Προετοιμασία 10′ Ψήσιμο 15′ – 20′

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες) 

Για τα ψητά λαχανικά

800 γρ. καρότα

500 γρ. παντζάρια (ο βολβός, χωρίς τα φύλλα)

Αλάτι

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

100 ml ελαιόλαδο

Για το λάδι κόλιανδρου 

200 γρ. φρέσκος κόλιανδρος, πλυμένος και χοντροκομμένος μαζί με το μισό κοτσάνι

200 γρ. ανάμεικτα ελαιόλαδο και λάδι που έμεινε από το ψήσιμο στο ταψί

2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες

¼ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό (προαιρετικά)

¼ κουτ. γλυκού δενδρολίβανο ξερό (προαιρετικά)

1 – 2 λεμόνια για το σερβίρισμα

150 γρ. καρύδια τριμμένα, για το σερβίρισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ετοιμάζουμε τα ψητά λαχανικά ως εξής: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C, κατά προτίμηση στον αέρα.

Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες. Μόνο αν τα καρότα είναι πάρα πολύ μεγάλα τα κόβουμε κατά μήκος. Καθαρίζουμε και τα παντζάρια από τη φλούδα τους. Αν έχουμε γάντια, τα φοράμε για να μην κοκκινίσουν τα χέρια μας. Τα κόβουμε σε κομμάτια αντίστοιχου μεγέθους με το καρότο.

Βάζουμε σε ταψί όλα τα υλικά. Τους ρίχνουμε αλατοπίπερο, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε και τα ψήνουμε για περίπου 10′, ώσπου οι ακρούλες να πάρουν καφέ σκούρο έως μαύρο χρώμα. Το χρώμα αυτό σημαίνει ότι έχουν καραμελώσει.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για 5′ – 10′ ακόμη, μέχρι ένα μαχαιράκι με λεπτή, μυτερή μύτη να μπορεί να διαπερνά τα λαχανικά.

Οι χρόνοι ψησίματος είναι ενδεικτικοί. Ανάλογα τα υλικά και τον φούρνο, έχουμε συχνά διαφορετικά αποτελέσματα, οπότε πρέπει κάθε 10′ να ελέγχουμε το φαγητό μας.

Ετοιμάζουμε το λάδι κόλιανδρου αφού είναι έτοιμα τα λαχανικά, γιατί θα χρησιμοποιήσουμε και λάδι από το ταψί. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τα χτυπάμε για 5′, να γίνουν μια αραιή σάλτσα. Αν έχουμε χρόνο και λίγη γάζα, φιλτράρουμε το λάδι. Πιο απλά, όμως, σουρώνουμε το λάδι, όπου στον πάτο του δοχείου μας θα μείνουν υπολείμματα από τα υλικά. Το λάδι που θα μείνει είναι αρκετό και μπορεί κατόπιν να χρησιμοποιηθεί και αλλού. Σερβίρουμε σε πιατέλα τα λαχανικά περιχύνοντάς τα με το λάδι κόλιανδρου και πασπαλίζοντάς τα με τα τριμμένα καρύδια. Γαρνίρουμε με κομμένο λεμόνι.