Καταλαβαίνουμε όλοι ότι όταν κάποιος σκέφτεται θετικά και είναι γενικά αισιόδοξος θα αντιμετωπίσει καλύτερα, με περισσότερη δύναμη, θετική διάθεση και κουράγιο ό,τι κι αν του συμβεί και ότι πιθανώς όλα τα παραπάνω θα παίξουν ρόλο στο πώς θα βιώσει αλλά και στο πώς θα βγει από μία ασθένεια.

Τι ισχύει όμως όσον αφορά τις πιθανότητες κάποιος να αρρωστήσει; Έχουν οι αισιόδοξοι λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κάτι και περισσότερες να το ξεπεράσουν ευκολότερα και γρηγορότερα από τους απαισιόδοξους;

Αν δούμε τις ενδείξεις από έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το θέμα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, η απάντηση είναι θετική.

Όσοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο έχουν καλύτερη σωματική υγεία, λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν και μεγαλύτερη πιθανότητα να μακροημερεύσουν από όσους το βλέπουν μισοάδειο.

Επίσης, έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης όταν αρρωστήσουν από καρκίνο, αντιμετωπίζουν καλύτερα τις ασθένειες και αναρρώνουν ευκολότερα από τις επεμβάσεις.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ακόμα κι αν λάβουμε υπόψη όλους τους παράγοντες κινδύνου, φαίνεται ότι οι αισιόδοξοι έχουν 15% μακρότερη ζωή και 50% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μετά τα 85 σε σχέση με όσους έχουν αρνητική ματιά στη ζωή.

Πώς μετράμε την αισιοδοξία;
Τι γνωρίζουν οι επιστήμονες;
Τι δείχνουν οι έρευνες;

Όλες οι απαντήσεις στο Vita που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ.