Η επανεμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, την ώρα που υπάρχουν σαφή στοιχεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας, εκτιμάται πως ήθελε να δώσει ένα μήνυμα. Τώρα που τα μέτρα έχουν χαλαρώσει και εν όψει της αφίξεως των τουριστών και της έναρξης της τουριστικής σεζόν, θα πρέπει, είπε, να υπάρξει διαρκή επιφυλακή. Έτσι ο κ. καθηγητής εμφανίστηκε και πάλι πλάι στον Πρωθυπουργό ,για να μας πει ότι τίποτα ακόμα δεν τελείωσε. Παίρνοντας συγκεκριμένα τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό που είπε ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ και ότι «Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα» ο κ. καθηγητής είπε ότι «η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί, ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη».

***
Αποσυμφόρηση για πρώτη φορά και στις κλίνες ΜΕΘ

Τα πράγματα ωστόσο φαίνεται ότι να πηγαίνουν καλά και έως τώρα έχουν διαψευσθεί εκτιμήσεις για 1.200 διασωληνωμένους μετά το Πάσχα. Τα εξιτήρια εξακολουθούν να είναι περισσότερα από τις εισαγωγές (έχουν φθάσει τις 200 εξαγωγές ημερησίως). Οι αποσωληνώσεις συνεχίζονται και όπως αναφέρει η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου, άρχισε ήδη η διαμόρφωση κλινών στις ΜΕΘ για εκτός covid παθήσεις. Αυτό πρώτη φορά γίνεται μετά από πολλούς μήνες. Η αποκλιμάκωση είναι εμφανής. Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με γοργό ρυθμό και το σημαντικότερο; Από τους 1,3 εκατ. πολίτες που είχαν εμβολιαστεί πλήρως έως τα μέσα της εβδομάδας, λιγότερο από το 0,3% νόσησε μετά τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης. Ενώ εννέα στους δέκα που έχουν νοσήσει δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. Ακόμα: Στις 21 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα του εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 40-44 για όλα τα σκευάσματα (AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna), όπως ενημέρωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Τα κρούσματα παραμένουν χαμηλά, κάτω από 1.500 (αλλά αναμένεται με ενδιαφέρον πόσα θα καταγραφούν σήμερα Τρίτη)

***
Η Πρόεδρος και η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Στο κοινό αποδίδεται σήμερα που τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου. Το Μέγαρο, το οποίο αποτελεί παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, ανοίγει στις 10.30 το πρωί. Λόγω του περιορισμού του αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους, τα επίσημα εγκαίνια του Μεγάρου θα πραγματοποιηθούν μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η έκθεση στο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου περιλαμβάνει εικόνες, ξυλόγλυπτα και τέσσερα ξυλόγλυπτα τέμπλα (μέσα του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα), της συλλογής Λοβέρδου. Να σημειώσω εδώ ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμώντας την ημέρα Μουσείων, θα επισκεφθεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Tο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου

***
Συνάντηση αρχηγών ΓΕΕΘΑ στο ΝΑΤΟ

Θα έχει ενδιαφέρον αυτή η εαρινή σύνοδος του ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Θα έχει επειδή ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και βεβαίως θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις. Σε πρόσφατη αναφορά του στο ρόλο του ΝΑΤΟ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σημείωσε: «Έχουμε συμμετοχή ισότιμη με τα άλλα κράτη, δεν περιμένουμε βοήθεια από κανέναν, αλλά εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας περιμένουμε την ανάλογη βοήθεια. Εκεί μπορούμε να διατυπώνουμε τις απόψεις μας».

***
Η βεράντα του Μαξίμου

Η βεράντα του Μαξίμου, όπου προσφάτως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε πρωινό, με ελληνικό άρωμα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος Ντόναλντ Τουσκ είχε ιδιαίτερή μοντέρνα διακόσμηση. Οι πιο παρατηρητικοί πρόσεξαν: Δεν είναι μόνον το τραπέζι με το παράξενο καλαίσθητο σχήμα ή η τέντα (καμπάνα) είναι και κάποιες λεπτομέρειες με έντονο ελληνικό χρώμα. Για παράδειγμα το μικρό κασπώ που υπάρχει στην βεράντα είναι όντως ασυνήθιστο. Είναι μπλε, μοιάζει με κορνίζα και έχει πάνω του ζωγραφισμένο έναν μικρό τσολιά και μέσα ένα δενδράκι ελιάς.

***
Το τρισδιάστατο χαλί

Εκείνο όμως που ξεχωρίζει στη μεγάλη σάλα του Μεγάρου Μαξίμου, δηλαδή στην αίθουσα επισκεπτών είναι τα δίδυμα χαλιά. Σύμφωνα με φωτογραφίες που μας έδωσαν επισκέπτες του Μεγάρου, τα χαλιά μοιάζουν ωσάν να είναι τρισδιάστατα με έναν βράχο (και αυτός από χαλί) στη μέση. Απεικονίζουν, μου λένε, το φαράγγι της Σαμαριάς, το αγαπημένο φαράγγι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για περπάτημα.

***

Γιατί ο Τζαβάρας δεν θα είναι υποψήφιος

O Κώστας Τζαβάρας, νομικός, βουλευτής Ηλείας της ΝΔ μιλώντας σε ραδιόφωνο για τις παρεμβάσεις που έγιναν για να σωθούν τμήματα της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, παραδέχθηκε πως οι Ηλείοι βουλευτές δεν έχουν τη δύναμη να κάνουν το ίδιο. «Εμάς δε μας ακούν. Παρότι διαθέτουμε τη φωνή», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια ο κ. Τζαβάρας, έριξε τη «βόμβα»: «Επειδή εγώ δεν υπήρξα ποτέ πολιτικάντης και δεν προέρχομαι από κανένα πολιτικό σχήμα αλλά από την κοινωνία, που 40 χρόνια μάχομαι στο επάγγελμα του δικηγόρου, μετά από αυτή την κωμωδία, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, διότι ακριβώς δεν θέλω να δώσω σε κανέναν το δικαίωμα να σκέφτεται ότι όσα λέω, τα λέω για τα ψηφαλάκια».

Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Σας λέω λοιπόν και σας δηλώνω ότι εγώ υποψήφιος στις επόμενες εκλογές δεν θα είμαι εξαιτίας αυτού του γεγονότος και εξαιτίας βέβαια και του γεγονότος ότι ακόμα στην Ηλεία περιμένουμε να έρθει και να δημοπρατηθεί ο δρόμος που θα αντικαταστήσει την καρμανιόλα Πύργου-Πατρών στην οποία κάθε χρόνο σκοτώνεται ο πληθυσμός ενός μικρού χωριού».

***

Μετά τα Patriot και F-16 στη Σαουδική Αραβία

Όπως γνωρίζετε οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκαν προσφάτως τη Σαουδική Αραβία και υπέγραψαν συμφωνία για την παραχώρηση ενός αντιπυραυλικού συστήματος Patriot. Σας πληροφορώ ότι η στρατιωτική συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία συνεχίζεται. Ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος πρόκειται σε λίγες ημέρες να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία με πρόσκληση του ομολόγου του Σαουδάραβα. Αλλά μην νομίζετε πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα πάει μόνος του στην Σαουδική Αραβία. Μαζί του θα ταξιδεύσουν και 4 F-16 για να συμμετάσχουν σε ασκήσεις με τη Σαουδαραβικά F-15.

***
Ετοιμάζονται οι ιππείς

Άρχισαν όπως μαθαίνω τα σχέδια για την στελέχωση της νέας μονάδας των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή του του Ιππικού. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος οι Ένοπλες Δυνάμεις με την εποπτεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ετοιμάζονται να επαναφέρουν την ένδοξη Ίλη Ιππικού που είχε διαλυθεί το 1982 με τη δικαιολογία πως δεν χρειάζονταν άλογα οι Ένοπλες Δυνάμεις.. Τα άλογα που είδαμε στην στρατιωτική παρέλαση της 25η Μαρτίου για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση δεν ήταν των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ιππικών ομίλων. Οι στρατιωτικοί ιππείς θα είναι μαυροσκούφηδες, όπως δηλαδή οι στρατιωτικοί των τεθωρακισμένων. Δεν αποκλείεται μου λένε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2022 να δούμε να παρελαύνει η νέα δύναμη του Στρατού Ξηράς, τους ιππείς μαυροσκούφηδες.

***

Το αίτημα Πάγκαλου

Ενα αίτημα είχε προς την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος. Τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα που του παρείχαν έως τώρα (και που εκ του νόμου τα δικαιούνταν) ήταν απλώς… σακαράκες. Παλιά μοντέλα, με συνεχεία βλάβες και με εκατοντάδες χιλιόμετρα στο κοντέρ τους. Του τα είχαν παραχωρήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μαθαίνω λοιπόν ότι έστειλε μια επιστολή περιγράφοντας την κατάσταση των έως τώρα αυτοκινήτων του (με λεπτομέρειες, δηλαδή τύπος και μάρκα αυτοκινήτου χιλιόμετρα κτλ.) στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένο, και το αίτημά του για ασφαλές αυτοκίνητο, μαθαίνω ικανοποιήθηκε. Άλλωστε το δικαιούται.

***

Οι τρίχες και οι κοιραλοιφές

Με «τρίχες» θέλησε να ασχοληθεί ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χύτας στη Βουλή και τελικά το αποτέλεσμα ήταν να πρωταγωνιστήσει σε μια περίεργη φάση καθώς η συζήτηση κατέληξε στις κοιραλοιφές του Βελόπουλου, για τις οποίες έκανε ότι δεν άκουσε…Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια ο κ. Χύτας απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκαλούν οι προωθούμενες διατάξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πήγατε για μαλλί αλλά κινδυνεύετε να βγείτε κουρεμένος”. Αυτό είχε ως συνέπεια την απάντηση του Κώστα Τσιάρα ότι δεν έχει μαλλιά θέλοντας να αστειευτεί και να αποδομήσει την κριτική του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης. Η ανταπάντηση του κ. Χύτα ότι υπάρχουν λύσεις για όλα έδωσε την ευκαιρία στον βουλευτή της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο να κάνει ένα βιοτριολικό σχόλιο για τις κοιραλοιφές.

***

Ο Καφετζής survivor και τα ψηφοδέλτια

Στις εκλογές του 2019 οι φήμες έδιναν κι έπαιρναν. Μεγάλα κόμματα, δεν χρειάζεται να σας πω ονόματα καταλαβαινόμαστε, συζητούσαν με προβεβλημένους παίκτες τηλεοπτικών reality παιχνιδιών, τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια. Όχι, δεν είναι ψέμα, ευτυχώς επικράτησε η νηφαλιότητα και δεν είδαμε στη Βουλή κανένα… Survivor ή κανέναν τραγουδιστή από το Fame Story.Όμως, αν κρίνουμε από την υποδοχή που επιφύλαξαν εκατοντάδες κάτοικοι της Ρόδου στον παίκτη του Survivor ονόματι Τζέιμς Καφετζή, δεν είμαστε πολύ μακριά από μια είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο ενός τέτοιου τηλεοπτικού «φρούτου».. Λέτε ότι δεν θα βρεθούν κάποιοι ψηφοφόροι που πληρώνουν για να κρατήσουν ή να διώξουν κάποιον από τηλεριάλιτι;