Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού συνεχίζουν να προκαλούν πονοκέφαλο στους επιστήμονες τόσο για την αντιμετώπιση από τα εμβόλια όσο και για την μεταδοτικότητά τους.

Οι έρευνες των επιστημόνων επικεντρώνονται στην αντιμετώπισή των μεταλλάξεων σε μία περίοδο που οι εμβολιασμοί, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες προχωράνε με γρηγορότερους ρυθμούς.

Η νέα έρευνα του ECDC δείχνει ότι ο κίνδυνος νοσηλείας σε ΜΕΘ είναι τρεις φορές μεγαλύτερος για όσους προσβάλλονται από τις τρεις διαδεδομένες παραλλαγές του νέου κορωνοϊού.

Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε σε επτά χώρες: την Κύπρο, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με το iatronet.gr, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και στη ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 που είχαν προσβληθεί από το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού (B.1.1.7), το νοτιοαφρικανικό (B.1.351) και το βραζιλιάνικο (P.1). Μελετήθηκαν συνολικά 19.995 περιπτώσεις (παραλλαγές και μη), προκειμένου να βρεθεί για ποιες υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος.

Το αποτέλεσμα ήταν πως για όσους είχαν προσβληθεί από στέλεχος με παραλλαγή του ιού ο κίνδυνος νοσηλείας ήταν 1,7 φορά μεγαλύτερος για το βρετανικό στέλεχος, 3,6 φορές μεγαλύτερος για το νοτιοαφρικανικό και 2,6 φορές από το βραζιλιάνικο, σε σύγκριση με όσους δεν έφεραν μεταλλαγμένο στέλεχος.

Ο κίνδυνος νοσηλείας στη ΜΕΘ για τους φέροντες μεταλλαγμένο στέλεχος ήταν κατά 2,3 φορές μεγαλύτερος για το βρετανικό, 3,3 για το νοτιοαφρικανικό και 2,2 για το βραζιλιάνικο, σε σύγκριση με τους ασθενείς που έφεραν ιό χωρίς μετάλλαξη.

Η μελέτη διεξήχθη με ανάλυση δεδομένων μεταξύ των εβδομάδων 38 του 2020 (16 έως 22 Σεπτεμβρίου) και 10 του 2021 (8 έως 14 Μαρτίου) και περιλάμβανε πληροφορίες σχετικά με το φύλο, την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό, την εισαγωγή στο νοσοκομείο και εντατική περίθαλψη και την έκβαση της λοίμωξης (εάν οι ασθενείς έζησαν ή πέθαναν).

Σύμφωνα με τους συντάκτες της σχετικής έκθεσης, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση σε ασθενείς με παραλλαγές της Covid-19.

Προτείνουν την ανάγκη ταχείας επίτευξης υψηλών επιπέδων εμβολιαστικής κάλυψης, σε συνδυασμό με συνεχή τήρηση μέτρων Δημόσιας Υγείας.