η συσκευή σταμάτησε τους λόξιγκα σε ποσοστό σχεδόν 92% των περιπτώσεων.

Ωστόσο, η μελέτη έχει περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι σε αυτήν δεν συμμετείχε ομάδα ελέγχου και βασίστηκε σε αυτοαναφερόμενα αποτελέσματα.

Ο Δρ Rhys Thomas, σύμβουλος νευρολόγος και νευροεπιστήμονας σε θέματα επιληψίας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η συσκευή ήταν πιθανό να λειτουργήσει και ότι είναι ασφαλής και την περίοδο της πανδημίας, καθώς είναι ατομικής χρήσης.