Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα άχρωμο, άοσμο αέριο το οποίο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζάλη, ακόμη και τον θάνατο υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Για τον λόγο αυτό, σε πολλά κτίρια υπάρχουν ανιχνευτές αυτού του εν δυνάμει θανατηφόρου αερίου.

Τώρα ερευνητές του Πανεπιστημίου Texas Tech με επικεφαλής την καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Τζέραρντιν Μπότε χρησιμοποιούν την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στους ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα για την ανίχνευση αόρατων, άκρως επικίνδυνων παθογόνων όπως ο νέος κορωνοϊός.

Η δρ Μπότε μόλις έλαβε επιχορήγηση της τάξεως του περίπου ενός εκατομμυρίου δολαρίων από την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ (DARPA) για την ανάπτυξη του ανιχνευτή του SARS-CoV-2.

Ανίχνευση στο σάλιο, στο νερό και προσεχώς στον αέρα

«Εχουμε αναπτύξει έναν αισθητήρα ο οποίος δείξαμε ότι μπορεί να ανιχνεύσει τον SARS-CoV-2» ανέφερε η δρ Μπότε και εξήγησε ότι «επιτύχαμε την ανίχνευση του ιού στο σάλιο και στο νερό. Είναι πολύ γρήγορη διαδικασία, η ανίχνευση γίνεται σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Στο νέο πρόγραμμά μας, προτείνουμε τρόπους ώστε να χρησιμοποιηθεί ο αισθητήρας αυτός που έχει δώσει τόσο καλά αποτελέσματα σε αυτά τα μέσα και για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού στον αέρα. Ιδανικά, έως ότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, θα είμαστε σε θέση να έχουμε αναπτύξει ένα πρωτότυπο το οποίο θα δοκιμαστεί σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό του SARS-CoV-2 στον αέρα».

Και για άλλους αερομεταδιδόμενους ιούς

Σύμφωνα με τη δρα Μπότε, ο ανιχνευτής σχεδιάζεται ώστε να μπορεί να εντοπίσει ίχνη και άλλων αερομεταδιδόμενων ιών. Η έγκαιρη ανίχνευση ιών εντός εσωτερικών χώρων θα συμβάλει σημαντικά στον έλεγχο της εξάπλωσής τους. «Η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να οδηγήσει σε στενή παρακολούθηση. Αν εντοπιστεί επιμόλυνση ενός κτιρίου θα μπορεί να απομονώνεται και να σφραγίζεται αυτό το κτίριο. Θα μπορούμε να ανιχνεύουμε εγκαίρως μια ιογενή απειλή προτού να έχει συνέπειες. Ας πούμε για παράδειγμα ότι ο ιός ανιχνεύεται στον αέρα μιας αίθουσας συνεδρίου. Θα μπορούμε να δούμε ποιος έχει βρεθεί σε αυτή την αίθουσα και θα μπαίνει αμέσως σε καραντίνα προτού μεταδώσει τον ιό σε άλλα άτομα».

Αποτελέσματα μέσα στο 2022

Η καθηγήτρια και οι συνεργάτες της αναμένεται να έχουν αποτελέσματα της μελέτης ανάπτυξης του ανιχνευτή του νέου κορωνοϊού ως τον Αύγουστο του 2022. Η δρ Μπότε κατέληξε τονίζοντας ότι την ενθουσιάζει το γεγονός πως η μελέτη αυτή μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του παγκόσμιου πληθυσμού από τη σημαντική ιογενή απειλή.