Εν μέσω της υγειονομικής και πολιτιστικής κρίσης οι υπαίθριοι χειροτέχνες-καλλιτέχνες πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και παραγωγής καταθέτουν προς την Πολιτεία σειρά προτάσεων ανάμεσά τους και το αίτημα να παραμείνουν στα σημεία και τους πεζοδρόμους όπου δραστηριοποιούνται σήμερα. Όπως υποστηρίζουν, σ’ αυτά τα σημεία έχουν αναπτύξει δεσμούς με το χώρο και η δραστηριότητά και η παρουσία τους έχει συνδεθεί με την ζωή των αντίστοιχων τόπων και των κατοίκων τους.
Σε ανακοίνωσή τους οι υπαίθριοι χειροτέχνες-καλλιτέχνες αναφέρουν πως καταθέτουν τις πρώτες παρατηρήσεις και προτάσεις τους στην Πολιτεία – για τις οποίες ζητούν να κληθούν από τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων που ελπίζουν ότι θα γίνει στη Βουλή – με στόχο τη βελτίωση της δραστηριότητάς τους.
Οι προτάσεις τους:
 
1.Υπαγωγή στο Υπουργείο Πολιτισμού.
2.Σύσταση νέου δημόσιου φορέα πιστοποίησης και στήριξης των υπαίθριων χειροτεχνών-καλλιτεχνών, αντίστοιχου του ΕΟΜΜΕΧ.
3.Παραμονή και συνέχιση της δραστηριότητας των υπαίθριων χειροτεχνών – καλλιτεχνών στα σημεία όπου δραστηριοποιούνται ήδη τα τελευταία χρόνια και δεκαετίες, όπου έχουν αναπτύξει δεσμούς με το χώρο και η δραστηριότητά και η παρουσία τους έχει συνδεθεί με την ζωή των αντίστοιχων τόπων.
4.Να ληφθούν υπ’ όψιν οι πιστοποιήσεις ΕΟΜΜΕΧ, Εικαστικού επιμελητηρίου, Υπουργείου Ανάπτυξης που ήδη έχουν χορηγηθεί, είμαστε εντελώς αντίθετοι στην έκδοση ονομαστικών αριθμημένων θέσεων, καθώς και στην διαδικασία μοριοδότησης και κλήρωσης, που συνιστούν διαδικασίες αντίθετες στη φύση της δραστηριότητάς μας, που δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα που βιώνουμε.
5.Ο δημιουργός χειροτέχνης- καλλιτέχνης δεν φέρει εμπορική ιδιότητα, δεν είναι πωλητής, είναι δημιουργός πρωτότυπης χειροτεχνίας- καλλιτεχνίας. Επομένως, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στο νέο νομοσχέδιο ότι δεν υποχρεούται τήρησης φορολογικών βιβλίων λόγω της μη εμπορικής του ιδιότητας, λόγω της εποχικότητας της δραστηριοποίησής του, που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και λόγω του μεγάλου χρόνου που απαιτείται για την παραγωγή των καλλιτεχνημάτων του.

Οι υπαίθριοι χειροτέχνες-καλλιτέχνες τονίζουν πως οι προτάσεις τους συναρτώνται με την βιωσιμότητα του κλάδου τους και τη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με βάση και όσα διεθνώς ισχύουν και θα πρέπει να εφαρμοσθούν και στη χώρα μας. «Ας αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους η Πολιτεία και να προστατέψει, να μεριμνήσει στηρίζοντας τους χειροτέχνες-καλλιτέχνες, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η τέχνη, η χειροτεχνία και η πολιτιστική κληρονομία του τόπου μας αξίζει να συνεχίσει να υπάρχει, να εξελίσσεται και να χαρίζει σε ντόπιους και επισκέπτες ομορφιά και δημιουργικότητα» σημειώνουν.