Κακαβιά βελουτέ και γιουβαρλάκια θαλασσινών

Ένα εξαίσιο πιάτο που μοσχοβολάει θάλασσα!

Food styling Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 1 ώρα Αναμονή 20’ Μαγείρεμα 45’

 

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 μερίδες)

Για την κακαβιά

2 κρεμμύδια ξερά

1 κολοκύθι

2 πατάτες

2 καρότα

2 ώριμες ντομάτες

1/2 μάτσο σέλινο

1 κεφάλι από μεγάλο ροφό

Τα κελύφη από τα 200 γρ. γαρίδες που θα χρησιμοποιήσουμε για τα γιουβαρλάκια

1 μικρή σκορπίνα

360 ml ελαιόλαδο

Χυμό από 1 λεμόνι

2,5 λίτρα νερό περίπου

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ, τρίμμα από αβγοτάραχο Μεσολογγίου

Για τα γιουβαρλάκια

300 γρ. φιλέτο σφυρίδας ή ροφού

200 γρ. γαρίδες καθαρισμένες

80 γρ. ρύζι τύπου καρολίνα, βρασμένο

1 ακέρωτο λεμόνι, το ξύσμα

50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

2 ασπράδια αβγών

1 κ.γ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. μάραθο, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. μυρώνια, ψιλοκομμένα

½ κ.γ. τσίλι φρέσκο, ψιλοκομμένο

Λίγο αλεύρι για το σκεύος

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για την ψαρόσουπα βελουτέ με λαχανικά

Σε μια στενή και βαθιά κατσαρόλα βάζουμε πρώτα όλα τα λαχανικά: τα κρεμμύδια χαραγμένα σταυρωτά, τις ντομάτες χαραγμένες σταυρωτά, τις πατάτες κομμένες στα 4, τα καρότα και το κολοκύθι ολόκληρα και το σέλινο.

Επάνω από τα λαχανικά τοποθετούμε το κεφάλι του ροφού, τη σκορπίνα και τα κελύφη γαρίδας. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και το νερό, ίσα που να σκεπάζει τα υλικά (περίπου 2,5 λίτρα). Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για 35΄.

Αφού βράσει, αφαιρούμε το κεφάλι του ροφού, τη σκορπίνα και τα κελύφη γαρίδας με προσοχή. Βάζουμε όλα τα λαχανικά στο μπλέντερ μαζί με το αβγοτάραχο και τα πολτοποιούμε.

Σουρώνουμε σε σήτα τον ζωμό και τον ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα πολτοποιημένα λαχανικά. Βράζουμε για άλλα 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Για τα γιουβαρλάκια

Ψιλοκόβουμε τα θαλασσινά και σε ένα μπολ αναμειγνύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι σε ένα σκεύος στο οποίο τοποθετούμε τα γιουβαρλάκια και αφήνουμε για 20΄στο ψυγείο ξεσκέπαστα για να σφίξουν.

Στη συνέχεια φέρνουμε τη σούπα σε σημείο βρασμού χωρίς να βράζει και ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια. Μαγειρεύουμε σε αυτή την ένταση για 6-7 λεπτά και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk