Παξιμαδάκια καλορίζικα

Στην Κρήτη τα προσφέρουν μαζί με τον καφέ σε χαρές και γιορτές- εξ ου και το όνομα τους. Νόστιμα και εύκολα, είναι φτιαγμένα με ελαιόλαδο και αμύγδαλα.

Food styling Καρολίνα Δωρίτη, φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη

Προετοιμασία 10΄, Αναμονή 15΄, Ψήσιμο 50΄ – 70΄

ΥΛΙΚΑ (για 50 παξιμαδάκια)

230 ml αγνό παρθένο ελαιόλαδο

150 γρ. ζάχαρη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

115 ml χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος

30 ml κρητική ρακή

3 κάψουλες βανίλιας (βανιλίνη)

½ κ.γ. αλάτι

¼ κ.γ. γαρίφαλο

1 κ.σ. (γεμάτη) μέλι

Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

120 γρ. αμύγδαλα λευκά, χοντροαλεσμένα

1 κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. γαρίφαλο

2 κ.σ. γλυκάνισο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ, με τον αβγοδάρτη, το λάδι και τη ζάχαρη για 5 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και φτιάχνουμε 4 ρολά, σχεδόν 4 εκ. σε διάμετρο. Βάζουμε τα ρολά στο ταψί και αφήνουμε κενό ανάμεσά τους. Τα κόβουμε με ένα μαχαίρι κάθετα σε φέτες 2 εκ. χωρίς το μαχαίρι να φτάσει μέχρι κάτω. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150°C. Κόβουμε με ένα μαχαίρι τις φέτες και τις απλώνουμε στο ταψί τη μία δίπλα στην άλλη. Ψήνουμε για ακόμα 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγώς κλεισμένο σκεύος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
Σίβυλλα
Helios Kiosk