«Οφτό» στον σπιτικό φούρνο

Οταν λέμε οφτός εννοούμε συνήθως τον ψημένο στα κάρβουνα, σε πλαϊνή φωτιά – έτσι ψήνουν το αρνί οι Κρητικοί. Μπορούμε, όμως, να το φτιάξουμε στον φούρνο της κουζίνας, με τους σύγχρονους τρόπους ψησίματος (που δεν υποκαθιστούν φυσικά τους αυθεντικούς), κρατώντας την βασική λογική: δυο μόνο υλικά, αλάτι και κρέας. Αριστης ποιότητας, εννοείται.

Food styling Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

ΥΛΙΚΑ

Οσο κρέας θέλουμε από αρνί των 10-15 κιλών, όχι πολύ μικρό αρνάκι (ζητούμε από τον κρεοπώλη να το κόψει σε κάπως μεγάλα κομμάτια)

Αλάτι αρκετό, κατά προτίμηση ημίχοντρο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε το κρέας, το στεγνώνουμε με λίγο χαρτί κουζίνας και το αλατίζουμε. Το βάζουμε σε ένα ταψί που να το χωράει ίσα-ίσα με το εσωτερικό του προς τα πάνω. Ανάβουμε τον φούρνο στους 200°C και βάζουμε μέσα το ταψί. Σε περίπου 1 ώρα γυρίζουμε το κρέας από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180°C, μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας και να κόβεται με την πίεση ενός πιρουνιού.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. Μπορούμε, κάτω από το κρέας να βάλουμε κλήματα. Ετσι και κάποια μυρωδιά αφήνουν στο κρέας και γίνεται πιο υγιεινό αφού δεν ακουμπά στο λίπος που προκύπτει.
  2. Λέμε στον κρεοπώλη μας να «σπάσει» λίγο από τη μέσα πλευρά τα κόκαλα χωρίς να ξεχωρίσει τις μερίδες. Ψήνεται πιο εύκολα στη σπιτική εκδοχή.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk