Κουκιά λεμονάτα με πράσα και πλιγούρι

Μυρωδάτο, εύκολο και νηστίσιμο.

Food styling: Μάκης Γεωργιάδης Φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 20΄ Μαγείρεμα 35΄

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

2 μεγάλα πράσα, ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι, σε φέτες

100 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα

700 γρ. κουκιά χλωρά, καθαρισμένα

1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος (προαιρετικά)

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Ξύσμα και χυμός από 1 ακέρωτο λεμόνι

1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη

200 γρ. πλιγούρι

1 κ.γ. δυόσμος

1 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σοτάρουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα τα πράσα και το ξερό κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθούν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τα κουκιά, 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό (αν θέλουμε) και ανακατεύουμε για λίγο. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον χυμό λεμονιού, καλύπτουμε το φαγητό με νερό και το σιγοβράζουμε για περίπου 30΄. Οταν μείνει σχεδόν με το λάδι του, προσθέτουμε την ντομάτα και το πλιγούρι. Μαγειρεύουμε για άλλα 5΄ και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον δυόσμο και το μάραθο, το ξύσμα, αλάτι, πιπέρι και λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk