Μπάμιες με πατάτες στον φούρνο

Στην Κρήτη συνηθίζουμε να αρτύνουμε τις μπάμιες με λεμόνι (ή ιδανικά με αγουρίδα, άγουρο σταφύλι δλδ) και όχι με ξίδι.

Food styling Μάκης Γεωργιάδης Φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 20΄, Αναμονή 30΄Ψήσιμο 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1 κιλό μπάμιες

¾ φλ. (180-200 ml) ελαιόλαδο

1 φλ. νερό

1-2 ξερά κρεμμύδια

½ κιλό ντομάτες, τριμμένες

2-3 μέτριες πατάτες, κυδωνάτες

Χυμός 1-2 λεμονιών

½ φλ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος (προαιρετικά)

Αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε τις μπάμιες και τις ξεπλένουμε καλά. Τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις αλατίζουμε και τις περιχύνουμε με την τριμμένη ντομάτα και τον χυμό των λεμονιών. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μείνουν για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αδειάζουμε τις μπάμιες σε μια γάστρα ή άλλο πυρίμαχο σκεύος με καπάκι. Προσθέτουμε τις πατάτες ελαφρά αλατισμένες. Προσθέτουμε, αν θέλουμε, και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το νερό και σκεπάζουμε τη γάστρα. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά, να μαλακώσουν τα λαχανικά. Δεν ανακατεύουμε συχνά, μόνο πότε-πότε με ένα πιρούνι. Ελέγχουμε να μην κολλήσουν τα λαχανικά στο ταψί. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10-15 λεπτά να απορροφηθούν τα τελευταία υγρά και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του, αλλά χωρίς να στεγνώσει.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. Καθαρίζουμε τις μπάμιες φροντίζοντας όταν κόψουμε την κορυφή τους να μη φανούν τα σποράκια τους. Ιδανικά ακολουθούμε το κωνικό σχήμα τους.
  2. Αντί για λεμόνι μπορούμε να βάλουμε ξίδι 2-3 κ.σ. (30-45 ml)
  3. Αν χρειάζονται υγρά πριν να μαλακώσουν τα λαχανικά, προσθέτουμε νερό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk