Είναι νέα, ωραία, ταλαντούχα και το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης 20 Μαΐου ανεβαίνει στη σκηνή του Ahoy Arena εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον 65o διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2021 που διεξάγεται εφέτος, μετά την περυσινή ακύρωση λόγω της πανδημίας, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Η 18χρονη Στεφανία Λυμπεράκη μιλάει στο «Βήμα» για τα συναισθήματά της λίγο προτού ανέβει στη σκηνή, την εντυπωσιακή on stage εμφάνισή της, τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, τα μελλοντικά της σχέδια, αλλά στέλνει και το δικό της μήνυμα στους Ελληνες λίγο πριν από τη μάχη του β’ ημιτελικού.

Στεφανία, είμαστε ένα βήμα προτού ανέβεις στη σκηνή του Ahoy Arena. Ποια είναι τα συναισθήματά σου;

«Εχω αρκετό άγχος, το ομολογώ! Πάντα πριν ανέβω στην σκηνή έχω άγχος. Είναι αυτό το δημιουργικό άγχος που όταν κάνω αυτό το βήμα και ανεβαίνω στη σκηνή γίνεται ενθουσιασμός. Είμαι πολύ χαρούμενη που επιτέλους έφτασε αυτή η στιγμή που περίμενα ενάμιση χρόνο τώρα. Είναι τιμή μου που εκπροσωπώ την Ελλάδα στη Eurovision. Θέλω μάλιστα να μοιραστώ ότι για εμάς του Ελληνες του εξωτερικού είναι και πολύ συγκινητικό. Ηρθε λοιπόν η στιγμή που θα ανέβω στη σκηνή του Ahoy Arena με τα γαλανόλευκα χρώματα. Ο στόχος μου είναι να παρουσιάσουμε κάτι πολύ όμορφο και να κάνω περήφανους όλους τους Ελληνες».

Το βίντεο κλιπ ήταν πολύ εντυπωσιακό. Θα είναι το ίδιο εντυπωσιακή και η εμφάνισή σου on stage;

«Θυμάμαι όταν είδα το κλιπ για πρώτη φορά είχα ενθουσιαστεί και χαίρομαι πολύ που αρέσει και στον κόσμο. Η εμφάνιση στη σκηνή του Ahoy μάς αρέσει πολύ και ο Φωκάς Ευαγγελινός, που την έχει επιμεληθεί, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι. Ελπίζουμε στον ημιτελικό, στις 20 Μαΐου, που θα δείτε τι έχουμε ετοιμάσει, να αρέσει και σε εσάς το ίδιο».

Ποιες από τις υπόλοιπες εφετινές συμμετοχές ξεχωρίζεις και γιατί;

«Μου αρέσει πολύ η συμμετοχή της Ισπανίας με τον Blas Canto που τραγουδάει μια υπέροχη μπαλάντα, η Μάλτα με την Destiny, την οποία γνωρίζω από την Junior Eurovision, η Κύπρος μας, αλλά και άλλες συμμετοχές. Νομίζω είναι μια καλή χρόνια εφέτος, με πολύ ωραία τραγούδια».

Υπάρχουν κάποιες συμμετοχές που τις θεωρείς πολύ δυνατές και ενδεχομένως σε «φοβίζουν»;

«Η λέξη φόβος έχει μια αρνητική έννοια και θα επέλεγα να μην τη χρησιμοποιήσω. Ναι, υπάρχουν δυνατές συμμετοχές όπως είναι της Μάλτας και της Γαλλίας, αλλά εκεί μπαίνει ο όρος του διαγωνισμού. Η Eurovision είναι απρόβλεπτη και πολύ συχνά γίνονται εντυπωσιακές ανατροπές. Αυτό που είναι το σημαντικό, και είναι το πρώτο μέλημά μου, είναι μια αξιοπρεπής εκπροσώπηση! Θέλουμε ο κόσμος να αγαπήσει το τραγούδι και να διασκεδάσει με τη σκηνική παρουσία».

Εχεις παρακολουθήσει παλιότερους διαγωνισμούς; Ποιες ελληνικές συμμετοχές ξεχωρίζεις;

«Θα πω πρώτα την αγαπημένη μου Ελενα Παπαρίζου. Ηταν, είναι και θα είναι «το νούμερο 1 της Ελλάδας». Η Ελενα εκείνη τη βραδιά έβγαλε έναν φοβερό δυναμισμό και μια πολύ δυνατή ερμηνεία που κέρδισε όλη την Ευρώπη. Φυσικά και δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τον Σάκη Ρουβά και την Καλομοίρα, με τους οποίους τραγουδήσαμε και μαζί στα sessions που έκανε ο Δημήτρης Κοντόπουλος στην καραντίνα. Θυμάμαι πολλές φορές ότι στην Ολλανδία βρισκόμαστε σε σπίτια για να παρακολουθήσουμε τη Eurovision και μου αρέσει πολύ η σκέψη ότι πολλοί Ελληνες του εξωτερικού θα κάνουν το ίδιο και εφέτος».

Υπό άλλες συνθήκες, όχι εν μέσω πανδημίας, θα έκανες περιοδεία και εμφανίσεις στην Ευρώπη. Σου έχει λείψει η επαφή με το κοινό;

«Σίγουρα θα κάναμε εμφανίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η επαφή με το κοινό είναι σαν τροφή για έναν τραγουδιστή. Χαίρομαι να βλέπω νέους ανθρώπους να τραγουδάνε μαζί μου, να χορεύουν, να τους βλέπω χαρούμενους. Αλλωστε αυτός είναι ο στόχος της μουσικής, να φέρνει τον κόσμο κοντά και να τον κάνει να εκφράζεται. Ανυπομονώ η κατάσταση με την παγκόσμια πανδημία να υποχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται για να καταφέρουμε και να βρεθούμε από κοντά».

Αλήθεια, τι σου έχει λείψει περισσότερο αυτόν τον έναν χρόνο της πανδημίας;

«Η ανθρώπινη επαφή. Να ταξιδέψω και να πάω στον Εβρο να συναντήσω τους παππούδες μου. Μετά σίγουρα είναι οι live εμφανίσεις. Η επαφή με τον κόσμο. Το ταξίδι σε ξένους προορισμούς, οι αγκαλιές, η δυνατή μουσική σε κάποιο club».

Πώς είναι η κατάσταση στην Ολλανδία;

«Η Ολλανδία υπήρξε σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, διότι για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε χιλιάδες κρούσματα. Πλέον η κατάσταση έχει ηρεμήσει και έχει συντονιστεί. Χαίρομαι που είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορεί να γίνει η Eurovision κανονικά και μάλιστα με κοινό. Είμαστε στην τελική ευθεία και της πανδημίας και της Eurovision. Θέλω να είμαι θετική, να πιστεύω πως αυτό το κακό όνειρο που λέγεται COVID-19 θα φύγει γρήγορα».

Οταν ακυρώθηκε ο περυσινός διαγωνισμός πώς αισθάνθηκες;

«Στενοχωρήθηκα πολύ. Ηταν ένα όνειρο που τη στιγμή που θα γινόταν πραγματικότητα ήρθε η παγκόσμια πανδημία και το διέλυσε, αφού δεν ήταν σίγουρη η επιλογή μου και για το 2021. Οταν η ΕΡΤ μου ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει με εμένα η χαρά ήταν διπλή και το είδα σαν ευκαιρία να γίνω καλύτερη σε πολλούς τομείς».

Ποια ήταν η πρώτη σκέψη που σου πέρασε από το μυαλό όταν σου έγινε η πρόταση να εκπροσωπήσεις την Ελλάδα;

«Είπα»Oh my God, αλήθεια;». Σίγουρα ήταν μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου αλλά και της καριέρας μου. Ημουν πολύ συγκινημένη και δεν είχα λόγια να περιγράψω εκείνη τη στιγμή τα συναισθήματά μου».

Εχεις συνειδητοποιήσει ότι  θα ανέβεις στη σκηνή του Ahoy Arena για να εκπροσωπήσεις την Ελλάδα;

«Μετράω αντίστροφα, σαν την αλλαγή του χρόνου (γέλια). Το συνειδητοποιώ σιγά-σιγά η αλήθεια είναι, ειδικά αφού κάναμε την πρώτη μας πρόβα. Είναι κάτι το οποίο ανυπομονώ πάρα πολύ να συμβεί».

Είχες διαγωνιστεί και στο παρελθόν σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό, στη Eurovision Junior, εκπροσωπώντας την Ολλανδία. Τι θυμάσαι πιο έντονα από εκείνη τη συμμετοχή σου;

«Το άγχος μου ένα δευτερόλεπτο πριν ανέβω στην σκηνή και πώς μετατράπηκε σε ενθουσιασμό. Τη συνεργασία με τα άλλα δύο κορίτσια και τη συμπαράσταση της μαμάς μου και της οικογένειάς μου. Σίγουρα έχω να θυμάμαι πολλά αφού η Eurovision είναι μια μοναδική εμπειρία!».

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

«Τα όνειρά μου έχουν σίγουρα πολλή μουσική. Θέλω ο επαγγελματικός μου προορισμός να είναι η μουσική και το τραγούδι, διότι νιώθω ζωντανή μέσα από αυτά. Οπότε μετά από αυτήν τη μοναδική ευκαιρία που μου έδωσε η χώρα μου και η ΕΡΤ σκοπεύω να δείξω και πέραν της Eurovision τι άλλο ετοιμάζουμε και εύχομαι να αγκαλιαστεί από το κοινό σε Ελλάδα και εξωτερικό. Θα συνεχίσω τις σπουδές μου στη μουσική ακαδημία, που ήδη φοιτώ, και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν αυτό που θέλω να κάνω είναι live εμφανίσεις, να χορέψω, να τραγουδήσω…».

Μια ανάσα πριν από τον διαγωνισμό τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις σε όλους τους Ελληνες;

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη στήριξη που μου έχουν δείξει μέχρι σήμερα. Είναι εκπληκτική η ενέργεια που παίρνω μέσα από τα μηνύματα που μου στέλνουν. Πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι που έχουν σηκώσει τη σημαία μας ψηλά όπως η Ελενα Παπαρίζου και ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχουν εκφράσει τη στήριξή τους για την εφετινή συμμετοχή,και αυτό με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη. Τόσο εγώ όσο κι όλη η ομάδα θα δώσουμε το 200% μας. Θα ήθελα οι Ελληνες όλης της Ευρώπης να αισθανθούν υπερήφανοι βλέποντας αυτό που έχουμε ετοιμάσει. Σαν Ελληνίδα της ομογένειας θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα και στους Ελληνες του εξωτερικού και να τους ζητήσω θερμά την πολύτιμη στήριξή τους για να ανεβάσουμε ξανά, μετά από αρκετά χρόνια, τη χώρα μας ψηλά στον διαγωνισμό».

Οι εκπλήξεις του τελικού

Οι Ολλανδοί έχουν ετοιμάσει έναν τελικό γεμάτο εκπλήξεις και με λαμπερούς καλεσμένους. Ο διάσημος ολλανδός DJ Afrojack θα είναι ένας από τους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στο σόου του διαλείμματος του τελικού. Εχει βραβευτεί με 1 Grammy και έχει ψηφιστεί ως ο 7ος καλύτερος DJ του κόσμου. Ο τελικός όμως θα έχει και χρώμα Ελλάδος, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή της Στεφανίας. Δεκαέξι χρόνια μετά τη νίκη της στη Eurovision, η Ελενα Παπαρίζου επιστρέφει στον διαγωνισμό για τις ανάγκες ενός σόου με τίτλο «Rock the Roof», που θα προβληθεί στο διάλειμμα του τελικού. Μαζί της θα είναι ακόμα 5 νικητές του διαγωνισμού που θα ερμηνεύσουν το νικητήριο τραγούδι τους σε εικονικά rooftops της πόλης του Ρότερνταμ.

Τον σχολιασμό και των τριών βραδιών έχουν αναλάβει και εφέτος η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης, οι οποίοι κυριολεκτικά «κεντούν» κάθε χρόνο, ενώ ομικρός Μανώλης Γκίνης, τον οποίο απολαμβάνουμε στη σειρά της ΕΡΤ «Τα καλύτερά μας χρόνια», θα δώσει το πολυπόθητο 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής. Ο βενιαμίν της τηλεοπτικής οικογένειας Αντωνόπουλου θα γίνει ο νεότερος spokesperson στην 65χρονη ιστορία του διαγωνισμού.